• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέα σύσταση «αγοράς» με τιμή στόχο τα €18

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης


    Η Eurobank Equities αυξάνει τη σύσταση για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ‘αγορά’ από ‘διακράτηση’ πριν, αν και μειώνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της στα €18,00 από €20,70, προγενέστερα.

    «Ο θόρυβος των εξαγορών και συγχωνεύσεων εξασθενεί και στο επίκεντρο επιστρέφουν τα θεμελιώδη μεγέθη. Από τις αρχές του 2022, η επενδυτική υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακή κυριαρχείται από το πιθανό ενδιαφέρον για εξαγορές, ένα θέμα που κατά καιρούς επισκίασε τα θεμελιώδη μεγέθη. Τους τελευταίους μήνες, οι αντίξοες συνθήκες για τον κλάδο των ΑΠΕ διεθνώς, μαζί με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο εσωτερικό και το φθίνον αφήγημα περί εξαγορών και συγχωνεύσεων επιβάρυναν το κλίμα, οδηγώντας σε πτώση της τιμής της μετοχής κατά 27% περίπου από τα υψηλά του καλοκαιριού. Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε ότι η μετοχή θα κινηθεί περισσότερο σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη μεγέθη, με τον Όμιλο να συνεχίζει να επεκτείνεται και να κυριαρχεί στην τοπική αγορά ΑΠΕ, διαθέτοντας λειτουργική δυναμικότητα 1,2GW περίπου, μετά την εμπορική λειτουργία του αιολικού πάρκου Καφηρέα (330MW)», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    «Το τοπίο των ΑΠΕ διαμορφώνεται από την ασταθή δυναμική της προσφοράς/ζήτησης και του κόστους. Το τελευταίο σχέδιο του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θέτει τον στόχο για τις ΑΠΕ για το 2030 σε 26GW περίπου έναντι 12GW περίπου επί του παρόντος, θέτοντας ένα ανώτατο όριο στις δυνατότητες ανάπτυξης των ΑΠΕ και περιορίζοντας ουσιαστικά την ορατότητα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο μπορούν να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι ΑΠΕ των 5 μεγάλων ενεργειακών εταιρειών. Από την πλευρά της ζήτησης, η ενεργειακή κρίση του 2022 ενίσχυσε τη ζήτηση για ΑΠΕ από τους προμηθευτές, με τους ενδεικτικούς δείκτες ΜΠΣ της ΕΕ να καταγράφουν διψήφια αύξηση σε ετήσια βάση και να στηρίζουν τη ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά ΑΠΕ έχει επηρεαστεί πρόσφατα από σημαντική μεταβλητότητα, καθώς οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών έχουν ωθήσει το κόστος επένδυσης σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν συμπιέσει τις εσωτερικές αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων, επηρεάζοντας τελικά το προφίλ κινδύνου-απόδοσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ», προβλέπει η Eurobank Equities.

    «Υπάρχει σαφής ορατότητα στα μεγέθη, από τα 3,3GW μεσοπρόθεσμα και επιλογές από τα έργα των 3,1GW πιο μακροπρόθεσμα. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεχωρίζει μεταξύ των τοπικών ανταγωνιστών, με τη διοίκηση να καθοδηγεί για προσθήκες 2,1GW περίπου μεσοπρόθεσμα, στοχεύοντας σε εγκατεστημένη ισχύ 3,3GW. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει πάνω από 1,2GW έργων σε εξέλιξη, με το εμβληματικό έργο Υδροηλεκτρικής Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας (680MW) να ξεχωρίζει χάρη στον εξασφαλισμένο δείκτη απόδοσης του (IRR). Μακροπρόθεσμα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει σε προσθήκες 3,1GW (6,4GW περίπου σε εγκατεστημένη ισχύ) και είναι έτοιμη να γίνει πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, μετά την επιτυχή υποψηφιότητα για μία από τις δύο πρώτες άδειες έρευνας και έρευνας», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    «Το μεσοπρόθεσμο EBITDA είναι στα €300 εκατ. και προσομοιώνουμε πλέον ρητά 550MW αιολικών και ηλιακών προσθηκών έως το 2025, με την ολοκλήρωση δύο έργων υδροηλεκτρικής αποθήκευσης (851MW) έως το 2026. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις, μειώνουμε τα EBITDA του 2023/24 κατά 21%/5% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της βραδύτερης σταδιακής εισαγωγής σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή μας, αλλά αυξάνουμε τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις μας σχετικά με την ενισχυμένη λειτουργική ικανότητα, στοχεύοντας τελικά σε €291 εκατ. EBITDA (18% CAGR) έως το 2026. Εκτιμούμε ότι το σχετικό επενδυτικό κεφάλαιο θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να κορυφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2026 (5,3 φορές τον δείκτη Net Debt/EBITDA). Μειώνουμε την τιμή στόχο στα €18, αλλά αυξάνουμε την αξιολόγησή μας σε ‘αγορά’ (buy) για την αποτίμηση. O νέος στόχος τιμής υποδηλώνει δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στις 13,7 φορές, 20% premium σε σχέση με τους ανταγωνιστές, που δικαιολογείται από την έκθεση της εταιρείας σε εξειδικευμένα έργα ΑΠΕ», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan για ελληνικές τράπεζες: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές

    Πρώιμο χριστουγεννιάτικο πάρτι στις αγορές

    Morgan Stanley: Το big event της χρονιάς στο Λονδίνο, οι 37 εταιρείες, το πάνελ με τους τραπεζίτες και ο Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ