• Business

    Telecom Italia: Δεσμευτική προσφορά από την KKR για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας

    • Bloomberg
    Pietro Labriola, CEO Telecom Italia (Πηγή: Reuters/Guglielmo Mangiapane)

    Pietro Labriola, CEO Telecom Italia (Πηγή: Reuters/Guglielmo Mangiapane)


    Δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia, υπέβαλε τελικά η KKR, παρόλο που η πολυαναμενόμενη προσφορά απέκλειε τη μονάδα υποθαλάσσιων καλωδίων της υπερχρεωμένης εταιρείας και έχει θέσει ερωτήματα σχετικά με πιθανές καθυστερήσεις.

    Η Telecom Italia δήλωσε σήμερα ότι έλαβε την προσφορά της KKR για την εγχώρια μονάδα δικτύου της και ότι η δεσμευτική προσφορά θα εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «χωρίς καθυστέρηση» μετά από ανάλυση.

    Ωστόσο, η εταιρεία τηλεφωνίας δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες ή τιμή στη δήλωσή της.

    Νέα εμπόδια

    Η συμφωνία όμως, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέα εμπόδια, σύμφωνα με τον αναλυτή τηλεπικοινωνιών του Bloomberg Intelligence, Erhan Gurses, καθώς η δεσμευτική προσφορά εξαιρεί τη μονάδα υποθαλάσσιων καλωδίων Sparkle της Telecom Italia, για την οποία η KKR έκανε ξεχωριστή, μη δεσμευτική προσφορά.

    Η μονάδα έχει μια αναφερόμενη αποτίμηση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), τόνισε ο Gurses.

    Εντούτοις, η αμερικανική εταιρεία έχει αποτιμήσει το δίκτυο Telecom Italia – με το Sparkle – έως και 23 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κερδών, ανέφεραν νωρίτερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Παρόλα αυτά, ο τελευταίος λόγος για την πώληση του δικτύου, ενδέχεται να έρθει εκτός Ιταλίας.

    Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Vivendi, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία, προειδοποιώντας επανειλημμένα ότι δεν θα δεχτεί καμία προσφορά κάτω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Telecom Italia υποχώρησαν έως και 4,2% στις πρωινές συναλλαγές τη Δευτέρα.

    Ο ρόλος του Υπουργείου Οικονομικών

    Σύμφωνα με το σχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας θα λάβει έως και 20% μερίδιο στη μονάδα δικτύου για έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η προσφορά λήγει στις 8 Νοεμβρίου, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, ανέφερε η Telecom Italia.

    Επιπλέον, μια δεσμευτική προσφορά για το Sparkle από την KKR αναμένεται εντός 4-8 εβδομάδων, δήλωσε η ιταλική εταιρεία.

    Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni έχει επισημάνει ότι θεωρεί το δίκτυο της Telecom Italia βασικό πλεονέκτημα που πρέπει να διατηρεί έναν βαθμό δημόσιας εποπτείας και το κράτος έχει δικαίωμα σε βέτο για συμφωνίες που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

    Το ιταλικό ταμείο υποδομής F2i SGR SpA σχεδιάζει να συμμετάσχει στην KKR στην προσφορά, μια συνεργασία που θα διευκόλυνε μια τέτοια επίβλεψη, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα νωρίτερα φέτος.

    Ορόσημο για την εταιρεία

    Την ίδια στιγμή, η πώληση του δικτύου, το “πνευματικό τέκνο” του CEO της Telecom Italia, Pietro Labriola, θα αποτελούσε ορόσημο για την εταιρεία με έδρα το Μιλάνο.

    Θα ήταν επίσης η πρώτη τέτοια κίνηση από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό όμιλο τηλεπικοινωνιών, εν μέρει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στον ιταλικό κλάδο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με την είσοδο νέων παικτών όπως η Iliad.

    Η γαλλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εισήλθε στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2018, τοποθετώντας τον εαυτό της ως ειδικός και πυροδοτώντας έναν έντονο “πόλεμο τιμών”.

    Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά της KKR αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του δικτύου από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του καθαρού χρέους, δήλωσε ο Ernesto Bisagno, Senior Credit Officer της Moody’s.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ: Το Κατάρ απέσυρε την προσφορά για εξαγορά βουλιάζοντας τις μετοχές

    Premier League: Το ρεκόρ μεταγραφών άγγιξε τα €3 δισ. – Τα «χρυσά» συμβόλαια των συλλόγων

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρεκόρ στις πωλήσεις εισιτηρίων – Αυξήθηκαν 11,3% τα έσοδα



    ΣΧΟΛΙΑ