• Ενέργεια

    Γ. Θωμάς: Θα φέρουμε μεγάλα έργα PCI σε ΑΠΕ και ηλεκτρική ενέργεια και επενδύσεις στα δίκτυα

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός Ενέργειας


    Την πρόθεση να προχωρήσει σε περισσότερα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, PCI, στις ΑΠΕ και στην ηλεκτρική ενέργεια εξέφρασε σήμερα, μιλώντας στο Southeast Europe Energy Forum 2019 στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

    Επίσης, τόνισε ότι στρατηγική του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ και, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν επιλεγεί οι τελικές της προτάσεις. Σημείωσε ότι ο χώρος των δικτύων απαιτεί και θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, που είναι απαραίτητες προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες του νέου ενεργειακού μίγματος.

    Εν τω μεταξύ, την Τρίτη θα ξεκινήσει η πρώτη διαβούλευση για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, με στόχο να περιλαμβάνει επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, με την «ταχύτερη αλλά δίκαιη» απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.

    Επίσης, θα προβλέπει την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, για την οποία το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

    Η τελική εκδοχή του Εθνικού Σχεδίου θα είναι έτοιμη έως το τέλος της χρονιάς, ενώ για την κατάρτισή της θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς, όπως των τραπεζών και των επιμελητηρίων, αλλά και κοινωνικών φορέων.

    Επίσης, αναφέρθηκε, στο target model σημειώνεται ότι το σημαντικό δεν είναι μόνο να λειτουργούν συμβατά τα προγράμματα του ΑΔΜΗΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά το σύστημα να είναι τελικά λειτουργικό για την αγορά και εξέφρασε τη δέσμευση ότι αυτό θα εξασφαλιστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ