Οικονομία

Θρίλερ με την περικοπή των συντάξεων: Αναβάλλεται ή ακυρώνεται;

  • NewsRoom
Τσίπρας


Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε το σκόπελο των συντάξεων καθώς οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών της ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής ωστόσο τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι υπουργοί Οικονομικών όπου σε πολιτικό επίπεδο θα συζητήσουν τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι το πιθανότερο στις 3.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να καταθέτει την ερχόμενη Τετάρτη, τον νέο προϋπολογισμό χωρίς τη μείωση των συντάξεων, αυτό όμως που παραμένει αδιευκρίνηστο ακόμη είναι αν Τσίπρας και Τσακαλώτος έχουν στο μυαλό τους την οριστική ακύρωση του μέτρου. Μένει λοιπόν ένει να διευκρινιστεί, αν το μέτρο θα ακυρωθεί οριστικά ή θα μπει στο συρτάρι για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση, που χρειαστεί.Πάντως μέχρι στιγμής τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο πρωθυπουργός τηρούν σιγή ιχθύος.

Οι συνταξιούχοι όπως φαίνεται θα πρέπει να κάνουν υπομονή για ακόμη δύο εβδομάδες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, της 3ης Δεκεμβρίου, όπου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και επίσημα εάν θα αναβάλλει το μέτρο ή αν θα το ακυρώσει, σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή και χωρίς αυτήν.

Εχθές πάντως οι τεχνοκράτες του EWG είχαν εντολή να εξετάσουν τα μεγέθη του 2019, όχι όμως και να αποφασίσουν για το 2020 και μετά. Ήταν η δεύτερη διευκόλυνση που κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην κυβέρνηση: πριν ενάμισι μήνα δέχθηκαν να μην ισχύσει η δέσμευση για περικοπή των συντάξεων εάν δεν χρειάζονται για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Και χθες έγινε η δεύτερη, με το να συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί το EWG για την Ελλάδα, για να αποφανθεί αν ο όρος αυτός εκπληρώνεται –σε συνδυασμό με τις παροχές που θα περιλαμβάνει ο νέος Προϋπολογισμός. Κ αι έτσι, θα μπορέσει η κυβέρνηση να καταθέσει Προϋπολογισμό στις 21 Νοεμβρίου –σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή- χωρίς να χρειάζεται να αναμένει ως τις 3 Δεκέμβρη το Eurogroup.

Δεν προκύπτει πάντως από τη χθεσινή συνάντηση ότι συζήτησαν για «ακύρωση», αλλά όλα εξαρτώνται κυρίως γύρω από τα συνεχή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022. Συγκεκριμένα η συζήτηση γύρω από το ζήτημα των συτάξεων δεν επεκτάθηκε πέραν του 2019 και όπως έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών «το EWG εξέτασε την ελληνική εισήγηση για τον Προϋπολογισμό του 2019» (να μην περιλαμβάνεται το σενάριο με περικοπές συντάξεων) και «δεν εξέφρασε αντιρρήσεις» σε αυτό, με δεδομένη και την «θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Και ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη περιορίστηκε να πει ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 «δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας», χωρίς να πει ότι «καταργείται» ή «ακυρώνεται» η περικοπή στις συντάξεις.

Πολιτικά πάντως, τίποτα δεν εμποδίζει πια την κυβέρνηση να ακυρώσει το μέτρο τον Δεκέμβριο, ακόμα και αν διαφωνήσει το Eurogroup, ή και αν ακόμα η χώρα χάσει την δόση ελάφρυνσης χρέους (ANFAs και SNPs) τον Φεβρουάριο του 2019, λόγω μη συμμόρφωσης στις δεσμεύσεις της.

Αν και θα αποτελούσε κακό μήνυμα προς τις αγορές, ούτως η άλλως στην κυβέρνηση έχουν δεχθεί πλέον ότι η Ελλάδα δεν θα έχει βγει ως τότε στις αγορές λόγω Ιταλίας. Οπότε έχει μπροστά της όλο το χρόνο μέχρι τις εκλογές για να ακυρώσει ή να «παγώσει» τις περικοπές των συντάξεων κατά βούληση, ειδικά εάν οι αποφάσεις της θα υπονομεύσουν την επόμενη κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανηγυρίζει ο Τσίπρας για την ακύρωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές συντάξεων: «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EuroWorking Group: «Πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:EuroWorking Group: «Πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων


ΣΧΟΛΙΑ