• Business

    Τι συμβαίνει; Γιατί οι Έλληνες σταμάτησαν να αγοράζουν φέτα

    φέτα


    Ένα από τα μεγαλύτερα “θύματα” της πτώσης της κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων, είναι η φέτα, το πιο χαρακτηριστικό ίσως ελληνικό προϊόν, με τους παραγωγούς να βλέπουν με ανησυχία τις πωλήσεις φέτας, αλλά και πολλών άλλων τυριών, να μειώνονται δραματικά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του έτους η κατανάλωση φέτας μειώθηκε κατά 6% σε όγκους πωλήσεων, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στο ότι ακόμα και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα-μαϊμού που φέρουν την ονομασία “φέτα”, παρά τις δικλείδες ασφαλείας που θα έπρεπε να υπάρχουν λόγω της προστασίας της ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

    Βέβαια, το πρόβλημα της μειωμένης κατανάλωσης είναι γενικότερο και αφορά γενικά στα τυροκομικά, με τη διαφορά ότι η φέτα είναι… μια κατηγορία από μόνη της, καθώς αντιστοιχεί στο 40% των πωλήσεων σε όγκο της κατηγορίας των τυροκομικών, συμπαρασύροντας έτσι ολόκληρο τον κλάδο σε ένα καθοδικό σπιράλ που δε φαίνεται ότι θα ανακοπεί σύντομα, με τις εκτιμήσεις στην αγορά να αναφέρουν ότι τουλάχιστον για το τρέχον έτος δε διαφαίνεται φως στο τούνελ.

    Οι αριθμοί όσον αφορά στις πωλήσεις σε όγκο τυροκομικών προϊόντων στο πρώτο τρίμηνο του έτους προκαλούν απελπισία: κατά 15,4% μειώθηκαν οι πωλήσεις της Friesland, κατά 14,4% της ΜΕΒΓΑΛ, κατά 13,7% της Μινέρβα, κατά 9,8% της Ήπειρος και κατά 7,5% της Δωδώνη. Αντίθετα, στους λίγους κερδισμένους του τριμήνου συγκαταλέγεται η ΦΑΓΕ, που κατέγραψε άνοδο πωλήσεων σε όγκο κατά 3,6%.

    Μία πιθανή διέξοδος για τους παραγωγούς φέτας θα μπορούσαν να είναι οι εξαγωγές στο εξωτερικό, όμως και σε αυτό το μέτωπο οι εξελίξεις είναι αρνητικές, καθώς η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά αναμένεται να επιδεινώσει τη θέση των ελληνικών εταιρειών, την ώρα που για να “ρεφάρουν” οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες από τις εγχώριες απώλειες θα πρέπει να πετύχουν μία αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών.

    Με αυτά τα δεδομένα, οι παραγωγοί γάλακτος φοβούνται πως οι ήδη χαμηλές τιμές παραγωγού που πληρώνουν οι γαλακτοβιομηχανίες θα πιεστούν ακόμα περισσότερο προς τα κάτω, με την Ήπειρος να κάνει την αρχή, έχοντας ήδη από τον Απρίλιο ενημερώσει τους παραγωγούς ότι προχωρά σε αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών παραγωγού, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και της μείωσης της τιμής του εισαγόμενου γάλακτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Σε 15 χρόνια η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: To plan B του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν ο Στηβ Κακέτσης πλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ και ποιος είναι ο τέως ΓΓ με το grande ξενοδοχείο



    ΣΧΟΛΙΑ