• Business

    Τέρνα Ενεργειακή: Όλη η αλήθεια για το ΤΕΞΑΣ, οι εντολές του Γιώργου Περιστέρη και το παρασκήνιο με τον αγοραστή των 70.000 μετοχών 

    Στην κατάψυξη το Τέξας!


    Η υπόθεση του ΤΕΞΑΣ (πρωτοφανής κακοκαιρία και παγετός) για την Τέρνα Ενεργειακή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της εισηγμένης η οποία οπως λένε αναλυτές του Λονδίνου, λειτούργησε με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό. 

    Το βαθύ ψύχος του πρωτοφανούς φαινομένου στο Τέξας ανάγκασε σε κλείσιμο διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, έθεσε εκτός λειτουργίας βασικά τμήματα υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και επέφερε διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, εργοστάσια φυσικού αερίου και ανανεώσιμα, σε μεγάλα μέρη του Δυτικού και Κεντρικού Τέξας.

    Η εταιρεία ενημέρωσε τους αναλυτές και το επενδυτικό κοινό πολλές ώρες νωρίτερα απο άλλες εταιρείες μεγαλύτερης εμβέλειας όπως η RWE που επίσης έχει μονάδα παραγωγής ρεύματος στις ΗΠΑ. 

    Τα κυρίαρχα στοιχεία, σύμφωνα με fund του Λονδίνου, που μίλησε στο mononews.gr με τον όρο της ανωνυμίας, είναι τα εξής: 

    1)Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 δήλωσε οτι η οικονομική επίπτωση  μπορεί να φτάσει στο ανώτερο εως τα 90.000.000 δολάρια, για την εταιρεία στην Αμερική. Το ακριβές ύψος της ζημιάς θα καθοριστεί περί τα τέλη Μαρτίου η Αρχές Απριλίου από δικαστήριο της Νέας Υόρκης που έχει προσφύγει η εταιρεία.

    Εαν γίνει αποδεκτό οτι η μονάδα δεν λειτούργησε λόγω ανωτέρας βίας (όπως όλες οι μονάδες του ΤΕΞΑΣ που παράγουν ρεύμα) τότε η ζημιά για την εταιρεία δύναται να είναι μηδενική. Δηλαδή η Τέρνα θα επικαλεστεί στο δικαστήριο λόγους ανωτέρας βίας (Force majeure).

    2)Οι αναλυτές επισημαίνουν οτι εαν το δικαστήριο δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΤΕΡΝΑ (προφανώς και των άλλων διεθνών ομίλων που ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες) τότε το πιθανότερο είναι οτι η ζημιά για την εταιρεία θα αγγίξει τα 50.000.000 δολάρια.

    3)Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα και της Τέρνα Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης την Παρασκευή το πρωί εδωσε εντολή να στηριχθούν οι δύο εταιρείες καθώς και ο ίδιος “βγήκε” αγοραστής και στις δύο μετοχές. Εικάζεται οτι αγόρασε μετοχές αξίας εως 1,5 εκατ. ευρώ. 

    Ταυτόχρονα έγιναν και σημαντικές αγορές ιδίων μετοχών για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατέχει το 38% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής) , σύμφωνα με τον προγραμματισμό του buyback που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες. Αγορές ιδίων έγιναν και στην Τέρνα Ενεργειακή. 

    Οι ανακοινώσεις σύμφωνα με την νομοθεσία θα γίνουν αύριο το πρωί η το αργότερο την Τρίτη (Τ+2).

    4)Μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, που πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι η εξής: Ενώ καθ΄ ολη την διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκεής η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και έκλεισε με πτώση 10,74% στα 12,30 ευρώ και όγκο συναλλαγων 1,37 εκατ. μετοχές,  εν τούτοις στην δημοπρασία απο τις 17:05 εως τις 17:20 πουλήθηκαν πολύ λίγα κομμάτια. 

    Κάποιο fund η μεγάλος ιδιώτης βγήκε αγοράστης για 70.000 μετοχές αλλά τελικά πουλήθηκαν μόνο 1.000 κομμάτια. Δηλαδή στην ουσία, τίποτα. 

    Μάλλον το συμπέρασμα που εξάγεται απο αυτή την κίνηση , σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οτι όσοι ήθελαν να πουλήσουν, πούλησαν την Παρασκευή και οι υπόλοιποι προφανώς τηρούν στάση αναμονής. 

    Τι ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Τέρνα Ενεργειακή

    Πρόσφατα, ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση καταστροφής (state of disaster) λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών με επαπειλούμενες εκτεταμένες σοβαρές ζημιές, τραυματισμούς και απώλεια ζωών, λόγω παρατεταμένων πολικών θερμοκρασιών, ισχυρής χιονόπτωσης και παγωμένης βροχής.

    Το βαθύ ψύχος του πρωτοφανούς φαινομένου ανάγκασε σε κλείσιμο διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, έθεσε εκτός λειτουργίας βασικά τμήματα υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και επέφερε διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, εργοστάσια φυσικού αερίου και ανανεώσιμα, σε μεγάλα μέρη του Δυτικού και Κεντρικού Τέξας.

    Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW.

    Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η εταιρεία προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας που είχε συνάψει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.

    Ωστόσο, η εταιρεία εξετάζει μία σειρά μέτρων για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και η επίκληση γεγονότος ανωτέρας βίας (force majeure).

    Παράλληλα, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της.

    Για τους ανωτέρω λόγους, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων. 

    Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 90 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ούτε στη θυγατρική TERNA ENERGY USA και περιορίζονται στα έργα καθεαυτά.



    ΣΧΟΛΙΑ