• Business

    Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Notos Com


    Μάχη επιβίωσης δίνει η ιστορική επιχείρηση «Notos Com Συμμετοχές» -η πρώην «Αφοί Λαμπρόπουλοι»- η διάσωση της οποίας επιχειρείται μέσω της συμφωνίας μεταξύ τραπεζών και Pillarstone. Τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει γενναίο «κούρεμα» 70% των οφειλών του, σε συνδυασμό με νέα χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η αναδιάρθρωση του δανεισμού συνδυάζεται με την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου με κλείσιμο καταστημάτων, που αναπόφευκτα συνοδεύεται και με μείωση του προσωπικού.

    Στόχος η διάσωση του ομίλου που έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση των εργασιών και βαρύνεται με οφειλές 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 150 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς τις τράπεζες.

    Ο ιστορικός όμιλος έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση των εργασιών του κατά τη διάρκεια της κρίσης με το τζίρο σε ενοποιημένο επίπεδο να έχει πέσει από τα 340 εκατ. ευρώ το 2008 στα 120 εκατ. ευρώ το 2017, μείωση δηλαδή κατά περίπου 65%.

    Αιτία η γενικότερη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και το γεγονός ότι τα δύο πιο γνωστά πολυκαταστήματα, Notos Galleries και Notos Home, βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε βαθιά παρακμή.

    Τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό της Notos Com έχει η Εθνική Τράπεζα με 65 εκατ. ευρώ και ακολουθούν κατά σειρά η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό το γενναίο κούρεμα που έχει συνομολογηθεί κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο όμιλος, ο οποίος έχει θετικό EBITDA, αλλά η λειτουργική κερδοφορία του δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, να μπορέσει να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία του, να προσαρμόσει το επιχειρηματικό του μοντέλο στα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να μεταπωληθεί.

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτέλεσε μέχρι σήμερα αντικείμενο εξαντλητικών συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών και της Pillarstone, που διήρκησαν επί μήνες.

    Στα κρίσιμα θέματα που φέρονται να έχουν συμφωνηθεί είναι η κατάταξη των πιστωτών στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα.

    Να σημειωθεί ότι η Pillarstone που θα συμμετάσχει μαζί με τις τράπεζες στην αναχρηματοδότηση της εταιρείας με φρέσκο χρήμα 25 εκατ. ευρώ, καθίσταται βάσει της συμφωνίας πρώτος δικαιούχος (super senior dept) σε περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτύχει.

    Ουσιαστικά οι τράπεζες αποδέχονται τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους από το προϊόν της ρευστοποίησης σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν επιτύχει και η επιχείρηση οδηγηθεί σε πλειστηριασμό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Notos Com: Τι προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mega deal Παπαέλληνα με Pfizer στην Κύπρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Pillarstone: Η εταιρεία διαχείρισης δανείων υπόσχεται να αναμορφώσει τον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ