Η NBG Securities και ο Βασίλης Καρναπάτης βλέπουν με θετικό πρόσημο τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου για την Titan Cement International, παρά τις εποχικές πιέσεις στα έσοδα.
Ο όμιλος κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών κατά +2,4% στα €638 εκατ., προσαρμοσμένα EBITDA +11,7% στα €123 εκατ. και καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας €44 εκατ., -16,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω υψηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης και αποδόσεων μειοψηφίας. Τα μεγέθη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς και η τιμή στόχος για τη μετοχή είναι τα €51 και η σύσταση «outperform».
Η ΤΙΤΑΝ απέδειξε τη δυναμική της, ενισχύοντας τη λειτουργική της κερδοφορία μέσω τιμολογιακής σταθερότητας, βελτιώσεων παραγωγικότητας και επενδύσεων σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αναφορικά με τις προοπτικές ο αναλυτής της NBG Securities ξεχωρίζει την ανθεκτικότητα των τιμών στις ΗΠΑ, παρά τον ήπιο κατασκευαστικό τομέα κατοικιών, τη σταθερή απόδοση της ελληνικής αγοράς, με έντονη ζήτηση σε όλους τους τομείς (οικιστικά, φιλοξενία, υποδομές). Οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην Ανατολική Μεσόγειο, με σημαντική συνεισφορά από την Αίγυπτο.
Αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία, το καθαρό χρέος υποχώρησε σημαντικά στα €280 εκατ. (2024 στα €622 εκατ.), μετά και την άντληση κεφαλαίων από το IPO στις ΗΠΑ, με τον δείκτη καθαρού δανεισμού προ EBITDA στα χαμηλά επίπεδα των 0,5 φορών. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν στα €10 εκατ. (χαμηλότερες από €14 εκατ. το α’ τρίμηνο πέρυσι λόγω φορολογικών και επενδυτικών ροών).
Το προτεινόμενο μέρισμα €3 ανά μετοχή, εκ των οποίων τα €2 έκτακτο (κοπή 30 Ιουνίου, πληρωμή 3 Ιουλίου) και το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών €10 εκατ. από Ιούλιο (συνολικά 7ο πρόγραμμα).
Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων είναι τα ακόλουθα:
– ΗΠΑ: Κύριος συντελεστής EBITDA, με €73 εκατ. (+11,7% y/y), λόγω τιμολογιακής ανθεκτικότητας και απουσίας κόστους συντήρησης που επιβάρυνε το α΄ τρίμηνο πέρυσι. Ανθεκτικότητα αναμένεται από έργα υποδομής και βιομηχανική δραστηριότητα, παρά τη συγκράτηση της οικιστικής αγοράς.
– Ελλάδα & Δ. Ευρώπη: Ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων +15,9% και EBITDA +52,8% στα €13 εκατ., με επενδύσεις σε υποκατάσταση ενέργειας και “πράσινο” τσιμέντο να ενισχύουν τα περιθώρια. Ροή έργων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον.
– ΝΑ Ευρώπη: Πτώση πωλήσεων (-8,9%) και EBITDA (-32,5%) λόγω καιρικών συνθηκών και υψηλού ενεργειακού κόστους, με την κατάσταση να αναμένεται να εξομαλυνθεί με την ωρίμανση των επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα. Ήπια αισιοδοξία λόγω μεταρρυθμίσεων, τουρισμού και επενδυτικών σχεδίων
– Ανατολική Μεσόγειος: EBITDA €9 εκατ. (+203%), με σημαντική ανάκαμψη στην Αίγυπτο. Σε εξέλιξη πώληση 75% στην Adocim αντί $87,5 εκατ. έως το καλοκαίρι. Η Αίγυπτος αναδεικνύεται σε εξαγωγικό κόμβο, με ενίσχυση της ζήτησης από δημόσια/ιδιωτικά έργα.
Βραζιλία (JV): EBITDA €6 εκατ. (+42%) από ενίσχυση της ζήτησης μέσω κρατικών στεγαστικών προγραμμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Citi για Eurobank: Νέες ανοδικές προβλέψεις και αύξηση τιμής στόχου για τη μετοχή
Citi για Jumbo: Ισχυρή ανάκαμψη στο β’ τρίμηνο – Ενισχύεται η ανάπτυξη και το franchise
Jefferies για Τράπεζα Πειραιώς: Δυναμικό ξεκίνημα το 2025 – Διατηρείται η τιμή στόχος στα €6,25
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς ο Βασίλης Ψάλτης χτίζει την Alpha Bank της επόμενης ημέρας
- Θεσσαλονίκη: Την Τετάρτη απολογείται ο Τούρκος που συνελήφθη για το επεισόδιο των πυροβολισμών εναντίον στελεχών της ΕΥΠ
- Tim Clark (Emirates): Είμαστε «στον αέρα» με 205 αεροσκάφη 777X – Boeing και Airbus να αναλάβουν την ευθύνη
- Νότια Κορέα: Υποχωρούν οι εξαγωγές μετά από 4 μήνες ανόδου λόγω δασμών Τραμπ
