• Business

  Τέλος εποχής για τον Ελληνα «γκουρού» του σορταρίσματος, τον Darth Vader της Wall Street

  James Chanos, founder and president of Kynikos Associates LP, speaks at the Skybridge Alternatives (SALT) conference in Las Vegas, Nevada, U.S., on Thursday, May 18, 2017. The SALT Conference facilitates balanced discussions and debates on macro-economic trends, geo-political events and alternative investment opportunities for the year ahead. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg


  Εχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο «κάθαρμα» της Wall Street. Τον έχουν ονομάσει Darth Vader της Wall Street ή ο καλύτερος short seller όλων των εποχών.

  Τον έχουν πει επίσης: «Καπιταλιστή της καταστροφής» αλλά ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «πρεζόνι της αποκάλυψης του οικονομικού εγκλήματος» και ως «κομμουνιστής της Wall Street».

  Είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Χάνος (James S. Chanos) ο οποίος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς ένα δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι ο ιστορικός αυτός «παίκτης» κλείνει τα τρία κύρια funds του τα οποία εστιάζουν στο σορτάρισμα μετοχών για περισσότερα από 30 χρόνια.

  Μια επιστολή του Χάνος που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι έγραψε στους επενδυτές: «Δεν είναι μυστικό ότι το μοντέλο long/short έχει δεχτεί πίεση και το ενδιαφέρον για αυτούς που επιλέγουν μετοχές με βάση τα θεμελιώδη έχει ατονήσει. Ενώ είμαι τόσο παθιασμένος όσο ποτέ με την έρευνα και τις επενδύσεις, αισθάνομαι υποχρεωμένος να κυνηγήσω αυτά τα πάθη σε μια διαφορετική δομή».

  Ο Χάνος, 66 ετών, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα επιστραφεί στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους. Θα συνεχίσει να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές για short ιδέες με βάση τα θεμελιώδη, καθώς και ορισμένες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά.

  «Ακόμη και μπροστά στην πολυετή ευφορία της αγοράς, έχουμε εργαστεί σκληρά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και τις κοινές μας προσδοκίες», έγραψε ο Chanos.

  Στην επιστολή του, ανέφερε ότι οι short συμμετοχές του είχαν δημιουργήσει ετησιοποιημένο «Αλφα» – υπεραπόδοση σε σχέση με ευρείς δείκτες της αγοράς όπως ο S&P 500 και ο Russell 2000 – περίπου 8% από τον πυθμένα της αγοράς του 2018 και περισσότερο από 20% τα τελευταία τρία χρόνια.

   

   

  «Αυτά τα αποτελέσματα, παρά την πολιτική μηδενικών επιτοκίων, τη μανία των μετοχών meme και πολλά άλλα, παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν όλους τους δείκτες απόδοσης του κλάδου hedge funds», πρόσθεσε.

  Ποια είναι όμως αυτή η «αρκούδα» που έχει γίνει διάσημη χάρη στα παιχνίδια του στο Χρηματιστήριο;

  Ο James S.Chanos, γεννήθηκε στο Μιλγουόκι το 1957 και κατέχει πτυχίο Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών από το Yale. Είναι ιδρυτής και διευθύνων της αποκλειστικής επενδυτικής εταιρίας short selling, Kynikos Associates LP, που δημιουργήθηκε το 1985, με την συνολική διαχείριση, να ανέρχεται σε $1,5 δισ.

  Προσέξτε το όνομα της εταιρείας… Κυνικός, σαν μια «δήλωση» του «Ελληνα» για ολόκληρη την επαγγελματική του ζωή.

   

  Η φήμη του 66χρονου τον ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

  Εγινε γνωστός όταν βρήκε και πούλησε μετοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές με πιο γνωστές την Enron και πρόσφατα τη Wirecard.

  Από την κατάρρευση της γερμανικής Wirecard -την οποία είχε ξεκινήσει να σορτάρει ενάμιση χρόνο πριν- ο Χάνος έβγαλε 100 εκατομμύρια δολάρια. Η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι ότι «οι short sellers θα πρέπει να υπομένουν εβδομάδες και μήνες δυστυχίας, για να ανταμειφθούν με μερικές ώρες ή μέρες ευτυχίας»

  Ο Χάνος πήγε κόντρα την Tesla του Έλον Μασκ το 2016 αλλά απέτυχε. Η μετοχή έχει εκτιναχθεί πάνω από 1.500% από το 2015. Ο Chanos είχε διαφωνήσει με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και την αποτίμησή της και δήλωσε το 2020 ότι τα τριμηνιαία κέρδη της καθοδηγούνταν περισσότερο από τις πωλήσεις πιστώσεων παρά από τα αυτοκίνητα.

  Ο Χάνος διδάσκει «Ιστορία της απάτης στις χρηματοπιστωτικές αγορές: μια εγκληματολογική προσέγγιση» στο πανεπιστήμιο του Yale, ενώ δίνει διαλέξεις για το ίδιο θέμα.

  Ο πατέρας του, έλληνας µετανάστης δεύτερης γενιάς, ήταν ιδιοκτήτης αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων και η μητέρα του εργαζόταν ως διευθύντρια γραφείου σε μια εταιρεία αλουμινίου.

  Πήγε στο Γιελ µε σκοπό να γίνει γιατρός, αλλά τον κέρδισαν τα οικονοµικά. Το 1980 αποφοίτησε από το Yale με πτυχίο στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και μετακόμισε στο Σικάγο όπου αρχικά έπιασε δουλειά στην Gilford Securities.

  Το καλοκαίρι του 1982 προτείνει στους πελάτες της χρηματιστηριακής να σορτάρουν την εταιρεία κατασκευής πιάνων Baldwin-United. Μια εταιρεία που η διάσημη Merrill Lynch πρότεινε τότε σε θεσμικούς να αγοράσουν. Η Baldwin United κατέρρευσε µερικούς µήνες µετά.

  Σε ηλικία 26 ετών προσλαμβάνεται στα γραφεία της Deutsche Bank. Επόμενο μεγάλο «θύμα» του ήταν η Drexel Burnham Lambert. Μάλιστα η εταιρεία πλησίασε τη Deutsche Bank με σκοπό να υποβαθμίσει την έκθεση του Χάνος, κάτι που βέβαια τον έκανε έξαλλο. Ωστόσο η Deutsche Bank τον έδιωξε! Τι έγινε λίγο αργότερα; Η επενδυτική τράπεζα Drexel Burnham Lambert χτύπησε κανόνι και ο Χάνος δικαιώθηκε. Η εκδίωξη από την Deutsche Bank αποτέλεσε την αφετηρία για τον ίδιο.

   

   

  Το 1985 με το πρώην αφεντικό του στην Deutsche Bank, τον Τζιμ Λεβίτας, αποφασίζει να ιδρύσει την Kynikos με αρχικό κεφάλαιο 16 εκατ. δολαρίων. Εναν χρόνο αργότερα μένει μόνος του, καθώς ο Λεβίτας δεν μπόρεσε να αντέξει το άγχος να «ποντάρει» στην κατάρρευση εταιρειών. Μέχρι το 1990, ο Χάνος είχε καταφέρει να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα 600 εκατ. δολάρια. Ωστόσο υπέστη σημαντικές ζημιές από τη δημιουργία της «τεχνολογικής φούσκας» (Nasdaq) της τάξης του 30% το 1991, 15% το 1992 και 40% το 1993, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το ενεργητικό της εταιρείας του σε λιγότερα από 150 εκατ. δολάρια.

  Ο Χάνος ήταν ένας από τους µεγαλύτερους υποστηρικτές της προεκλογικής καµπάνιας του Μπαράκ Οµπάµα. Ωστόσο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις γιατί κάνει πάρτι µε µοντέλα στο εξοχικό του σπίτι του στα Χάµπτονς της Νέας Υόρκης, ενώ φαίνεται ότι µια από τις νεαρές φίλες τουαποδείχτηκε πως ήταν η Ασλεϊ Ντιπρέ, το callgirl που είχε σχέση µε τον τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτζερ. Εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε όταν έγινε γνωστή η σχέση τους ο Σπίτζερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

   

  Διαβάστε επίσης:

  BofA: Οι επενδυτές «καίνε» τα μετρητά και αγοράζουν ομόλογα
  Από τραπεζίτισσα της Goldman Sachs, τραγουδίστρια σε καμπαρέ  ΣΧΟΛΙΑ