• Business

    Την Πέμπτη οι προσφορές από Fosun και Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

    Εθνική Ασφαλιστική


    Στην τελική ευθεία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μπαίνουν την Πέμπτη οι δύο διεκδικητές, Fosun και Gongbao. Οι δύο κινέζικοι όμιλοι αναμένεται να καταθέσουν στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζες τις οικονομικές τους προσφορές, σε συνδυασμό με τους όρους που θέτουν για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.

    Οι δύο προσφορές θα αξιολογηθούν ως συνολικές προτάσεις και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κριτήριο θα αποτελέσει η καταλληλότητα του υποψηφίου επενδυτή, που θα ληφθεί υπόψη προς αποφυγή εκπλήξεων, αντίστοιχων με το φιάσκο της Exin.

    Μέχρι και χθες πάντως οι δύο κινέζικοι όμιλοι βομβάρδιζαν τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με πρόσθετες ερωτήσεις για τεχνικά θέματα σε σχέση με τη δραστηριότητα της εταιρείας, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, αλλά και της πολυπλοκότητας της συναλλαγής.

    Η προσφορά των 718 εκατ. ευρώ που είχε υποβάλλει η Exin αν και είχε χαρακτηριστεί από την αγορά δυσθεώρητη ή ακόμα και υπερβολική, έχει θέσει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών και μένει να επαληθευθεί εάν οι δύο ενδιαφερόμενοι διεκδικητές του δεύτερου γύρου θα επαναβεβαιώσουν αυτές τις προσδοκίες. Στα θετικά στοιχεία που ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του πωλητή, δηλαδή της Εθνικής τράπεζας είναι η ικανοποιητική πορεία της εταιρείας και το 2018, όπως προκύπτει από την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου, που διαμορφώθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 18,6 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

    Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Ασφαλιστική εκτός από την ικανοποιητική κερδοφορία ανοδικά κινήθηκε και η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων που είναι ενισχυμένη κατά 11,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, στα 174 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το συνολικό μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε στο 17,4%, με το μερίδιο του κλάδου ζωής να διαμορφώνεται στο 23,9% και του κλάδου γενικών ασφαλίσεων στο 11,9%.

    Συγκεκριμένα τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής αυξήθηκαν κατά 3,6% και ανήλθαν σε 119,3 εκατ. ευρώ έναντι 115,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του2017. Στους κλάδους γενικών ασφαλίσεων, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου αυξήθηκαν κατά 3% στα 18,4 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί από το 2017, ενώ η παραγωγή του κλάδου πυρός εμφανίζεται αυξημένη κατά 71,6% στα 29,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανανέωσης σημαντικών συμβολαίων εντός του 2018 με διάρκεια άνω του ενός έτους.

    Οι πωλήσεις μέσω του δικτύου bancassurance συνέχισαν επίσης την αυξητική τους πορεία, σημειώνοντας άνοδο στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 21,5% στα 49,4 εκατ. ευρώ έναντι 40,6 εκατ. ευρώ του 2017, κυρίως λόγω του προϊόντος «Εθνική Εφάπαξ +».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι «κόφτες» που μπαίνουν στον νόμο Κατσέλη για τον εντοπισμό των μπαταχτσήδων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Ασφαλιστική: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2018 με κέρδη προ φόρων 18,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Λαμπρόπουλος στο mononews για Folli Follie: Γιατί πήραμε τον πλήρη έλεγχο των Attica



    ΣΧΟΛΙΑ