• Business

    Τέμπη: Ανοίγει το «μαύρο κουτί» της τοπικής τηλεδιοίκησης – Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη λειτουργία της

    Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις υποδομές και τις μεταφορές


    Ανοίγει το μαύρο κουτί της τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα καθώς με τα έγγραφα που κατέθεσε προ ολίγο στη Βουλή ο υπουργός επικρατείας αρμόδιος για τις υποδομές και τις μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποδεικνύεται ότι το σύστημα αυτόματης χάραξης λειτουργούσε πριν και μετά την τραγωδία  στα Τέμπη.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης,  κατά τη διάρκεια της σημερινής του εισαγωγικής τοποθέτησης στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για την τραγωδία στα Τέμπη, στην οποία συμμετείχαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, επισήμανε ότι το σύστημα της τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε από το Νοέμβριο του 2022 και ότι ο 59χρονος σταθμάρχης παρόλο που είχε τη δυνατότητα να χαράξει αυτόματα την πορεία των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών, προτίμησε να την κάνει χειροκίνητα.

    Αναλυτικότερα ο υπουργός ανάφερε ότι στις 28 Μαρτίου όλοι οι σταθμάρχες είχαν πραγματοποιήσει αυτόματα τη χάραξη των δρομολογίων έως και τις 22:12, ενώ ύστερα από τη σύγκρουση των δύο τρένων, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία του πίνακα και διαπιστώθηκε ότι αυτός λειτουργούσε. Σχολίασε, δε, πως ο ΟΣΕ με δική του εγκύκλιο έκρινε υποχρεωτική τη χρήση του συστήματος αυτόματης χάραξης.

    Όσον αφορά τα δρομολόγια που έγιναν με αυτόματη χάραξη ο υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον μεταβατικό επικεφαλής του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη.

    Πρόκειται για την ανάλυση του ηλεκτρονικού αρχείου της καταγραφής των δεδομένων από το σύστημα καταγραφής των συμβάντων βάσει των κινήσεων που έγιναν από τον τοπικό πίνακα χειρισμού και οπτικού ελέγχου του Σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας. Από αυτό προκύπτει ότι ο πίνακας χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά για την αυτόματη χάραξη διαδρομών στις 22:12 της 28ης Φεβρουαρίου, καθώς και ότι λειτουργούσε και χρησιμοποιήθηκε στη 01:39 της 1ης Μαρτίου. Επίσης, διαπιστώνεται ότι δε χρησιμοποιήθηκε μεταξύ των δύο αυτών διαστημάτων.

    Στο έγγραφο αυτό καταγράφεται, δε, η πραγματοποίηση χάραξης από τον εν λόγω πίνακα  μεταξύ των εξής ωρών:

    • Από 21:50:36 έως και 21:51:15 για διέλευση συρμού με χάραξη προς τη Θεσσαλονίκη
    • Από τις  21:50:49 έως τις 22:07:05 για χάραξη διαδρομής από την είσοδο της Λάρισας
    • Από τις 21:50:51 έως τις 22:12:09 για τη χάραξη διαδρομής εξόδου προς το Μεζούρλο
    • Από τις 22:07:06 έως τις 22:07:45 για τη διέλευση συρμού
    • Από τις 22:12:10 έως τις 22:12:50 για τη διέλευση συρμού με χάραξη προς Μεζούρλο
    Τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή προ ολίγου ο Γιώργος Γεραπετρίτης
    Τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή προ ολίγου ο Γιώργος Γεραπετρίτης



    ΣΧΟΛΙΑ