• Business

    ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Προσθέτει μπαταρίες 1 GW σε 2 Φωτοβολταϊκά 460 MW στο Κιλκίς

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Με στόχο να συμμετέχει στους διαγωνισμούς που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε στην τροποποίηση της Βεβαίωσης Παραγωγού για δύο μεγάλα Φωτοβολταϊκά στο Κιλκίς, προκειμένου να εισάγει και μπαταρίες.

    Υπενθυμίζεται ότι  σχέδιο του υπουργείου είναι η χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης σε ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ, στα οποία θα προστεθούν μπαταρίες behind the meter.

    Σκοπός του υπουργείου είναι με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθεί ηλεκτρικός «χώρος» από τη δυναμικότητα που έχουν ήδη δεσμεύσει υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά, καθώς έχουν λάβει οριστικές προσφορές σύνδεσης. Όπως είναι γνωστό η προσθήκη ακόμη και μπαταρίας μικρής διάρκειας (1 ώρας) περιορίζει κατά 50% τον ηλεκτρικό «χώρο» που καταλαμβάνει ένα έργο.

    Στο πλαίσιο αυτό η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τροποποίησε την υπ’ αριθ. 3279/2021 Βεβαίωση  Παραγωγού (Αριθ. Μητρώου Αδειών Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ΑΔ-08279), όπως ισχύει, που έχει χορηγηθεί στην εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΙΑΚΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΗΛΙΑΚΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ», αναφορικά με φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 240,74809 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 240,74809 MW στη θέση ΒΑΚΟΥΦΙ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ & ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ, των Δήμου ΚΙΛΚΙΣ & ΠΑΙΟΝΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ, της Περιφέρειας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, προκειμένου για την εισαγωγή διατάξεων αποθήκευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 11Α του άρθρου 10 και την παρ. 10 του άρθρου 11 του ν. 4685/2020, όπως ισχύει.

    Η εγκατεστημένη χωρητικότητα των σταθμού αποθήκευσης (συσσωρευτών) που προσθέτει είναι 581,41Mwh.

    Αντίστοιχα τροποποίησε την υπ’ αριθ. 3291/2021 Βεβαίωση Παραγωγού (Αριθ. Μητρώου Αδειών Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ΑΔ-08291), όπως ισχύει, που έχει χορηγηθεί στην εταιρεία με την επωνυμία «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΙΛΚΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΙΛΚΙΣ Μ.Ι.Κ.Ε.», αναφορικά με φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 219,1563 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 219,1563 MW στη θέση ΜΙΧΑΛΙΤΣΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΧΕΡΣΟΥ, του Δήμου ΚΙΛΚΙΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ, της Περιφέρειας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, προκειμένου για την εισαγωγή διατάξεων αποθήκευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 11Α του άρθρου 10 και την παρ. 10 του άρθρου 11 του ν. 4685/2020, όπως ισχύει.

    Η εγκατεστημένη χωρητικότητα των σταθμού αποθήκευσης (συσσωρευτών) που προσθέτει είναι 536,69 Mwh.

    Τα δύο έργα αναπτύσσονται από την εταιρεία holding Ηλιακή Πικρολίμνη, κοινή εταιρεία των Τέρνα Ενεργειακή με 51% και με 49% η Econergy, με έδρα το Ισραήλ η οποία αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πράσινο φως στις τροποποιήσεις όρων του ομολογιακού

    Πιλοτικά υπεράκτια πάρκα: Αγώνας δρόμου για να υλοποιηθούν ως το 2030 – Τα επόμενα βήματα

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Όμιλος Κοπελούζου: Και επίσημα οι πρώτες άδειες για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα



    ΣΧΟΛΙΑ