Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Σκαραμαγκάς αποτελούσε το σημείο όπου ένα μεγάλο οδικό έργο σταματούσε κυριολεκτικά στη μέση. Οι ημιτελείς σήραγγες της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, η καθημερινή συμφόρηση στη λεωφόρο Σχιστού και στην Εθνική Οδό, αλλά και η διέλευση χιλιάδων βαρέων οχημάτων μέσα από έναν από τους πιο επιβαρυμένους κυκλοφοριακά άξονες της χώρας, συνέθεταν για χρόνια μια εικόνα που αποτύπωνε τις διαχρονικές ελλείψεις των υποδομών στη Δυτική Αττική.

Με την υπογραφή της σύμβασης για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά εχθές, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το έργο περνά πλέον από τον σχεδιασμό στην κατασκευή. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ, η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται ο Πειραιάς, το Θριάσιο Πεδίο, η βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Αττικής και το εθνικό οδικό δίκτυο, δημιουργώντας έναν νέο ενιαίο οδικό άξονα από το λιμάνι μέχρι την Αττική Οδό.

1

Την κατασκευή ανέλαβε και επίσημα εχθές η  κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ (METLEN) – ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 36 μήνες, δηλαδή το 2029.

Τη σημασία του έργου ανέδειξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές προσομοιώσεις του υπουργείου, η μέση ταχύτητα στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί από 28 σε 47 χλμ./ώρα. Παράλληλα, περίπου 130.000 οχήματα που διέρχονται καθημερινά από την περιοχή εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της κυκλοφορίας, της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας των μετακινήσεων.

Πέντε παρεμβάσεις

Στην πραγματικότητα αποτελεί μία συνολική αναδιάρθρωση του δυτικού οδικού δικτύου της Αττικής, καθώς περιλαμβάνει πέντε επιμέρους παρεμβάσεις που λειτουργούν ως ένα ενιαίο συγκοινωνιακό σύστημα.

Πρώτος πυλώνας είναι η ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, ενός έργου που παρέμενε ημιτελές για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Το νέο τμήμα θα συνδεθεί με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, ενώ προβλέπεται ακόμη η κατασκευή ειδικού τεχνικού έργου κάτω από την αρχαία Ιερά Οδό, ώστε να προστατευθεί το σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο κατά την εκτέλεση των εργασιών.

Το δεύτερο και ίσως πιο εντυπωσιακό κομμάτι αφορά τον νέο ανισόπεδο ημικόμβο Σκαραμαγκά. Εκεί θα κατασκευαστεί νέα γέφυρα μήκους περίπου 160 μέτρων πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, συνδέοντας απευθείας τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω με την Αθήνα και τη λεωφόρο Σχιστού και εξασφαλίζοντας συνεχή ροή της κυκλοφορίας χωρίς διασταυρώσεις και φωτεινούς σηματοδότες.

Ακολουθεί η πλήρης αναβάθμιση του κόμβου Σχιστού, όπου θα κατασκευαστεί νέα γέφυρα μήκους 135 μέτρων, ενώ η υφιστάμενη θα ανακατασκευαστεί ώστε να εξυπηρετεί δύο λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερης ροής προς την Κόρινθο. Παράλληλα, το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού αναβαθμίζεται σε τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας ένα από τα σημαντικότερα σημεία συμφόρησης του οδικού δικτύου της Αττικής.

Στη λεωφόρο Σχιστού κατασκευάζεται επίσης νέος ανισόπεδος κόμβος στην περιοχή των Ναυπηγείων, καταργώντας τον σηματοδοτούμενο κόμβο της οδού Παλάσκα, όπου σήμερα δημιουργούνται καθημερινά ουρές χιλιομέτρων από τη συνύπαρξη επιβατικών και βαρέων οχημάτων. Παράλληλα, προβλέπεται και νέος ημικόμβος στον Ασπρόπυργο, ο οποίος θα συνδέει τη Δυτική Περιφερειακή με τα διυλιστήρια και την κατεύθυνση προς Κόρινθο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής της χώρας.

Το τεχνικό αντικείμενο συμπληρώνεται από εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα, με νέους συλλεκτήρες ομβρίων που θα διοχετεύουν τα νερά προς τη θάλασσα, θωρακίζοντας μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται κρίσιμες υποδομές, αλλά και από νέους συνδετήριους δρόμους και απαλλοτριώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Συνολικά θα κατασκευαστούν 5,45 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα αναβαθμιστούν ακόμη 3,58 χιλιόμετρα υφιστάμενου δικτύου.

Την αναπτυξιακή διάσταση της παρέμβασης ανέδειξε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Όπως τόνισε, η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω δημιουργεί έναν νέο διάδρομο μετακίνησης για τα βαρέα οχήματα από το λιμάνι του Πειραιά προς την Αττική Οδό και το εθνικό οδικό δίκτυο, χωρίς να επιβαρύνεται ο αστικός ιστός.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η παρέμβαση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς ο Ασπρόπυργος εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους logistics της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας την προσδοκία το έργο να ολοκληρωθεί ακόμη και νωρίτερα από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα των 36 μηνών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για ένα έργο που «κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών» και δημιουργεί έναν ενιαίο άξονα από τον Πειραιά μέχρι την Αττική Οδό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο τμήμα της Περιφερειακής, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις των κόμβων, θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική διαδρομή έναντι της κορεσμένης λεωφόρου Κηφισού.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN Ευάγγελος Μυτιληναίος χαρακτήρισε τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά ίσως το έργο με τη μεγαλύτερη σχέση οφέλους προς κόστος που υλοποιείται σήμερα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες υποδομές αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, διευκολύνουν τις μεταφορές και δημιουργούν συνθήκες για νέες επενδύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι το έργο δεν αφορά μόνο δρόμους, αλλά ασφαλέστερες μετακινήσεις, καλύτερη σύνδεση του Πειραιά με το Θριάσιο και ουσιαστική συμβολή στην αποσυμφόρηση του Κηφισού, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μητροπολιτικού φορέα διαχείρισης του κυκλοφοριακού.

Διαβάστε επίσης:

Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά: Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο-ανάσα της Δ. Αττικής μεταξύ ΜΕΤΚΑ και ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – Μητσοτάκης: Διορθώνουμε ασθένειες πολλών δεκαετιών (βίντεο+pics)

Δήμας: Ανάσα στο κυκλοφοριακό της δυτικής Αττικής ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά – Θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες