• Business

    Τη Δευτέρα η «ώρα της αλήθειας» για Άκτωρ και Άβαξ: Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για το Μετρό της Αθήνας, έργο προϋπολογισμού €1,8 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κ. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ) - Α. Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ)

    Κ. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ) – Α. Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ)


    Πολλαπλά οφέλη θα έχει όποια από τις δύο εταιρείες, Άκτωρ και Άβαξ, (ως επικεφαλής κοινοπραξιών) αναδειχθεί ανάδοχος στο διαγωνισμό για την πρώτη φάση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (Άλσος Βεϊκου – Γουδή) έργο προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

    Θα μεγαλώσει αισθητά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της, αλλά κυρίως, με την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου, θα ενισχύσει το ταμείο της με περίπου 150 εκατ. ευρώ (το 10% της αξίας του έργου) ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την περίοδο που διανύουμε κατά την οποία ο τζίρος από τις κατασκευές μειώνεται δραματικά.

    Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των δύο κοινοπραξιών, Άκτωρ, Ansaldo, Hitachi Rail Italy και Άβαξ, Ghella, Alstom Transport, ορίστηκε από την Αττικό Μετρό για την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου.

    Σημειώνεται ότι στο 6μήνο ο κύκλος εργασιών της κατασκευής του ομίλου Ελλάκτωρ μειώθηκε 50,7% και αντίστοιχα στην Άβαξ 20,9%. Σε επίπεδο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) στην Άβαξ (κατασκευή) σημειώθηκε μείωση 23,3% (15,7 εκατ. έναντι 20,5 εκατ.), ενώ η Ελλάκτωρ από κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ γύρισε σε ζημιές 17,3 εκατ. ευρώ. Η βασική αιτία είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει δημοπρατηθεί σημαντικός αριθμός μεγάλων έργων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ