• Business

    Notos Com: Τι προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες

    Μιχάλης Παπαέλληνας, Μέτοχος Notos Com

    Μιχάλης Παπαέλληνας, Μέτοχος Notos Com


    Αλλαγή μάνατζμεντ, κούρεμα 70% των οφειλών του σε συνδυασμό με νέα χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ, καθώς και αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου «Notos Com Συμμετοχές» – που προωθείται από κοινού με τις πιστώτριες τράπεζες και την Pillarstone.

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί και με τη διοίκηση του Notos Com, προβλέπει ότι ο επικεφαλής της ομίλου κ. Χρ. Παπαέλληνας θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του ιστορικού ομίλου.

    Η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου με κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά διατήρηση της συντρηπτικής πλειοψηφίας του προσωπικού των 1.200 ατόμων στοχεύει στην αναστροφή της ζημιογόνου πορείας που ακολουθεί ο ιστορικός όμιλος τα τελευταία χρόνια

    Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης αναμένεται να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Pillarstone που θα παράσχει το ήμισυ της αναχρηματοδότησης, είναι σε λεπτό σημείο. Στα κρίσιμα θέματα που συζητώνται είναι η κατάταξη των πιστωτών στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς η αναχρηματοδότηση από την Pillarstone, την καθιστά πρώτο δικαιούχο (super senior dept) σε περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποτύχει. Ουσιαστικά οι τράπεζες αποδέχονται τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους από το προϊόν της ρευστοποίησης σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν επιτύχει και η επιχείρηση οδηγηθεί σε πλειστηριασμό.

    Το γενναίο κούρεμα που έχει συνομολογηθεί κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο όμιλος, η λειτουργική κερδοφορία του οποίου δεν ξεπερνά τα 2 εκατ.ευρώ, να μπορέσει να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία του, να προσαρμόσει το επιχειρηματικό του μοντέλο στα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να μεταπωληθεί. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει αναχρηματοδότηση τόσο από την Pillarstone όσο και από τις τράπεζες σε δύο φάσεις και παράλληλα με την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του ομίλου με σημαντική μείωση του εμπορικού δικτύου, αλλά διατήρηση των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Η «Νotos Com Συμμετοχές» είναι από τις γνωστότερες εμπορικές αλυσίδες με κύκλο εργασιών 117 εκατ. ευρώ – με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2015 – με ισχυρή παρουσία στον τομέα των πολυκαταστημάτων με τα εμπορικά σήματα Νotosgalleries και Νotoshome.Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν περίπου 152 εκατ. ευρώ και ένα σημαντικό μέρος είναι προς προμηθευτές. Τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό της Notos Com έχει η Εθνική Τράπεζα με 65 εκατ. ευρώ και ακολουθούν κατά σειρά η AlphaBank, η Eurobankκαι η Τράπεζα Πειραιώς.

    Η ιστορία της εταιρείας ξεκινάει το 1906, όταν ο Ξενοφών και ο Βασίλειος Λαμπρόπουλος ίδρυσαν την «Αφοί Λαμπρόπουλοι», η οποία βρισκόταν στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους. Το 1913 το κεντρικό κατάστημα μεταφέρθηκε στη συμβολή τωνοδών Αιόλου και Σταδίου (εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα) και με τον καιρό επεκτάθηκε και στη Λυκούργου. Το 1999 πέρασε στον έλεγχο του Ομίλου Επιχειρήσεων Παπαέλληνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι τράπεζες «τρέχουν» να σώσουν 50 εταιρίες έως το τέλος του χρόνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Big Deal: Πώς ο Δημήτρης Κοντομηνάς κέρδισε 3,5 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δέκα εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων… στην ποδιά των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ