• Business

    Τέλος τα πάρτι στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα για τους Ρώσους ολιγάρχες

    • Bloomberg
    Ίμπιζα

    Ίμπιζα


    Μακριά από τον αγαπημένο τους προορισμό, τις Βαλεαρίδες Νήσους που φημίζονται για τα νυχτερινά κέντρα και τη διασκέδαση, θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι οι Ρώσοι ολιγάρχες προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση των megayacht τους.

    Στα γνωστά θέρετρα των νησιών Μαγιόρκα και Ίμπιζα, μόνο ένα σκάφος Ρώσου μεγιστάνα που βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων εντοπίστηκε την άνοιξη, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε για το Bloomberg News η Spire Global Inc.

    Η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες κυβερνήσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για να κατάσχουν μεγάλα σκάφη, βίλες και περιουσιακά στοιχεία των μεγιστάνων που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήδη, περισσότερα από δώδεκα yachts αξίας άνω των 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν κατασχεθεί.

    «Κάθε πλούσιος Ρώσος που έχει ένα megayacht, ακόμα κι αν δεν είναι σε λίστες με κυρώσεις τώρα, σίγουρα θα το σκεφτεί πολύ πριν μεταφέρει το yacht στη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα ή οπουδήποτε στην Ευρώπη», είπε ο Denis Suka, ένας influencer γνωστός με το όνομα Yacht Mogul. «Ο κατάλογος των κυρώσεων γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Δεν είναι ασφαλές για κανέναν Ρώσο ολιγάρχη».

    Η Ισπανία κατάσχεσε τον Απρίλιο το superyacht Tango αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων του Viktor Vekselberg για λογαριασμό των ΗΠΑ ενώ βρισκόταν στη Μαγιόρκα. Τουλάχιστον τρία άλλα σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Lady Anastasia που βρισκόταν επίσης στη Μαγιόρκα, κατασχέθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

    Από τα τριάντα πλοία των Ρώσων που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων που εντόπισε η Spire, το μόνο που παρέμεινε στην περιοχή των Βαλεαρίδων αυτή την άνοιξη ήταν το Solaris, του δισεκατομμυριούχου Roman Abramovich. Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στη Βαρκελώνη όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και αποχώρησε από την περιοχή λίγες μέρες αργότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Κατά την περίοδο αιχμής του Μαρτίου και του Απριλίου του 2019 έως το 2021, τουλάχιστον εννέα megayacht συνδεδεμένα με μεγιστάνες στον τρέχοντα κατάλογο κυρώσεων βρέθηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με την Spire. Μεταξύ αυτών ήταν το Graceful των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι συνδεδεμένο με τον Πούτιν και το 750 εκατ. δολαρίων Dilbar του μεγιστάνα της μεταλλουργίας Alisher Usmanov, που τώρα έχει κατασχεθεί.

    Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, τα πολυτελή πλωτά παλάτια έχουν σκορπιστεί σε προορισμούς που είναι λιγότερο πιθανό να κατασχεθούν. Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι τα νερά της Θάλασσας Λακκαδίβων, η οποία συνορεύει με τα τροπικά νησιά των Μαλδίβων.

    Τουλάχιστον πέντε έχουν αναζητήσει την ασφάλεια των Μαλδίβων και των γύρω περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Nord αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο του χάλυβα Alexey Mordashov.

    «Τα yacht φαίνεται να αναζητούν περιοχές όπου μπορούν να κρυφτούν: Σεϋχέλλες, Μαλδίβες, Ντουμπάι, Φίτζι — ευελπιστώντας να είναι αρκετά μακριά από την εμβέλεια των κυρώσεων», δήλωσε ο Ian Ralby, διευθύνων σύμβουλος της I.R. Consilium, συμβουλευτικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας. «Διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει πραγματικά κανένα άνετο ασφαλές καταφύγιο για αυτούς».

    Διαβάστε ακόμη:

    Όλεγκ Ντεριπάσκα: Το κρυφτό του Ρώσου ολιγάρχη για να μην κατασχέσουν το superyacht του

    Η σκοτεινή πλευρά του Ντουμπάι και το κυνήγι των Ρώσων ολιγαρχών



    ΣΧΟΛΙΑ