• Business

    Premier League: Το ρεκόρ μεταγραφών άγγιξε τα €3 δισ. – Τα «χρυσά» συμβόλαια των συλλόγων

    • NewsRoom

    Moises Caicedo, Declan Rice και Josko Gvardiol, οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες στην Premier League το καλοκαίρι του 2023 (Πηγή:independent.co.uk- John Walton/Adam Davy/PA)


    Το αστρονομικό ποσό-ρεκόρ των 2,36 δισεκατομμυρίων λιρών (2,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε μεταγραφές νέων παικτών, ξόδεψαν οι σύλλογοι της Premier League φέτος, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte.

    Η μεταγραφική περίοδος, η οποία άνοιξε στις 14 Ιουνίου πριν κλείσει την 1η Σεπτεμβρίου, ξεπέρασε το περσινό ρεκόρ των 1,92 δισεκατομμυρίων λιρών, με τους κορυφαίους συλλόγους να ξοδεύουν 255 εκατομμύρια λίρες (320,99 εκατομμύρια δολάρια) μόνο την ημέρα λήξης της προθεσμίας.

    Σημειώνεται ότι οι σύλλογοι της Premier League είναι υπεύθυνοι για το 48% των συνολικών δαπανών στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, τα οποία περιλαμβάνουν τη LaLiga, τη Serie A, την Bundesliga και τη Ligue 1.

    «Ένα δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι δαπανών -ρεκόρ από τους συλλόγους της Premier League υποδηλώνει ότι η ετήσια αύξηση των εσόδων θα μπορούσε να επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα», δήλωσε στο BBC ο Tim Bridge, επικεφαλής συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte.

    «Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ (14) ξόδεψαν περισσότερα αυτό το καλοκαίρι από το προηγούμενο, αντανακλώντας την αυξημένη ένταση του ανταγωνισμού», τόνισε.

    Επιπλέον ανέφερε ότι συνεχίζει να ασκείται πίεση στους συλλόγους να αποκτήσουν κορυφαία ταλέντα για να ικανοποιήσουν τους στόχους τους εντός γηπέδου, είτε πρόκειται για την πρόκριση στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, είτε απλώς για τη διατήρηση της θέσης τους στην Premier League.

    «Ζαλίζουν» τα ποσά!

    Υπενθυμίζεται ότι η Τσέλσι έχει ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μεταγραφικά τέλη από τη στιγμή που η νέα ιδιοκτησία με επικεφαλής τον Αμερικανό Τοντ Μπόχλι και την Clearlake Capital ολοκλήρωσαν την εξαγορά του συλλόγου τον Μάιο του 2022.

    Ο σύλλογος με έδρα το Λονδίνο έσπασε το βρετανικό ρεκόρ μεταγραφών για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, υπογράφοντας τον μέσο του Ισημερινού Moises Caicedo για 115 εκατομμύρια λίρες.

    Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι υπέγραψε τον εξτρέμ Τζέρεμι Ντόκου για 55 εκατομμύρια λίρες τον περασμένο μήνα, έχοντας φέρει τον αμυντικό Josko Gvardiol για 77 εκατομμύρια λίρες και τον μέσο Mateo Kovacic για 25 εκατομμύρια νωρίτερα.

    Η τελευταία απόκτηση της Σίτι στη μεταγραφική περίοδο ήταν ο μέσος Matheus Nunes από τη Wolverhampton Wanderers για 53 εκατομμύρια λίρες.

    Η δευτεραθλήτρια Άρσεναλ, ξόδεψε 65 εκατομμύρια λίρες για τον επιθετικό Κάι Χάβερτς, αλλά και 105 εκατομμύρια λίρες για τον Άγγλο μέσο Ντέκλαν Ράις.

    Την ίδια στιγμή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψε 72 εκατομμύρια λίρες για τον επιθετικό Ράσμους Χόιλουντ.

    Η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, που τερμάτισε τέταρτη την περασμένη σεζόν, έφερε τον μέσο Σάντρο Τονάλι για 55 εκατομμύρια λίρες και τον εξτρέμ Χάρβεϊ Μπαρνς για 38 εκατομμύρια λίρες.

    Ακόμη, η Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία τερμάτισε 16η την περασμένη σεζόν, υπέγραψε έως και επτά παίκτες την ημέρα της λήξης.

    Μάλιστα προχθές, η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη, έκανε τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας, πουλώντας τον 22χρονο Μπρέναν Τζόνσον στην Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου για  55 εκατομμύρια ευρώ.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης:  

    Βαγγέλης Μαρινάκης στη Daily Mail: Πρότεινα να αντιγράψουμε το μοντέλο της Premier League με επαγγελματίες διαιτητές

    Τσέλσι: Ο Καϊσέδο η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Premier League

    Νεϊμάρ: Τι περιλαμβάνει το χρυσό συμβόλαιο με την Αλ Χιλάλ – Από μπόνους έως… ιδιωτικό αεροπλάνο



    ΣΧΟΛΙΑ