• Business

    Bayer: Απογοήτευσαν τα αδύναμα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου – Βουτιά της μετοχής έως 7,9%

    • Bloomberg

    Werner Baumann, CEO Bayer


    Η μετοχή της Bayer σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και ένα χρόνο, μετά την ανακοίνωση αδύναμων αποτελεσμάτων το πρώτο τρίμηνο, με φόντο το τέλος της θυελλώδους θητείας του CEO της Werner Baumann.

    Ο γερμανικός όμιλος είχε προβλέψει τα βασικά κέρδη ανά μετοχή για το έτος να διαμορφωθούν από 7,20 έως 7,40 ευρώ. Τώρα αναμένει να διαμορφωθούν στο χαμηλότερο άκρο της πρόβλεψης της, είπε ο Baumann σε δήλωση του.

    Η μετοχή της Bayer υποχώρησε έως και 7,9% στη Φρανκφούρτη.

    Η εξισορρόπηση που παρατηρείται συχνά μεταξύ των διαφόρων μονάδων της Bayer – αντισταθμίζοντας η μία την άλλη – απέτυχε να λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο, δημιουργώντας μια πρόκληση για τον επερχόμενο CEO, Bill Anderson.

    Η πτώση των πωλήσεων στην Κίνα κράτησε τα έσοδα από τον φαρμακευτικό τομέα κατώτερα των προσδοκιών.

    Τα τριμηνιαία αποτελέσματα σηματοδοτούν το τέλος της ταραχώδους επταετίας του Baumann, ο οποίος παραιτείται αργότερα αυτό το μήνα.

    Πρωτοστάτησε στην εξαγορά ύψους 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Monsanto λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενισχύοντας το τμήμα γεωργίας της Bayer, αλλά επιβαρύνοντάς το με ένα τεράστιο πρόβλημα που προκάλεσε νομικές αντιδικίες στις ΗΠΑ.

    Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει απώλειες περίπου 45% κατά την διάρκεια που βρισκόταν στο τιμόνι της.

    Τα αποτελέσματα ήταν «ένα αδύναμο ξεκίνημα για τη χρονιά», έγραψε ο James Quigley, αναλυτής της Morgan Stanley, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

    Τα βασικά κέρδη μειώθηκαν κατά 16% στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή, λίγο πάνω από τα 2,75 ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Η Bayer είπε ότι οι πωλήσεις στη μονάδα επιστήμης καλλιεργειών θα αυξηθούν περίπου 1,5% φέτος, λιγότερο από το 3% που είχε προβλέψει η εταιρεία τον Φεβρουάριο.

    Το περιθώριο για κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων θα είναι 25%, σύμφωνα με την εταιρεία, έναντι 25% έως 26% που είχε προβλέψει πριν.

    Τα έσοδα μειώθηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ, και κινήθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οι πωλήσεις των ζιζανιοκτόνων της Bayer μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο καθώς τόσο η τιμή όσο και η ποσότητα της γλυφοσάτης που πωλήθηκε μειώθηκαν.

    Οι πληρωμές για αγωγές σχετικά με τη γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο dicamba και τη συσκευή ελέγχου των γεννήσεων Essure επιβαρύνουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες μειώθηκαν σε αρνητικό έδαφος, στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Bayer δαπάνησε 1,54 δισ. ευρώ για διακανονισμούς. Είχε ήδη κάνει προβλέψεις για τις πληρωμές.

    Ο Anderson, βετεράνος της βιομηχανίας φαρμάκων και πρώην επικεφαλής της φαρμακευτικής μονάδας της Roche Holding AG, αναλαμβάνει επίσημα τη θέση του CEO, την 1η Ιουνίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bayer: Πρόβλεψη για συρρίκνωση των κερδών φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ