• Business

    Βολές Γ. Τερζάκη (ΕΤΑΔ) κατά Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Μαντωνανάκη

    Γιώργος Τερζάκης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΑΔ


    Επιβεβαιώνει σε επικοινωνία του με το mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Γιώργος Τερζάκης, τις πιέσεις στην ΕΤΑΔ από τον τέως υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο και  το περιεχόμενο της επιστολής του, προς το τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Στην εν λόγω επιστολή ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ καταγγέλλει ότι «η ΕΤΑΔ δέχθηκε πίεση  να αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο Μαντωνανάκη. Επίσης αναφέρει ότι πριν την κατάθεση των διαιτητικών αγωγών η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε συζητήσεις με το παραπάνω περιεχόμενο, υπό την επίβλεψη πλήρως αναρμοδίων υπουργών όπως του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου. Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις που ζητούσε χωρίς καμία βάση ο όμιλος εταιρειών εν όψει του υψηλού του δανεισμού στις τράπεζες».

    Η επιστολή αυτή ήταν η απάντηση του κ. Τερζάκη στις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά την πρώτη επιστολή-καταγγελία στο υπουργείο Οικονομικών από την Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΤΑΔ, που είχε γίνει στις 24 Ιουλίου 2019.

    Το mononews.gr απηύθυνε στον κ. Τερζάκη δύο ερωτήσεις: Από που δέχθηκε πιέσεις η ΕΤΑΔ; Ποια ήταν η στάση του Αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου στις συναντήσεις που έγιναν για τις αποζημιώσεις.

    Η απάντηση του κ. Τερζάκη στο mononews ήταν «στα ερωτήματα αυτά, απαντά το έγγραφό μου που απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

    Με τη λακωνική αυτή απάντησή του, ο κ. Τερζάκης αν και αποφεύγει να πει λεπτομερώς τον τρόπο που ασκήθηκαν οι πιέσεις ή τι ακριβώς υποστήριζε ο κ. Παπαγγελόπουλος στην εν λόγω συνάντηση, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της επιστολής, και συνδέει τις πιέσεις που του ασκήθηκαν με το πρόσωπο του Αναπληρωτή υπουργού.

    H επιστολή του Γ. Τερζάκη προς το τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών

    Τι λένε οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΔ

    Η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΤΑΔ (ΟΕΕ ΕΤΑΔ) σε  επιστολή που απέστειλαν προς το υπουργείο Οικονομικών, επίσης κατήγγειλαν την ανάμειξη Παπαγγελόπουλου στην αντιδικία ΕΤΑΔ-Μαντωνανάκη.

    Στην επιστολή της η Ομοσπονδία Εργαζόμενων της ΕΤΑΔ, αφήνονται αιχμές τόσο για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλο, όσο και για τον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Ιωάννη Δρόσο οι οποίοι χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση φέρονται να ασχολήθηκαν με αυτή, λαμβάνοντας την πλευρά της Αττικός Ήλιος (όπως υποστηρίζει η πλευρά του ομίλου), καλώντας την ΕΤΑΔ να πληρώσει ιλιγγιώδη ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ως αποζημίωση.

    Ειδικότερα, ανέφεραν, ότι «πρόσωπα εκτός της εταιρείας, και μη έχοντα οποιαδήποτε σχέση, έστω έμμεση με αυτήν, όπως ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο καθηγητής και τέως Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Ιωάννης Δρόσος, ασχολήθηκαν με την υπόθεση, και φέρονται, όπως η μισθώτρια εταιρεία επισήμως ισχυρίζεται, να εκφράζουν τη γνώμη ότι η ΕΤΑΔ ΑΕ θα έπρεπε, τάχα, να αποζημιώσει τη μισθώτρια (Αττικός Ήλιος του ομίλου Μαντωνανάκη) με ιλιγγιώδη ποσά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων».

    Η δικαστική διαμάχη  τα διαιτητικά δικαστήρια και το 1 δισ. διαφυγόντα κέρδη

    Η δικαστική  διαμάχη   αφορά τη σύμβαση του 2003 μεταξύ των δύο πλευρών για τη πρόσθετη μίσθωση έκτασης 85 στρεμμάτων, παρακείμενης στο ακίνητο που έχει μισθώσει η εταιρεία στο οποίο βρίσκεται το Lagonissi Resort.

    Σύμφωνα με τον κ. Τερζάκη, η μισθώτρια διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ  επιπλέον των 124 εκατομμυρίων ευρώ αποζημιώσεων για τη αθέτηση της σύμβασης.

    Υπενθυμίζεται πως η έκταση αυτή, αν και ανήκει στην ΕΤΑΔ, έχει καταπατηθεί από τον Δήμο Καλυβίων, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα και έτσι δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην «Αττικός Ήλιος». Η ΕΤΑΔ έχει κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Καλυβίων, η υπόθεση έχει εκδικαστεί και βρίσκεται στη φάση της Πραγματογνωμοσύνης.

    Στο μεταξύ, η «Αττικός Ήλιος» από το 2006 προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο τη δικαίωσε επιβάλλοντας πρόστιμο στην ΕΤΑΔ ύψους 5.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλόμενων προστίμων από το 2006 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πλευράς της «Αττικός Ήλιος», ανέρχεται όμως σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πλευρά της ΕΤΑΔ είναι 5.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται, ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν αποστείλει ο κ. Γιώργος Τερζάκης της επιστολή στο τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία επιδίκασε στον ξενοδοχειακό όμιλο που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi ποσό άνω των 56 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για υπαίτια αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της ΕΤΑΔ. Εάν συνυπολογιστούν οι τόκοι το ποσό αυτό φθάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

    Το ποσό αυτό των 80 εκατομμυρίων είναι ανεξάρτητο από τα επιπλέον 44 εκατ. ευρώ τα οποία άλλη απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου επιδίκασε στον όμιλο Μαντωνανάκη και κατά της ΕΤΑΔ νωρίτερα φέτος.

    Τώρα αναμένεται νέα διαταγή πληρωμής που μαζί με την προηγούμενη ανεβάζει στα επίπεδα των 124 εκατομμυρίων ευρώ την απαίτηση του ομίλου Μαντωνανάκη με την σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ η ΕΤΑΔ έχει ασκήσει έφεση.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ