• Business

    TikTok: Πρόστιμο €345 εκατ. από την ΕΕ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

    • NewsRoom

    Elaine Fox, επικεφαλής Tiktok Europe, (Πηγή: Linkedin)


    Πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στο TikTok η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παραβίαση των κανόνων που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων ανηλίκων, αφού έκρινε ότι η εφαρμογή απέτυχε να κάνει αρκετά, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά.

    Ειδικότερα, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, η οποία επιβλέπει τις δραστηριότητες της TikTok στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε την Παρασκευή ότι η εταιρεία παραβίασε τον ισχύοντα νόμο περί απορρήτου του μπλοκ.

    Μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το β’ εξάμηνο του 2020, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του TikTok δεν έκαναν αρκετά για την προστασία των παιδικών λογαριασμών.

    Όπως ανακοινώθηκε, τα προφίλ των παιδιών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, ορίστηκαν ως δημόσια από προεπιλογή, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν εμφανή σε οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο.

    Το TikTok δεν αποκάλυψε επαρκώς αυτούς τους κινδύνους απορρήτου στα παιδιά, ενώ χρησιμοποίησε επίσης τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα», προκειμένου να καθοδηγήσει τους χρήστες να προσθέσουν περισσότερα προσωπικά τους στοιχεία στην πλατφόρμα, σημείωσε η ρυθμιστική αρχή.

    Την ίδια στιγμή, φέρεται να καταγράφονται προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση λειτουργίας «οικογενειακή σύνδεση», η οποία επιτρέπει τη σύνδεση λογαριασμού TikTok ενός γονέα με αυτόν του παιδιού του.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία δεν επαληθεύει αν ο συνδεδεμένος χρήστης ήταν πράγματι γονέας ή κηδεμόνας.

    Το σφάλμα σήμαινε ότι θεωρητικά οποιοσδήποτε ενήλικας θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις διασφαλίσεις της ιδιωτικής ζωής ενός παιδιού, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

    Σημειώνεται ότι το TikTok εισήγαγε το «Family Pairing» τον Απρίλιο του 2020, επιτρέποντας στους ενήλικες να συνδέουν τους λογαριασμούς τους με παιδικούς λογαριασμούς για να διαχειρίζονται τον χρόνο χρήσης, να περιορίζουν το ανεπιθύμητο περιεχόμενο και να περιορίζουν την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων στα παιδιά.

    Η απόφαση της DPC δίνει στην εταιρεία προθεσμία τριών μηνών για να διορθώσει τις παραβάσεις της και εκτός από το πρόστιμο, περιλαμβάνει και επίσημη επίπληξη.

    «Αυτά έχουν αλλάξει από το 2021»

    Ωστόσο, το TikTok διαφωνεί με αρκετές πτυχές της απόφασης αυτής.

    Όπως υποστηρίζει η επικεφαλής του TikTok, Elaine Fox, «Οι περισσότερες από τις επικρίσεις, δεν είναι πλέον σχετικές, μετά τα μέτρα που θεσπίσαμε στις αρχές του 2021».

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που έκανε το TikTok στις αρχές του 2021 περιελάμβαναν την από προεπιλογή ιδιωτικοποίηση των υπαρχόντων και νέων λογαριασμών για χρήστες ηλικίας 13 έως 15 ετών, τόνισε η Fox.

    Παράλληλα, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί στενά τις ηλικίες των χρηστών της και επισημαίνει ότι έχει διαγράψει σχεδόν 17 εκατομμύρια λογαριασμούς παγκοσμίως μόνο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, με την υποψία ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανήκαν σε άτομα κάτω των 13 ετών.

    Η Fox ανακοίνωσε ότι αργότερα αυτόν τον μήνα, «θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε μια επανασχεδιασμένη ροή εγγραφής λογαριασμού για νέους χρήστες 16 και 17 ετών», η οποία θα έχει ως προεπιλογή ιδιωτικές ρυθμίσεις».

    Όσον αφορά το Family Pairing, η εταιρεία δηλώνει ότι έχει ενισχυθεί με νέες επιλογές και εργαλεία.

    Συνεπώς, ανέφερε ότι κανένα από τα ευρήματα της ρυθμιστικής αρχής δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας του TikTok παραβίαζαν τη νομοθεσία της ΕΕ περί απορρήτου.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, στην TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο και στο Ηνωμένο Βασίλειο για ορισμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων παιδιών.

    Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο, η ίδια ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία Meta, για παραβίαση ευρωπαϊκών κανονισμών που αφορούν την προστασία δεδομένων στο Facebook.

    Πηγή: CNN

    Διαβάστε ακόμη:

    Performance Shipping: Αλλαγές στη διοίκηση ζητά ο εφοπλιστής Γ. Οικονόμου

    Performance Shipping: Πόλεμος μέχρις εσχάτων για τον έλεγχο της εταιρείας μεταξύ Γιώργου Οικονόμου και Ανδρέα Μιχαλόπουλου

    Πόλεμος επιστολών Οικονόμου – Παληού: Τι απαντά η Performance Shipping στους υπαινιγμούς για την δομή διακυβέρνησης της



    ΣΧΟΛΙΑ