• Business

    Κ. Λαμπρόπουλος στο mononews για Folli Follie: Γιατί πήραμε τον πλήρη έλεγχο των Attica

    Attica

    Το Attica του Citylink


    Για μια  αναγκαία κίνηση, η οποία δεν χωρούσε αναβολή μετά τις εξελίξεις με την Folli Follie, κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση της ομάδας των βασικών μετόχων και ιδρυτών των «Πολυκαταστημάτων Attica» (Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, Αλ. Σγουμπόπουλος) να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

    Όπως λέει στο mononews.gr, o κ. Λαμπρόπουλος, οι ιδρυτές των attica, μέσα από την μετατροπή παλαιότερου ομολογιακού δανείου σε μετοχές, θέλησαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές (την αγορά, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους, τις τράπεζες) ότι έχουν την μετοχικό και διοικητικό έλεγχο της εταιρείας και τονίζει πως δεν μπορούσαν να μένουν άλλο άπραγοι μπροστά στην τροπή που πήρε η υπόθεση της Folli Follie.

    «Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, καθώς υπήρχε αρκετός κόσμος που δεν γνώριζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς», σημειώνει χαρακτηριστικά. Πλέον, η πλευρά των ιδρυτών ελέγχει λίγο πάνω από το 51% από 43% ενώ το ποσοστό της οικογένειας Κουτσολιούτσου έχει περιορισθεί σε περίπου 40% από 47%.

    Ο κ. Λαμπρόπουλος αποκαλύπτει πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου ήταν ενήμερη για την απόφαση της ιδρυτικής ομάδας, και μάλιστα της δόθηκε αρκετός χρόνος προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες που διατύπωσε το QCM. Βλέποντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε η ανάλογη ανταπόκριση, αποφάσισαν να μην περιμένουν άλλο, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στην εταιρεία τους.

    «Στην αρχή περιμέναμε τι θα κάνουν, και τους δώσαμε τον χρόνο που μας ζήτησαν, όταν όμως είδαμε ότι δεν βελτιώνονται τα πράγματα, ήμασταν αναγκασμένοι να προχωρήσουμε…», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα άρχισε πριν από περίπου ένα μήνα, και εμείς μετατρέψαμε το ομολογιακό μόλις την περασμένη εβδομάδα».

    Ο γνωστός επιχειρηματίας υπογραμμίζει πως “τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τώρα που έχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, αφού ακόμη και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων της Folli Follie,  η εταιρεία (Attica) είναι θωρακισμένη.”

    Ο κ. Λαμπρόπουλος εκφράζει πάντως την ευχή να κυλήσουν όλα ομαλά, και να κλείσει θετικά η υπόθεση, καθώς πέρα από τους μετόχους υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Παρατηρεί πάντως πως «υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που δεν έχουν απαντηθεί», λέγοντας πως είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να ενεχυριασθούν οι μετοχές της Folli Follie στην Attica στις πιστώτριες τράπεζες, όπως συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Λαμπρόπουλος απαντά πως δεν είναι και η χειρότερη εξέλιξη καθώς οι τράπεζες γνωρίζουν την εταιρεία και τους μετόχους της.

    Νέες επενδύσεις

    Οι παραπάνω εξελίξεις βρίσκουν τα attica να διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων χρόνων.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, οι πωλήσεις των πολυκαταστημάτων αυξάνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (κατά 5% και 9% αντίστοιχα κατά μέσο όρο στο πεντάμηνο), ενώ πρόσφατα εγκαταστάθηκε το προηγμένο σύστημα λογισμού SAP για την καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας της εταιρείας. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ή δρομολογούνται νέες επενδύσεις για την ανανέωση της εικόνας των καταστημάτων σε Σύνταγμα (City Link) και Μαρούσι (Golden Hall), συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ (5 εκατ. και 3 εκατ. αντίστοιχα).

    Οι παραπάνω επενδύσεις χρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια της εταιρείας καθώς, όπως λέει ο κ. Λαμπρόπουλος, τα attica έχουν υψηλή ρευστότητα που κυμαίνεται μεταξύ 30 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολυκαταστήματος, δεν κρύβει πως δεν βλέπει τη δεδομένη στιγμή κάποια σημαντική ευκαιρία στην ελληνική αγορά, υπογραμμίζει ωστόσο πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προοπτική δημιουργίας ενός πολυκαταστήματος στο Ελληνικό, όταν βέβαια ολοκληρωθεί η επένδυση.

    Το προφίλ της εταιρείας

    Η Attica Πολυκαταστήματα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, με πρώτο κατάστημα το attica στo City Link (πρώην Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού), στο κέντρο της Αθήνας.

    Σήμερα, διαθέτει δύο ακόμα πολυκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – το attica στο Golden Hall και στο Mall στο Μαρούσι, και το attica στο Mediterranean Cosmos και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη- και είναι μια μία από τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου στην Ελλάδα (βάσει κύκλου εργασιών) με περίπου 900 εργαζόμενους.

    Το 2017, οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 180 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Στον Εισαγγελέα Εφετών η 45 σελίδων έγκληση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Όλη η αλήθεια για την εταιρεία Κουτσολιούτσου και ο… διάβολος, που δεν φορούσε Prada, αλλά κρυβόταν στο ταμείο της



    ΣΧΟΛΙΑ