• Business

    Πρωτοχρονιά με εκπλήξεις στην τιμή του πράσινου τιμολογίου – Κομφούζιο για 7 εκατομμύρια καταναλωτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος


    Τιμές-έκπληξη αναμένεται να αντικρίσουν οι καταναλωτές την 1η Ιανουαρίου, όταν οι προμηθευτές ενέργειας, θα ανακοινώσουν την τιμή που βάζουν στη MWh για το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο θα έχει ήδη περάσει σχεδόν όλοι οι καταναλωτές.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προμηθευτές ετοιμάζονται να προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές στα άλλα τιμολόγια προκειμένου να τραβήξουν τους καταναλωτές από το πράσινο τιμολόγιο και αναμένεται να ακολουθήσει πυρετός αιτημάτων για να εξασφαλίσουν χαμηλότερης χρέωσης τιμολόγιο.

    Το πράσινο τιμολόγιο εισήχθη από το ΥΠΕΝ, ώστε να μην επιλέγουν οι προμηθευτές το τιμολόγιο στο οποίο θα μπουν οι καταναλωτές. Αν όμως είναι τελικά το ακριβότερο, ξαφνικά θα βρεθούν οι καταναλωτές, αν δεν αντιδράσουν να πληρώσουν ακριβότερα την ενέργεια που θα καταναλώσουν τον Ιανουάριο.

    Και οι πρώτες ημέρες του χρόνου, φαίνεται πως θα είναι αφιερωμένες στην έρευνα αγοράς για το κόστος του ρεύματος, αφού θα πρέπει οι καταναλωτές να μάθουν και να συγκρίνουν τις τιμές των προμηθευτών για να κάνουν την επιλογή τους.

    Ωστόσο, ακόμη και αν το νέο πράσινο τιμολόγιο στο οποίο όλοι θα βρεθούμε από την 1η Ιανουαρίου δεν θα είναι το φθηνότερο της αγοράς, το βέβαιο είναι ότι θα… ξυπνήσει τον ανταγωνισμό: Θα κινητοποιήσει  τις εταιρείες προμήθειας να προσφέρουν άλλα ανταγωνιστικά φθηνότερα τιμολόγια προκειμένου να κρατήσουν σε αυτά τους καταναλωτές.

    Βγαίνουμε από την περίοδο της κρίσης και των έκτακτων μέτρων και μπαίνουμε στην κανονικότητα και ο κάθε προμηθευτής θα πρέπει να μπορεί προσφέρει ελεύθερα τις τιμές που κρίνει. Αντίθετα, από 1/1 έχουμε ένα απόλυτο ρυθμιζόμενο καθεστώς στα τιμολόγια, που περιορίζει τη δυνατότητα των προμηθευτών να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές σε αυτό.

    Μπορούν όμως να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στα άλλα τιμολόγιά τους και το οποίο φαίνεται πως προτίθεται να κάνουν.

    Γιατί θα είναι ακριβότερο το πράσινο τιμολόγιο

    Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς ενέργειας, το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ακριβότερο από τα άλλα τιμολόγια που θα προσφέρουν οι εταιρείες, αλλά για να αλλάξουν οι καταναλωτές θα πρέπει να το ζητήσουν από την εταιρεία προμήθειας.

    Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο νόμος, όλοι οι καταναλωτές θα περάσουν στο πράσινο τιμολόγιο από 1 Ιανουαρίου αν δεν ζητήσουν από τον προμηθευτή τους να περάσουν σε τιμολόγιο επιλογής τους με εξαίρεση όσους έχουν σταθερό τιμολόγιο ρεύματος.

    Δηλαδή 7,5 εκ. καταναλωτές θα περάσουν στο πράσινο τιμολόγιο και   αν αφού μάθουν την τιμή του -η οποία αναμένεται υψηλή- θελήσουν να το αλλάξουν, θα πρέπει να μπορέσουν οι εταιρείες προμήθειας να ανταποκριθούν στα αιτήματα….όλων μαζί.

    πυλώνες μεταφορές ηλεκτρικού ρεύματος

    Σημειώνεται ότι στο πράσινο τιμολόγιο θα περάσουν ακόμη και οι καταναλωτές που έχουν ήδη σύμβαση με τους προμηθευτές. Κι αυτό γιατί ακόμη και αν οι υπάρχουσες συμβάσεις έχουν τον    όρο για αυτόματη μετάβαση στο τιμολόγιο  μετάβασης στο οποίο θα περνάνε από 1η Ιανουαρίου, ο νόμος προβλέπει ότι για να ισχύει ο όρος αυτός, θα πρέπει να επαναλάβουν τη συναίνεσή τους μέχρι την 31 Ιανουαρίου, αλλιώς θα βρίσκονται στο πράσινο τιμολόγιο.

    Όπως αναφέρει επικεφαλής μιας εκ των μεγάλων εταιρειών προμήθειας, “θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τους καταναλωτές από το πράσινο τιμολόγιο γιατί επειδή θα είναι ένα τιμολόγιο με πρόβλεψη θα είναι πιο ακριβό γιατί θα έχει risk margin. Δεν θα είναι ανταγωνιστικό. Αντίθετα, ένα ex post τιμολόγιο (με διαμόρφωση τιμής στο τέλος του μήνα) θα είναι πολύ πιο καθαρό στον πελάτη γιατί αν είναι cost plus δεν θα έχει άλλο κόστος πέρα από την τιμή χονδρεμπορικής συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Ο καταναλωτής όπου και αν είναι καλό είναι να φροντίσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχει αλλάξει το πράσινο τιμολόγιο”.

    Θα μπορεί όμως να γίνει σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ειδών τιμολογίων; “Για να συγκρίνει κάποιος τιμολόγια θα πρέπει να δει το τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι προσομοιώσεις που έχουμε τρέξει με τιμές για το πράσινο τιμολόγιο σε κάποιες τιμές γίνονται πάρα πολύ ψηλές. Όταν ανεβαίνει η χονδρεμπορική μετά από δύο μήνες οι τιμές ενσωματώνονται στο πράσινο τιμολόγιο και μαζί προστίθεται και το κόστος της πρόβλεψης τιμής”, σημειώνει η ίδια πηγή.

    Ο ανταγωνισμός προασπίζει το συμφέρον του καταναλωτή

    Άλλη πηγή αναφέρει: “Στόχος του νόμου είναι να μην μπαίνουν αυτόματα οι  καταναλωτές σε τιμολόγιο επιλογής του προμηθευτή. Όμως δεν πρέπει οι καταναλωτές να ανησυχούν για τον προμηθευτή τους. Οι προμηθευτές αυτό το οποίο θέλουν είναι να κρατήσουν τον πελάτη τους και να βγάζουν εύλογο περιθώριο από κάθε πελάτη.  Η ελεύθερη αγορά αναγκάζει όλες τις εταιρείες για να εξασφαλίσουν τον πελάτη να περιορίσουν τις βλέψεις τους για κέρδη και να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορούν για να κρατήσουν τον πελάτη τους. Ο ανταγωνισμός βοηθάει τον καταναλωτή, βελτιώνει τις εταιρείες και βοηθάει και την κοινωνία” τονίζεται.

    Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

    Σταθερή για έξι μήνες θα είναι η βασική τιμή προμήθειας στο νέο πράσινο τιμολόγιο, ενώ οι προμηθευτές ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν κάθε μήνα το πάγιο – που είναι ως 5 ευρώ – όπως και κάποιες εκπτώσεις που δε συνδέονται με τη χονδρεμπορική τιμή, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση για το πράσινο τιμολόγιο που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Η απόφαση καθορίζει τον μηχανισμό διακύμανσης του ειδικού πράσινου τιμολογίου που εισάγεται από το νέο έτος παράλληλα με τα υπόλοιπα πολύχρωμα νέα τιμολόγια.

    Επίσης, προβλέπει ότι τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης και άρα η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει της Βασικής Τιμής Προμήθειας, θα είναι σταθερά για τρεις μήνες και ακολούθως θα αλλάζουν με ενημέρωση στη ΡΑΑΕΥ ένα μήνα πριν.

    Με την απόφαση καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης και των συντελεστών του Ειδικού Τιμολογίου του άρθρου 138Α του ν. 4951/2022 (Α’ 129), όπως προστέθηκε με το άρθρο 17 του ν. 5066/2023 (Α’ 188), οι ορισμοί των μεταβλητών των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της Βασικής Τιμής Προμήθειας, ο τρόπος επισήμανσης και αποτύπωσης στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης καθώς και ειδικότερα θέματα ανακοίνωσης και ενημέρωσης των Καταναλωτών.

    Βασική Τιμή Προμήθειας, Πάγια Χρέωση Προμήθειας και Εκπτώσεις

    1. Για το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Τελική Τιμή Προμήθειας ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, και προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης.

    2. Η Βασική Τιμή Προμήθειας ορίζεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    3. Το Ειδικό Τιμολόγιο δύναται να εμπεριέχει και Πάγια Χρέωση Προμήθειας, ίση με πέντε (5) ευρώ ανά μήνα, κατά μέγιστο, καθώς και εκπτώσεις, εφόσον αυτές δεν συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς.

    4. Η Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι (6) μήνες. Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας και οι εκπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται κάθε μήνα κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των Προμηθευτών και ενημέρωσης με τον πρώτο Λογαριασμό Κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση.

    5. Το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας προσφέρεται από τους Προμηθευτές και δύναται να επιλέγεται από τους Καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση – Τι προβλέπει

    ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα στη δύσκολη συγκυρία – Αύξηση μεριδίων, μείωση δανεισμού

    Χάρης Δούκας: Χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος η Αθήνα- Πώς θα μειώσουμε κατά 5 βαθμούς τη θερμοκρασία στην πόλη



    ΣΧΟΛΙΑ