• Business

    Τι περιμένουν με αγωνία οι τραπεζίτες για να ενισχυθεί η φήμη των τραπεζών


    Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι τραπεζίτες σαφή πρόοδο στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων ως αύριο Πέμπτη που θα γίνει στη Βιέννη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Το «σιγουράκι» του waiver, το οποίο ανέμεναν κυβέρνηση και τράπεζες και είχε αναδειχθεί ως το άμεσο όφελος της αξιολόγησης, εξαρτάται τελικώς από πως θα εκτιμήσει ο Μario Draghi τις εξελίξεις. Από κλεισμένο θέμα η αξιολόγηση απέκτησε αστερίσκους, για τους οποίους η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου.

    Για τις τράπεζες η υλοποίηση της προσδοκίας για επαναφορά του waiver στις 2 Ιουνίου είναι σημαντική αφού είχε δοθεί σχετικό σήμα στις αγορές και τους επενδυτές. Μόλις περάσουν τα μέτρα, η ΕΚΤ θα ξαναδώσει το waiver, το να γίνει όμως την Πέμπτη δίνει ένα θετικό σήμα κανονικότητας, τονίζει τραπεζίτης στο mononews.

    Oι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και από πλευράς τραπεζών, οι εκτιμήσεις διίστανται αναφορικά με τις αποφάσεις Draghi.

    Η επαναφορά του waiver θα έχει ετήσιο όφελος της τάξης των 150 εκ.ευρώ ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στο QE, το όφελος θα φθάσει ως και τα 500 εκ.ευρώ.

    Το περίφημο waiver θα βοηθήσει ώστε περί τα 10 δισ.ευρώ από τον ELA, ο οποίος σήμερα είναι ύψους 86 δισ.ευρώ , θα μεταφερθεί στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Με τη δυνατότητα χρήσης των ελληνικών ομολόγων , οι ελληνικές τράπεζες είναι επιλέξιμες για 39 δισ. ευρώ του συνολικού δανεισμού TLTRO,  από τα παλαιά και από τα νέα προγράμματα, και μπορούν να δανειστούν 27 δισ. ευρώ επιπλέον.

    Μικρότερο θα είναι το όφελος από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η είσοδος της Ελλάδας στο QE αναμένεται τον Ιούλιο με περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

    Με στοιχεία τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα ύψους 30,4 δισ. ευρώ από 32,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2015, εκ των οποίων 16,1 δις.ευρώ από τον ELA.

    Η Alpha Bank έχει χρηματοδότηση συνολικά 24,1 δισ.ευρώ και 19,2 δισ.ευρώ από τον ELA και η Eurobank  22,8 δισ. ευρώ. Tέλος η Εθνική Τράπεζα έχει συνολική εξάρτηση 20,8 δισ. ευρώ και ειδικά από τον ELA 11,2 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/teos-vasilefs-konstantinos-den-ime-teos-i-proin-alla-o-vasilefs-konstantinos/49933

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/aftes-ine-i-pente-idisis-pou-prepi-na-xerete-prin-anixoun-i-agores-7/49924

     



    ΣΧΟΛΙΑ