• Business

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το Κατάρ απέσυρε την προσφορά για εξαγορά βουλιάζοντας τις μετοχές

    • NewsRoom

    Τζιμ Ρατκλιφ και ο Σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, οι μέχρι πρότινος επικρατέστεροι αγοραστές για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


    Έως και 22% έχανε η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο pre-market της Wall Street την Δευτέρα, μετά την είδηση ότι επικρατέστερος αγοραστής είναι ο Βρετανός Τζιμ Ρατκλιφ και πώς ο αντίπαλός του Σεΐχης από το Κατάρ απέσυρε την προσφορά του.

    Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι οπαδοί της Μάντσεστερ βρίσκονται εν αναμονής μιαςεξαγοράς με τις παλινωδίες από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες, τα αδέλφια Γκλέιζερς να πρωταγωνιστούν. Οι επικρατέστεροι αγοραστές μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν ο Τζιμ Ρατκλιφ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της ΙΝΕΟS και ο  Σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι από το Κατάρ.

    Θρίλερ με την εξαγορά

    Οι μέτοχοι έχουν δείξει τον προηγούμενο διάστημα την προτίμησή τους στον Σεΐχη από το Κατάρ, με το δημοσίευμα του περασμένου Ιουνίου της καταριανής εφημερίδας Al-Watan, ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία,  να εκτοξεύει τις μετοχές έως και 30%.

    Η απογοήτευσή τους για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πιθανή απόσυρση του Κατάρ ύστερα σχεδόν από 12 μήνες αναμονής μέχρι να αποφασίσει η οικογένεια Γκλέιζερ τι θα κάνουν με την ομάδα, αποτυπώθηκε στη βουτιά της μετοχής την Δευτέρα.

    Η οικογένεια Γκλέιζερ βρίσκεται στο τιμόνι της Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ πάνω από 17 χρόνια με τις σχέσεις τους με τους οπαδούς να είναι στη χειρότερη φάση. Κατηγορούνται ότι εκτόξευσαν το χρέος της ομάδας, ενώ η είδηση ότι σκέφτονται να την πουλήσουν προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού.

    Οι υποψήφιοι μνηστήρες ήταν πολλοί, με δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και funds να σπεύδουν, ακολουθώντας στη διεθνή τάση, να μπουν με τη σειρά τους στον χώρο του ποδοσφαίρου.

    Οι Γκλέιζερ όμως απεδείχθησαν σκληροί διαπραγματευτές θέτοντας ένα υψηλό επίπεδο στις προσφορές, ζητώντας τουλάχιστον 6 δισ. λίρες, δηλαδή πάνω από 7 δισ. δολάρια για να πουλήσουν την ομάδα.

    Ο Ράτκλιφ και ο Αλ Θανί το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε μια σειρά βελτιωτικών προσφορών για να καλύψουν τις απαιτήσεις των Γκλέιζερς, χωρίς όμως να υπάρχει εξέλιξη στην διαδικασία της εξαγοράς.

    Το Κατάρ ήθελε το 100% της βρετανικής ομάδας και είχε υποσχεθεί την ανάπλαση του ετοιμόρροπου γηπέδου του συλλόγου.

    Ο Ράτκλιφ είχε καταλήξει ότι θα μπορούσε να εξαγοράσει ένα 25% του συλλόγου.

    Ποιος είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος

    Οπαδός της ομάδας από μικρό παιδί και με εμπειρία στην εξαγορά αθλητικών ομάδων, ο Τζιμ Ράτκλιφ ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που εκδήλωσε ανοιχτά το ενδιαφέρον του για την εξαγορά.

    Έχοντας ως συμβούλους τη JP Morgan και τη Goldman Sachs στις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Γκλέιζερ, ο Ράντκλιφ, έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του έναν μεγάλο σύλλογο, όταν έχασε μέσα από τα χέρια του 2019 τη Chelsea από τον Αμερικανό επιχειρηματία Todd Boehly.

    Πλέον θεωρείται ο επικρατέστερος αγοραστής για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Ο Τζιμ Ράτκλιφ ξεκίνησε την καριέρα του ως χημικός μηχανικός στην Exxon Chemicals, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Στη συνέχεια σπούδασε στο London Business School, όπου έλαβε MBA στη λογιστική, πριν ξεκινήσει να δουλεύει στην κατασκευαστική εταιρεία Courtaulds, η οποία έχει κλείσει.

    Το 1992, ηγήθηκε μιας εξαγοράς της Inspec Group, μιας εταιρείας χημικών που ανήκει στην BP και ίδρυσε την Ineos για να αποκτήσει μερίδιο στην Inspec.

    Η Ineos αναπτύχθηκε γρήγορα καθώς προχώρησε σε ένα μπαράζ εξαγορών πετροχημικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Με τον Ράτκλιφ να κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της επιχείρησης, η προσωπική του περιουσία εκτοξεύτηκε.

    Εκτιμάται στα 13 δις δολάρια, με τον Ράντκλιφ και βρίσκεται στο top ten των πλουσιότερων Βρετανών.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Σε χαμηλά 12ετίας η μετοχή – Τι σκέφτονται οι Γκλέιζερς για την πώληση

    Premier League: Το ρεκόρ μεταγραφών άγγιξε τα €3 δισ. – Τα «χρυσά» συμβόλαια των συλλόγων

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρεκόρ στις πωλήσεις εισιτηρίων – Αυξήθηκαν 11,3% τα έσοδα



    ΣΧΟΛΙΑ