• Business

    ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στην Αμφιλοχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης ενέργειας

    Ο Πρόεδρος και CEO των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αμφιλοχία

    Ο Πρόεδρος και CEO των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αμφιλοχία


    Στις αρχές του 2026 θα τεθεί σε λειτουργία το mega έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Το έργο αυτό επισκέφτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Εδώ στα ορεινά της Αμφιλοχίας δρομολογείται ένα πρωτοποριακό έργο, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό το σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης ουσιαστικά θα πρέπει να το φανταστούμε ως μια πολύ μεγάλη μπαταρία. Όταν έχουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας μετακινούμε νερό από τον χαμηλό ταμιευτήρα στον υψηλό και όποτε το σύστημα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια γίνεται ακριβώς η αντίστροφη πορεία», είπε ο πρωθυπουργός.

    Το έργο αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία διότι, όπως είπε και ο κ. Περιστέρης, θα μειώσει τελικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αφού ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, και τον Διευθυντή του έργου Δημήτρη Βράγκο.

    «Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 εκατομμύρια και όταν με το καλό ολοκληρωθεί, μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, θα έχει μια σημαντικότατη προστιθέμενη αξία για τη συνολική σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς δεν μπορούμε να προσδοκούμε στη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να έχουμε μεθόδους αποθήκευσης.

    Και η αντλησιοταμίευση είναι εκείνη η μέθοδος αποθήκευσης που έχει και τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, καθώς σε αυτό το εργοτάξιο θα απασχοληθούν στην πλήρη του ανάπτυξη σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι, οπότε μιλάμε και για πολλές περισσότερες δουλειές για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Οπότε, προσβλέπουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του πολύ καινοτόμου όπως είπα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έργου και με το καλό να ξαναβρεθούμε εδώ να το εγκαινιάσουμε», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Είναι ένα έργο που έχει πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, 70% θα μείνει στην Ελλάδα από τη δαπάνη του έργου εν αντιθέσει με άλλα συστήματα αποθήκευσης. Και προχωράμε ταχύτατα με μεγάλη απασχόληση. Πιστεύουμε σε λίγα χρόνια αυτό θα μπορεί να εξυπηρετεί το ηλεκτρικό σύστημα όλης της χώρας και να επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο αυτάρκης και πιο φτηνή σε ηλεκτρισμό», ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

    Συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο εργοτάξιο της Αμφιλοχίας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως η επένδυση αυτή, σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς η χώρα προσβλέπει πλέον προς την αξιοποίηση των φυσικών πηγών της για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και για μεγάλη χρονική διάρκεια που υπερβαίνει τις 10 ώρες.

    «Μετά από 10 χρόνια σχεδιασμού, μελετών, διεξοδικών ελέγχων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να κάνει πραγματικότητα το όραμα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, αξιοποιώντας το υδάτινο δυναμικό της αλλά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της.

    Η ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Οφείλουμε πρωτίστως να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις εγχώριες πηγές ενέργειας και να θωρακίσουμε το εθνικό ηλεκτρικό μας σύστημα και βέβαια να εκμεταλλευτούμε προς όφελος της χώρας μας, τις διασυνδέσεις, υποδομές και ενεργειακές πηγές άλλων χωρών.

    Είμαστε περήφανοι που επενδύουμε και υλοποιούμε ένα έργο με υψηλότατο βαθμό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, που θα προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και φυσικά θα θωρακίσει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, επιτρέποντας την περαιτέρω διείσδυση της εγχώριας, καθαρής και φθηνής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

    Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δικαιώνει για ακόμα μία φορά το ρόλο της ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ, που πρωταγωνιστεί με νέες επενδύσεις, θέτοντας ακόμα υψηλότερους στόχους για το μέλλον.»

    Η σημασία του έργου

    Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ενεργειακό τοπίο της χώρας, καθώς η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ενεργειακό σύστημα.

    Τα οφέλη του αναμένεται να είναι πολλαπλά, κυρίως στην τοπική κοινωνία καθώς με την εκκίνηση της επένδυσης θα αυξηθεί σημαντικά η απασχόληση στην περιοχή, ενώ η ολοκλήρωσή της θα φέρει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

    Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά του στο περιβάλλον, αφού το έργο συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030 αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών ομάδων ή ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά.

    Το έργο

    Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816 GWh.

    Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το 2014 ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

    Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και από τις αρχές του 2026 να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

    Σημειώνεται ότι εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει εξασφαλίσει άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης, στη Βέροια και στην Πελοπόννησο για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.

    Το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υλοποιείται στις θέσεις «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος» στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα στην Αμφιλοχία.

    Η υποδομή περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες νερού, στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.

    Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.

    Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

    Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.

    Διαβάστε επίσης:

    Το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης από διεθνή fund που τοποθέτησαν 79,2 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ