Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας για τα μολυσμένα κοπάδια αιγοπροβάτων. 

Ειδικότερα, ο κ. Αποστολόπουλος, δήλωσε ότι «Δυστυχώς, ο έλεγχος έχει χαθεί, το έχουμε πει πολλές φορές. Τα μέτρα ασφάλειας δεν έχουν εφαρμοστεί όπως θα έπρεπε και συνεχίζουμε να βλέπουμε δραματικές αυξήσεις στα μολυσμένα κοπάδια των αιγοπροβάτων, που σημαίνει σφαγιάζονται, μειώνεται ο πληθυσμός, μειώνεται η πρώτη ύλη και επομένως θα μειωθεί και η παραγωγή της φέτας.

1

«Οι περιοχές που έχουν πραγματικά πληγεί είναι η Θράκη, η Θεσσαλία, ο νομός Λαρίσης κυρίως και η Θεσσαλονίκη. Οι βιομηχανίες που κομίζουν γάλα από αυτές τις περιοχές έχουν πληγεί σημαντικά και κάποιες πολύ σημαντικά. Αυτό καταλαβαίνετε ότι θα έχει επίπτωση στην παραγωγή του προϊόντος» συνέχισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολόπουλος, θα υπάρξει αύξηση στις τιμές, καθώς η ζήτηση είναι όχι μόνο δεδομένη αλλά ολοένα και αυξάνεται.

«Δεν αναφέρομαι στην ελληνική αγορά αλλά στην ξένη αγορά. Οι εξαγωγές μας, που είναι το 65% της παραγωγής, αυξάνονται κάθε χρόνο πάνω από 10%. Καταλαβαίνετε, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όχι μόνον στην αύξηση αλλά και στις συμφωνίες που ήδη υπάρχουν», τόνισε. «Δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε, γιατί πρέπει να δούμε ποιο είναι το σενάριο, αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την ασθένεια να αυξάνεται εκθετικά ή θα υπάρξουν κάποια μέτρα να την χαλιναγωγήσουν» απάντησε ως προς το ποια μπορεί να είναι η επιβάρυνση για τη βιομηχανία.

«Το μόνο που αισιοδοξούμε για την περίοδο τουλάχιστον του χειμώνα είναι ότι το κρύο δεν ευνοεί τον ιό και θα έχουμε λιγότερα συμπτώματα. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία. Θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα έτσι ώστε η ασθένεια να μην ξαναεμφανιστεί, πράγμα που έγινε πέρυσι» κατέληξε ο κ. Αποστολόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο: Αυτή είναι η τιμή εκκίνησης της νέας συγκομιδής – Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές παραγωγού και λιανικής

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 25 εκατ. τουρίστες στο οκτάμηνο

Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Εντόπισε «μαύρη τρύπα» άνω των 2 εκατ. ευρώ και μια Jaguar στα οικονομικά του «Φραπέ»