• Business

    Τειρεσίας: Από τη «μαύρη λίστα» στο credit scoring

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σολομών Μπεράχας, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Τειρεσία

    Σολομών Μπεράχας, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Τειρεσία


    Από το  ραντάρ της Τειρεσίας  250.000 scores  φεύγουν κάθε μήνα προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οικονομικά στοιχεία που έχουν «σκανάρει» την συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών ώστε να περιορίσουν το ρίσκο.

    Πλέον η Τειρεσίας έχει αφήσει πίσω την εποχή της «μαύρης λίστας» και εστιάζει στην  ανάπτυξη συστημάτων εκτίμησης πιστωτικού κινδύνου και credit scoring.

    Στόχος της εταιρείας, που συμπλήρωσε  30 χρόνια παρουσίας στην αγορά, είναι να προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες για σωστές αποφάσεις, σημειώνει ο εκτελεστικός πρόεδρος και CEO  Σολομών Μπεράχα.

    Όμως δεν είναι μόνο οι τράπεζες, οι servicers, οι  εταιρείες microfinance, leasing, factoring, εταιρείες πιστώσεων που «βλέπουν» τα οικονομικά στοιχεία των υποψήφιων πελατών τους.

    Την ίδια δυνατότητα έχουν με την υπηρεσία ΤΣΕΚ και εταιρείες, προκειμένου να σταθμίσουν  την συναλλακτική συμπεριφορά των πελατών τους, και να περιορίσουν τον κίνδυνο  στις συνεργασίες τους.

    Το ΤΣΕΚ της Τειρεσίας –που είναι υπηρεσία επιχειρηματικής πληροφόρησης-,  είναι διαθέσιμο  όλο το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει ακόμα και από το κινητό του, την συναλλακτική συμπεριφορά των τελευταίων τεσσάρων ετών, όπως και  συνοπτικά στοιχεία  του ισολογισμού της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, ώστε να λάβει την καλύτερη επιχειρηματική απόφαση. Και ήδη το χρησιμοποιούν περισσότερες από 3.000 εταιρείες κάθε μεγέθους και κλάδου.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Τειρεσίας  Πέτρος Καπασούρης το scoring είναι απαραίτητο για την διαδικασία έγκρισης αιτήσεων χορηγήσεων, αλλά και για την αποτύπωση και αξιολόγηση του ρίσκου χαρτοφυλακίων επενδύσεων.

    Μάλιστα η Τειρεσίας διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα εκτίμησης κινδύνου στην Ευρώπη, με τον κοινό στατιστικό δείκτη GΙNI να είναι στο 0,84.

    Στα κατάστιχα της Τειρεσίας είναι καταχωρημένοι όσοι έχουν έκθεση απέναντι σε τράπεζες, ενώ περιλαμβάνονται  και  οικονομικής φύσης πληροφορίες από δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο.

    Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καθώς περιορίστηκε η χρήση των επιταγών (που στο παρελθόν ήταν μεταχρονολογημένες) και συναλλαγματικών, περιορίστηκε ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν καταχωρημένοι στη «μαύρη» λίστα.

    Μάλιστα όπως λέει ο κ. Καπασούρης, αν είχε τεθεί σε εφαρμογή η «λευκή» λίστα, η καταγραφή δηλαδή της συνολικής έκθεσης στον δανεισμό του κάθε δανειολήπτη, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, θα είχαμε αποφύγει την εκρηκτική άνοδο των «κόκκινων» δανείων τα χρόνια της κρίσης.

    Σήμερα η Τειρεσίας συνεχίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και εστιάζει σε καινοτόμες λύσεις, που υποστηρίζουν τις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό και ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για πιο ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες πιστοληπτικής αξιολόγησης, διαθέσιμες 24/7, που δημιουργούν οι ηλεκτρονικές αγορές και οι νέες μορφές χρηματοδότησης, ανέπτυξε την υπηρεσία Tiresias Smart Check.

    Η νέα υπηρεσία απευθύνεται κυρίως σε χρηματοπιστωτικούς φορείς που προσφέρουν μικροπιστώσεις με το μοντέλο «Buy Now, Pay Later» «αγορά τώρα, πληρωμή αργότερα», παρέχοντας στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς για τους υποψήφιους δανειολήπτες ανά συναλλαγή, σύμφωνα με το μοντέλο πιστοληπτικής αξιολόγησης που ακολουθεί ο κάθε φορέας.

     Διαβάστε επίσης

    ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Νέα υπηρεσία ανάλυσης ισολογισμών στην πλατφόρμα ΤΣΕΚ για τις επιχειρήσεις

    Τειρεσίας: Νέα υπηρεσία Smart Check για συναλλαγές Buy Now, Pay Later

    Νέα εταιρική ιστοσελίδα Τειρεσίας, με σύγχρονη εμπειρία χρήστη



    ΣΧΟΛΙΑ