• Business

    Tesla: Καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη παρά τη μικρή υστέρηση στα έσοδα

    • NewsRoom
    Elon Musk, επικεφαλής Tesla

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla


    Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της Wall Street την Τετάρτη η Tesla, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά σε αυτά, καθώς μια μικρή υστέρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις παραδόσεις αυτοκινήτων δείχνει να προβληματίζει την αγορά.

    Ειδικότερα η Tesla ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 1,05 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 62 σεντς το αντίστοιχο περσινό διάστημα και εκτιμήσεων για κέρδη 99 σεντς ανά μετοχή. Αντίθετα, τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 21,45 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 21,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα καθαρά έσοδα της Tesla για το τρίτο τρίμηνο του 2022 έφθασαν τα 3,33 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεικτό περιθώριο κέρδους της Tesla για την αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο είχε μειώθεί το δεύτερο τρίμηνο παρά τις αυξήσεις τιμών που ο Musk χαρακτήρισε «ντροπιαστικές», παρέμεινε για ένα ακόμα τρίμηνο στο  27,9%.

    Την ίδια περίοδο πέρυσι, η Tesla είχε αναφέρει κέρδη 1,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα έσοδα από την αυτοκινητοβιομηχανία ανήλθαν στα 18,69 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 55% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το κόστος  για τη βασική αυτοκινητοβιομηχανία της Tesla αυξήθηκε στα 13,48 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, από 10,52 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων.

    Η Tesla παρέδωσε αριθμό ρεκόρ αυτοκινήτων το τρίτο τρίμηνο, αλλά παρόλα αυτά έχασε τις προσδοκίες των αναλυτών και κατέστησε πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου των στελεχών για το έτος για αύξηση άνω του 50% στις παραδόσεις οχημάτων. «Σε έναν πολυετή ορίζοντα, αναμένουμε να επιτύχουμε ετήσια αύξηση 50% στις παραδόσεις οχημάτων», επανέλαβε πάντως η Tesla.

    Η εταιρεία ανέφερε ξανά πως οι παραδόσεις του ημι-ηλεκτρικού φορτηγού της θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο. Το προϊόν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017. Δεν προσέφερε πάντως σταθερό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της παραγωγής τουCybertruck, λέγοντας μόνο ότι θα παραχθεί στο Τέξας μετά την αύξηση της παραγωγής του Model Y εκεί.

    Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως ότι οι παραδόσεις της για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου έφτασαν τις 343.000 και η παραγωγή οχημάτων έφτασε τις 365.000. Οι παραδόσεις είναι η πλησιέστερη προσέγγιση των πωλήσεων που αναφέρει η Tesla. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 17% από εκείνη την έκθεση του Σαββατοκύριακου στις 2 Οκτωβρίου.

    Η ενεργειακή μονάδα της Tesla απέφερε έσοδα 1,12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο.

    Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 37% μέχρι στιγμής φέτος, την ώρα που ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 22%. Οι αναλυτές έχουν αναφέρει διάφορους λόγους για την υποχώρηση της μετοχής, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, του αρνητικού αντίκτυπου σχετικά με τις αξιώσεις της Tesla για πλήρη αυτόνομη οδήγηση και την πραγματική απόδοση και φυσικά το σήριαλ γύρω από την πρόταση του Elon Musk για την εξαγορά της Twitter.



    ΣΧΟΛΙΑ