• Business

    Τι είπε η διοίκηση του ΟΤΕ στους αναλυτές για τις επιπτώσεις του κορονοϊού – Τι θα γίνει με τη θυγατρική στη Ρουμανία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Συνδρομητική τηλεόραση Cosmote και Nova: Πιθανή αλλαγή σκηνικού στη μετάδοση της Super League

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ


    Οι επιπτώσεις από την κρίση υγείας (καθυστερήσεις στην είσπραξη λογαριασμών, χαμηλότερες πωλήσεις συσκευών και προπληρωμένων καρτών) θα αντιμετωπιστούν από τη διοίκηση του ΟΤΕ με μέτρα περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς (π.χ. έξοδα προώθησης υπηρεσιών, ταξίδια που ούτως ή άλλως δεν γίνονται, κ.λ.π.) με στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών.

    Αυτό που δεν δύναται να εκτιμηθεί είναι το πως θα επηρεαστούν τα έσοδα από την ζημιά που θα υποστεί γενικότερα ο τουρισμός στη χώρα. Δεν πρόκειται μόνο για τα έσοδα από την περιαγωγή, σημαντικό τμήμα των οποίων θα χαθεί, αλλά και αυτά που προέρχονται από τις τουριστικές επιχειρήσεις που εν τέλει δεν θα λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν.

    Τα παραπάνω επεσήμαναν χθες μιλώντας στους αναλυτές με την ευκαιρία των αποτελεσμάτων τριμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών Μπάμπης Μαζαράκης. Ακόμα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ:

    – Πιθανές καθυστερήσεις μπορεί να παρατηρηθούν στην υλοποίηση έργων ICT (Πληροφορικής και Επικοινωνιών). Ενδεχόμενα να συμβεί το ίδιο και στην υλοποίηση των δικτύων αλλά οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, όπως και η προοπτική ο ΟΤΕ να εισέλθει στον ηλεκτρονικό στοίχημα και τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Να σημειωθεί ότι οι εταιρικοί πελάτες αποφέρουν περίπου το 20% των εσόδων στην Ελλάδα (τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και υπηρεσίες ICT).

    – Δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις οι οποίες για φέτος έχουν προϋπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που δείχνει να επιταχύνεται στη χώρα δημιουργεί ανάγκη για νέες υπηρεσίες και αυξημένη χωρητικότητα στα δίκτυα. Άλλωστε οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς σταθερά και κινητά συνιστούν μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας του ΟΤΕ (συμπεριλαμβανομένων VDSL, FTTH Vectoring και Super Vectoring) αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 45 χιλιάδες, εξαιτίας κυρίως της ζήτησης από τους οικιακούς πελάτες. Στο τέλος του τριμήνου, 787 χιλιάδες συνδρομητές ή το 39% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι πελάτες υπηρεσιών οπτικής ίνας του ΟΤΕ που έχουν ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, έχουν αγγίξει πλέον το 89% έναντι 65% ένα χρόνο νωρίτερα, ενισχύοντας το ARPU (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) και τα έσοδα. Έχοντας ολοκληρώσει το πλάνο υλοποίησης των καμπινών FTTC (σχεδόν 16 χιλιάδες ενεργές καμπίνες), ο ΟΤΕ επιδιώκει την επέκταση των υποδομών FTTH (οπτική ίνα έως το σπίτι) ενώ οι προωθητικές ενέργειές του θα στοχεύουν στο να πειστούν οι συνδρομητές να αναβαθμίσουν την ταχύτητα σύνδεσή τους.

    – Ο ΟΤΕ εξακολουθεί να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές που έχει για τη θυγατρική του στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένης και της αποεπένδυσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους στην Telekom Romania, ενώ επικρατεί ικανοποίηση από τα σημάδια σταθεροποίησης που παρατηρούνται. Τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του Ομίλου στη Ρουμανία αυξήθηκαν 9,5%, σε 237,1 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2020, εξαιτίας  κυρίως της ολοκλήρωσης σημαντικών έργων ICT και των υπηρεσιών χονδρικής και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε 31,5% (33,8 εκατ.) ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων και του εξορθολογισμού κόστους.



    ΣΧΟΛΙΑ