• Business

    ΤΙΤΑΝ: Ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής, προπληρωμή ομολόγων του 2021 και του 2022

    Μιχάλης Κολακίδης Οικονομικός Διευθυντής ΤΙΤΑΝ


    Βελτιωμένη μερισματική πολιτική πρόκειται να έχει το 2021 η ΤΙΤΑΝ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, κατά την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Μιχάλης Κολακίδης, και πρόκειται να διανείμει στους μετόχους 30 εκατ. ευρώ.

    Όπως είπε στόχος είναι  το net debt/EBITDA να είναι γύρω στο 2,5 και τη ρευστότητα που διαθέτει θα τη χρησιμοποιήσει για τη μείωση του δανεισμού

    Επίσης η εταιρεία πρόκειται να διαθέσει 50-60 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ομόλογα που λήγουν το 2022,θα αποπληρώσει και ομόλογο που λήγει τον Ιούνιο του 2021, ενώ πρέπει να καταβάλει και 40 εκατ. ευρώ στην IFC, στο πλαίσιο της συναλλαγής για την απόκτηση μειοψηφιών στις επιχειρήσεις του στην ΝΑ Ευρώπη.

    Οι επενδύσεις το 2021 υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε το 2020 ήταν χαμηλότερες, καθώς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, φρέναραν κάποιες επενδύσεις, μειώνοντας το ετήσιο επενδυτικό πλάνο στα 60 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά. Ωστόσο ήδη έχουν γίνει οι επενδύσεις των 60 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη 15 εκατ. ευρώ επενδύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

    Το κράτος, τόνισε ο κ. Κολακίδης, πρέπει να βοηθήσει με συγκεκριμένες κινήσεις για να δώσει αέρα στον κλάδο, και σχολίασε ότι συνήθως υπάρχει η πρόθεση για δράση, χωρίς όμως να γίνεται συγκεκριμένη κίνηση.

    Θετικές οι προοπτικές για έργα στην Ελλάδα

    Το 2021 εκτιμάται, από την εταιρεία, ως μια θετική χρονιά, αφού αναμένεται να εκκινήσουν σημαντικά έργα. Όπως σημείωσε αναμένεται να μπει σε φάση υλοποίησης το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά έπεται και το Ελληνικό, και η γραμμή 4 για το μετρό της Αθήνας. Επίσης σημαντικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν με τη χρηματοδότησης από τα Ταμείο Ανάκαμψης που πρέπει να εκκινήσουν μέχρι το 2023.

    Όσον αφορά την επίδραση της πανδημίας, για το δεύτερο lockdown σημείωσε ότι αν διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, δεν θα υπάρχει καμιά επίδραση. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προβλέψει τι σημαίνει ένα lockdown για μήνες. Προς το παρόν, ωστόσο, τόνισε ο κ. Τσολακίδης, δεν βλέπουμε καμιά μείωση στη ζήτηση κι αν υπάρξει μείωση αυτή την περίοδο, συνήθως είναι λόγω του καιρού τόνισε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ