• Business

    Σκυλακάκης: Να μη βιαστούν οι καταναλωτές με τα τιμολόγια – Η ΡΑΑΕΥ να επιληφθεί για τυχόν παραπλανητικές ενημερώσεις

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Την ανάγκη να επιληφθεί η ΡΑΑΕΥ και να εντοπίζει πιθανώς παραπλανητικές ενημερώσεις των προμηθευτών στους καταναλωτές, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο mononews, για τις ενημερώσεις των εταιρειών προμήθειας ενέργειας που ήδη έχουν ξεκινήσει, συγκρίνοντας με υποθετικές τιμές το πράσινο τιμολόγιο με άλλα δικά τους, και καταλήγοντας ότι είναι ακριβότερο.

    Ο υπουργός σημειώνει ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να βιαστούν, αφού την 1η Ιανουαρίου θα γνωρίσουν τις πραγματικές τιμές του πράσινου τιμολογίου.

    Σημειώνεται ότι τις πραγματικές τιμές των άλλων τιμολογίων…θα τις μάθουν στο τέλος Ιανουαρίου, αφού τα περισσότερα άν όχι όλα τα άλλα τιμολόγια των προμηθευτών θα είναι με ρήτρα αναπροσαρμογής που αυτή θα καθορίζει το τελικό κόστος του λογαριασμού.

    Οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να μην χάσουν πελάτες  από άλλες εταιρείες από τη σύγκριση τιμών που θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθούν οι τιμές του πράσινου τιμολογίου, σπεύδουν να κάνουν υποθετικές και χωρίς αξία συγκρίσεις μεταξύ του δικού τους πράσινου τιμολογίου και του δικού τους εναλλακτικού.

    Το αποτέλεσμα είναι να μπερδεύουν τον καταναλωτή, να του δημιουργούν την εντύπωση ότι αναφέρονται σε πραγματικές τιμές και ξεκινώντας με  συγκρίσεις σε τιμές φανταστικές να υπονομεύουν την έννοια της σύγκρισης μεταξύ των πράσινων τιμολογίων που ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει μόνο από την 1/1/24.

    Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

    Οι εταιρείες προμήθειας έχουν ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου για να πείσουν  τους πελάτες τους να περάσουν σε ένα από τα δικά τους τιμολόγια, προτείνοντας “να παραμείνουν στο πρόγραμμά τους”.

    Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές που αναφέρουν οι εταιρείες στις συγκρίσεις δεν είναι οι πραγματικές που θα ισχύσουν από 1/1/24 αλλά υποθετικές. Σύγκριση πραγματικών τιμολογίων θα μπορούν να κάνουν από την 1/1/2024 και αυτό γνωρίζοντας, ότι ενώ στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή θα είναι η τελική, στα περισσότερα τιμολόγια που αντιπροτείνουν οι εταιρείες αντί για το πράσινο έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και επομένως η τιμή που αναγράφεται…..δεν θα  είναι και η τελική. Θα πρέπει λοιπόν να ρωτούν τους προμηθευτές τους, αν το πρόγραμμα που τους προτείνουν έχει ρήτρα και από ποια τιμή και πάνω ενεργοποιείται.

    Προσοχή στις υποθετικές συγκρίσεις

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, εταιρεία προμήθειας πραγματοποιεί σύγκριση ανάμεσα στα δύο τιμολόγια, αυτό που ήδη έχει ο πελάτης και αυτό που θα προκύψει με το ειδικό τιμολόγιο, χρησιμοποιώντας τιμές ενέργειας του προηγούμενου εννεαμήνου και αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα “που ήδη έχει” είναι πιο οικονομικό και τον προτρέπει να το διατηρήσει.

    Όμως αν και η σύγκριση αυτή είναι υποθετική, χρησιμοποιούν λεκτικό σαν να είναι οι πραγματικές τιμές που θα έχουν τα τιμολόγια.

    “Το πρόγραμμά σου είναι οικονομικότερο κατά …%” αναφέρουν,  και όχι θα ήταν, χρησιμοποιώντας ενεστώτα και όχι…υπερσυντέλικο, δημιουργώντας την εντύπωση, ότι συγκρίνουν πραγματικές τιμές, οι οποίες βέβαια δεν υπάρχουν ακόμα.

    Γιατί η σύγκριση που κάνουν, αν και έτσι φαίνεται, δεν γίνεται με βάση τις τιμές που θα έχουν τα δύο τιμολόγια από 1/1, αλλά είναι μια άσκηση, μια υπόθεση, στην οποία εφαρμόζουν τον τύπο του πράσινου τιμολογίου και του άλλου τιμολογίου με ρήτρα που θα εμφανίσουν από 1/1, αν υπήρχε στο προηγούμενο εννεάμηνο. Παρότι όμως είναι μια υπόθεση,  καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμά τους είναι φθηνότερο από το Ειδικό Τιμολόγιο.

    Προσοχή στην κρυμμένη ρήτρα αναπροσαρμογής

    Επίσης,  “το πρόγραμμά τους” που ήδη έχουν σήμερα, το μόνο κοινό που θα έχει με αυτό που προτείνουν οι εταιρείες να πάνε μετά την 1/1/24 είναι η εμπορική ονομασία.

    Μετά την 1η Ιανουαρίου δεν θα είναι το ίδιο, αφού ενώ τώρα βασίζεται στην πρόβλεψη τιμής (γνωρίζουν την τελική τιμή στην αρχή του μήνα) με το νέο έτος θα έχει μια ονομαστική τιμή αλλά η τελική τιμή θα διαμορφώνεται στο τέλος του μήνα με βάση την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή  όμως η σημαντική αλλαγή δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στις ενημερώσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι το ίδιο πρόγραμμα.

    Επίσης, οι εταιρείες στις ενημερώσεις δεν τονίζουν ότι η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου θα γνωστοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου. Γιατί μπορεί να ενημερώνουν σήμερα οι εταιρείες για τη  βασική τιμή χρέωσης προμήθειας, για το πάγιο και για τα όρια της χονδρεμπορικής τιμής από τα οποία και πάνω θα ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Διακύμανσης, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η τιμή χονδρεμπορικής του Δεκεμβρίου που αποτελεί ένα σημαντικό συντελεστή της τελικής τιμής.

    Και συνήθως τα όρια που βάζουν για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Διακύμανσης είναι πολύ χαμηλά (40 ευρώ/MWH) οπότε η τελική τιμή δεν θα είναι η τιμή βασικής χρέωσης.

    Το ειρωνικό είναι ότι ο στόχος δημιουργίας του πράσινου τιμολογίου ήταν να βοηθηθεί ο καταναλωτής και να συγκρίνει με διαφάνεια τις τιμές των διαφορετικών εταιρειών. Οι εταιρείες επιδιώκουν να εμφανίσουν ακριβό το πράσινο τιμολόγιο γενικά ώστε να μην μπει ο καταναλωτής στη διαδικασία να συγκρίνει τα πράσινα τιμολόγια μεταξύ τους.

    Χρησιμοποιούν δηλαδή το εργαλείο της σύγκρισης, με υποθετικά νούμερα δημιουργώντας ακόμη  μεγαλύτερη ασάφεια στον καταναλωτή για το τί πραγματικά ισχύει.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Νίκας-Κώστας Σάκκαρης (Exoplay): Mπαίνουν στο διαδικτυακό τζόγο

    Αποκλειστικό – Σκυλακάκης στους προμηθευτές: Γιατί θα χάσετε αν υπονομεύσετε το πράσινο τιμολόγιο

    Πρωτοχρονιά με εκπλήξεις στην τιμή του πράσινου τιμολογίου – Κομφούζιο για 7 εκατομμύρια καταναλωτές



    ΣΧΟΛΙΑ