• Business

    Τιτάν: Ελληνικό και… σεισμοί στην Τουρκία απογείωσαν τα καθαρά κέρδη – Δεν… προλαβαίνει να χρηματοδοτεί την παραγωγή – Έρχονται αναβαθμίσεις 10 – 15% στην μετοχή

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Το project της Lamda στο Ελληνικό, τα μεγάλα δημόσια έργα που υλοποιούνται στη χώρα (π.χ. γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, Πάτρα – Πύργος, Ε-65), τα τουριστικά projects, αλλά και η αναμενόμενη ανοικοδόμηση στην Νοτιοανατολική Τουρκία μετά τον σεισμό απογείωσαν τα μεγέθη της Τιτάν.

    Πλην όμως, για μία ακόμα φορά δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση διότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

    Το πόσο καλά πήγαν τα μεγέθη της Τιτάν προκύπτει  από το στοιχείο της μείωσης των ταμειακών ροών αφού δεν… προλαβαίνει να χρηματοδοτεί την παραγωγή και τις επενδύσεις που υλοποιεί.

    Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατέγραψαν εποχικές εκροές ύψους 19,7 εκατ. ευρώ κατά το τρίμηνο, λόγω των υψηλών επενδυτικών δαπανών και της μεγαλύτερης ανάγκης για κεφάλαια κίνησης, ως συνέπεια των αυξημένων πωλήσεων.

    Αυτός ήταν και ο λόγος που προκύπτει αύξηση δανεισμού κατά 40 εκατ. ευρώ στο ά 3μηνο, με το συνολικό ύψος των δανείων να διαμορφώνεται στα 837,6 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) ανήλθαν σε €44,3 εκατ., σε σύγκριση με €1,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Μιλάμε για αύξηση 3.307%! Σύμφωνα με την διοίκηση, «η κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, ενώ κατά το τελευταίο 12μηνο (Απρίλιος 2022- Μάρτιος 2023) ξεπέρασε τα 390 εκατ. ευρώ.

    Ως αποτέλεσμα των αυξημένων πωλήσεων και της βελτίωσης του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων αλλά και καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τα οφέλη των επενδυτικών δαπανών του Ομίλου, τα περιθώρια κέρδους επανήλθαν κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα».

    Οι δε πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% στα 588 εκατ. ευρώ.

    Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν οι αναλυτές που έκαναν λόγο για ισχυρά και ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων αποτελέσματα.

    Οι ανατιμήσεις που έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η ζήτηση που παραμένει ισχυρή, έφεραν αύξηση πωλήσεων 29,3% και τζίρο 588,1 εκατ. ευρώ από 454,6 εκατ. ευρώ το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

    Τα EBITDA ανήλθαν στα 107,1 εκατ. ευρώ από 454,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 44,3 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ.

    Οι αναλυτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα νούμερα με τη Eurobank Equities να σημειώνει πως τα νούμερα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της και τις μέσες εκτιμήσεις και είναι πιθανό να φέρουν αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις.

    Τονίζει πως η τρέχουσα εκτίμηση για τα EBITDA της χρηματιστηριακής είναι στα 370 εκατ. ευρώ.

    Η Piraeus Securities αναφέρει πως ανακοίνωσε η Τιτάν ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις της σε όλες τις γραμμές.

    Η διοίκηση έδωσε ισχυρές προοπτικές για το 2023, λόγω αυξημένης ζήτησης σε όλες τις αγορές του ομίλου και της σταδιακής αποκλιμάκωσης του κόστους που θα ωφελήσει περαιτέρω τα περιθώρια EBITDA.

    Λαμβάνοντας υπόψη το ισχυρό ξεκίνημα και τις προοπτικές σκοπεύει να αυξήσει τις τρέχουσες εκτιμήσεις της κατά 10-15%.

    Με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις ο όμιλος διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 5,6 φορές δηλαδή με discount 24% έναντι του μέσου όρου δεκαετίας που είναι στις 8,4 φορές.

    Διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 19 ευρώ με τη μετοχή να είναι στις κορυφαίες της επιλογές και να έχει περιθώριο ανόδου 22%.

    H Οptima Bank σημειώνει και αυτή πως τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά ανώτερα των δικών της και των μέσων εκτιμήσεων.

     Διαβάστε επίσης

    Titan: Αύξηση 131% στα κέρδη EBITDA για το α’ τρίμηνο – Στο +29,3% οι πωλήσεις

    Bayer: Απογοήτευσαν τα αδύναμα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου – Βουτιά της μετοχής έως 7,9%



    ΣΧΟΛΙΑ