• Business

    Αττική Οδός: Την προκήρυξη 3 επεκτάσεων προϋπολογισμού €1 δισ. ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής

    Διπλώματα οδήγησης: Από τα 17 με συνοδό - Τι αλλάζει στις εξετάσεις

    Κώστας Αχ. Καραμανλής Πηγή: ΑΠΕ


    Ως τρία διαφορετικά δημόσια έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ, θα δημοπρατηθούν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, όπως ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μίλησε για τα έργα αξίας 13 δισ. ευρώ που προσπαθεί να δρομολογήσει.

    Πρόκειται ειδικότερα για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και τη σύνδεσή της με την Εθνική Οδό, την επέκταση προς τη Ραφήνα και την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς το Ελληνικό με τη δημιουργία ανισόπεδων κόμβων στη Βουλιαγμένης και σήραγγας στην Ηλιούπολη. Η πρώτη επέκταση θα δημοπρατηθεί αρχές του 2021, η δεύτερη αρχές του 2022 (η τρίτη είναι η λιγότερο ώριμη).

    Το αν θα ενταχθούν στην υφιστάμενη παραχώρηση της Αττικής Οδού ή θα αποτελέσουν ξεχωριστές συμβάσεις παραχώρησης θα αποφασιστεί στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι η σύμβαση της Αττικής Οδού λήγει το αργότερο το 2024 και η νέα παραχώρηση θα προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

    Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών τις επόμενες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μέτρο θα εγκρίνει την αιτιολόγηση των τεχνικών προσφορών ώστε ο διαγωνισμός να προχωρήσει στην επόμενη φάση του. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής «υπάρχουν δύο συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Θέλω να ελπίζω ότι θα αποφύγουμε τις πολλαπλές προσφυγές. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να προσφεύγουμε για ψύλλου πήδημα γιατί κολλάνε τα αναπτυξιακά έργα».

    Εκτός από τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 13 δισ. είναι:

    * Ο νέος περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Θεσσαλονίκης για τον οποίο άμεσα θα βγει στον αέρα η πρόσκληση για την προεπιλογή των ενδιαφερομένων κατασκευαστικών εταιρειών.

    * Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ). Εντός του Φθινοπώρου θα κατατεθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος όλες οι μελέτες για την Περιβαλλοντική μελέτη.

    * Το Βόρειο τμήμα του Ε65 για τον οποίο αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2021.

    * Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος για τον οποίο αναμένονται σύντομα θετικά νέα (έγκριση να μπει στην παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού) ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν έργα οδικής ασφάλειας και αντιπλημμυρικά έργα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ