• Business

    Θεσμικό πλαίσιο για Διαδικτυακό Στοίχημα: Τι λένε δυνατά και τι… ψιθυρίζουν οι εταιρείες του κλάδου

    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μια ευκαιρία να διασταυρώσουν τις απόψεις τους για το νέο θεσμικό πλαίσιο στα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις και οι φορείς του κλάδου, δυνατά και… ψιθυριστά, με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, δόθηκε χθες, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Κομισιόν του νέου Κανονισμού για το διαδικτυακό στοίχημα, για να ακολουθήσει η διαβούλευσή του μέχρι την 1/4/2020.

    Στο Συνέδριο με θέμα «Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε χθες, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Ευάγγελος Καραγρηγορίου.

    Οι επιχειρήσεις του κλάδου, από τη μια έχουν έντονη διάθεση κριτικής για διάφορα σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου, από την άλλη επιδιώκουν να κρατούν ισορροπίες και “να πάνε με το μαλακό” τους κυβερνητικούς παράγοντες και έτσι σε μεγάλο βαθμό η κριτική γίνεται χαμηλόφωνα.

    Σε γενικές γραμμές οι εταιρείες του κλάδου, ανάλογα το μέγεθός τους έχουν και διαφορετικά προβλήματα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Έτσι οι μεγαλύτερες εταιρείες, δεν φαίνεται να ανησυχούν για την υψηλή φορολογία και το κόστος της άδειας, αλλά για τον περιορισμό της αγοράς RNG με τους περιοριστικούς όρους που βάζει ο Κανονισμός στο παιχνίδι που αντιπροσωπεύει το 30% της αγοράς.

    Δηλαδή, οι μεγάλες εταιρείες της αγοράς ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν απώλεια εσόδων από την περιοριστική πολιτική στα RNG games (τα παιχνίδια γεννήτριας τυχαίων αριθμών), στα οποία ο Κανονισμός, απαγορεύει τη διαφήμιση, μειώνει το ποντάρισμα σε 2 ευρώ ανά σπιν, το χρόνο καθυστέρησης στα 3 δευτερόλεπτα και το μάξιμουμ κέρδος στα 5.000 ευρώ ανά παιχνίδι.

    Το επόμενο διάστημα μέχρι την 1/4/2020 ο Κανονισμός για τα online παιχνίδια θα είναι σε διαβούλευση στην Κομισιόν αλλά στην τελική του μορφή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες όλοι οι παράγοντες της αγοράς θα συνεχίζουν να πιέζουν για τα αιτήματά τους.

    Από τα 500 εκατ ευρώ τα δημόσια έσοδα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. το 2020

    “Από την πρώτη στιγμή θέσαμε τα ζητήματα και πήραμε τις πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Ευάγγελος Καραγρηγορίου.

    Τα δημόσια έσοδα το 2015 από τα τυχερά παιχνίδια ήταν συνολικά στα 500 εκατ., ευρώ και πλέον ο στόχο για το 2020 ο στόχος είναι να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Ήδη η αύξηση των εσόδων το 2019 είναι 500 εκατ. ευρώ σημείωσε, και συνολικά πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η σωστή και ολοκληρωμένη ρύθμιση έχει πάρα πολλά οφέλη και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο να υπάρξει στο μέλλον μια πολιτική ελάφρυνσης των φόρων.

    Ευάγγελος Καραγρηγορίου, Πρόεδρος Επιτροπής Παιγνίων

    «Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να προστεθεί, να βελτιωθεί ή να αλλάξει», τόνισε.

    «Η Πολιτεία πρέπει να παρακολουθεί την πορεία της αγοράς, λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης φύσης της και των τεχνολογικών εξελίξεων, σημείωσε και επεσήμανε ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να είναι και μπροστά από τις αλλαγές. Οφείλουμε να έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό τέτοιο που θα ολοκληρώνει το πλαίσιο συνεχώς και θα το βελτιώνει», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ