• Business

    Νέα κατάσχεση super yacht στην Ισπανία: Ποιος κάρφωσε τον Ρώσο μεγιστάνα Viktor Vekselberg

    • Bloomberg
    Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ και η Ισπανική Πολιτοφυλακή κάνουν έρευνα στο σκάφος Tango που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Viktor Vekselberg, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα (AP Photo/Francisco Ubilla)

    Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ και η Ισπανική Πολιτοφυλακή κάνουν έρευνα στο σκάφος Tango που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Viktor Vekselberg, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα (AP Photo/Francisco Ubilla)


    Είναι δύσκολο να κρατήσεις μυστικό ένα super yacht αξίας 90 εκατ. δολαρίων.

    Το σκάφος Tango, μήκους 78 μέτρων (256 πόδια) του Viktor Vekselberg κατασχέθηκε στην Ισπανία, μετά από τις κρίσιμες πληροφορίες που εξασφάλισαν οι αρχές των ΗΠΑ από τον μάνατζερ μίας εταιρείας που βοήθησε τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο και τη σύζυγο του στο σχεδιασμό και την εξαγορά του.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, κέρδισε την άδεια του δικαστηρίου για να κατασχέσει το Tango, αφού παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το yacht ανήκει στον Vekselberg — δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν η παγκόσμια ελίτ μπορεί εύκολα να κρύψει τα περιουσιακά της στοιχεία μέσω εταιρειών κελυφών.

    Οι πληροφορίες προήλθαν από τον υπάλληλο “W-1” της “Εταιρείας Α”, σύμφωνα με τα δικαστήρια στην Ουάσιγκτον.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο δικαστήριο ότι η εταιρεία Α «παρείχε υπηρεσίες στο Tango κατά τη φάση σχεδιασμού και κατασκευής του» και το σκάφος «σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για τον Vekselberg», σύμφωνα με την κατάθεση.

    Η πηγή της κυβέρνησης ήταν ένας μάνατζερ που προσδιορίστηκε ως “W-1”, ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι το Tango είναι εγγεγραμμένο στην εταιρεία κέλυφος, Arinter.

    «O W-1 δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της Εταιρείας Α συναντήθηκαν με τον Vekselberg και το προσωπικό του σε διάφορες τοποθεσίες κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και παράδοσης του yacht », ανέφεραν οι ΗΠΑ. «Ο W-1 δήλωσε ότι η εταιρεία Α γνώριζε ότι ο Vekselberg ήταν ο ιδιοκτήτης του Tango και ότι ο Vekselberg δραστηριοποιούνταν στη ρωσική ενεργειακή αγορά».

    Ο Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος είναι πρόεδρος της Renova Management AG, έχει περιουσία αξίας 16,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διεθνείς προσπάθειες για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

    Ένας άλλος υπάλληλος της εταιρείας A, που προσδιορίζεται ως “W-2”, συνεργάστηκε με τον Vekselberg και τη σύζυγό του «για να κανονίσουν λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή του Tango», σύμφωνα με την κατάθεση. “Ο W-2 συναντήθηκε προσωπικά με τον Vekselberg και επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του Tango.”

    Διαβάστε ακόμη:

    Γκαλερί εκατομμυρίων τα γιοτ των μεγιστάνων και οι κίνδυνοι των κορν φλέικς

    Οι Ρώσοι ολιγάρχες προσπαθούν να γλυτώσουν την κατάσχεση. Πού έχουν κρύψει τα σούπερ γιοτ τους (χάρτης)



    ΣΧΟΛΙΑ