• Business

    Telecom Italia: Δάνειο €1,5 δισ. για αναχρηματοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης

    • Bloomberg
    Pietro Labriola, CEO Telecom Italia (Πηγή: Reuters/Guglielmo Mangiapane)

    Pietro Labriola, CEO Telecom Italia (Πηγή: Reuters/Guglielmo Mangiapane)


    Δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ υπέγραψε η Telecom Italia, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης, έως ότου ολοκληρωθεί  η διαδικασία πώλησης του δικτύου της.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόσθετη ρευστότητα θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, την ώρα που η εταιρεία αναμένει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας ύψους 22 δισ. ευρώ.

    Η Telecom Italia, το πρώην μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, υπέγραψε πέρυσι μια συμφωνία-ορόσημο για την πώληση του δικτύου της στην KKR, για να βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο τα σωρευμένα χρέη της.

    Η ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, ανέφερε ότι η BNP Paribas, η Credit Agricole, η Deutsche Bank, η JPMorgan, η Banco Santander και η Unicredit ήταν bookrunners για τη διευκόλυνση, η οποία έχει διάρκεια έως 18 μήνες.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Telecom Italia υποχώρησε τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια υψηλότερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη χρέους για το τέλος του 2024.

    Η μετοχή υποχώρησε κατά 1,9% στα 23 σεντς στη διαπραγμάτευση στο Μιλάνο την Πέμπτη, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 22% μέχρι στιγμής φέτος.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, η πώληση για 22 δισεκατομμύρια ευρώ του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia SpA στην KKR, μετά από διαδικασία θεώρησης ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το κράτος.

    Η κυβέρνηση Μελόνι επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη παροχή “Golden Power”, η οποία της επιτρέπει να μπλοκάρει ή να επιβάλλει ισχυρούς όρους σε συμφωνίες που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, επειδή η KKR έχει ήδη αποδεχτεί όρους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του δικτύου, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

    Το “πράσινο φως” για το mega deal, σηματοδότησε μια νίκη και για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Pietro Labriola, τον αρχιτέκτονα του σχεδίου πώλησης, καθώς η σχεδιαζόμενη συναλλαγή είναι το επίκεντρο της προσπάθειάς του να περικόψει το χρέος περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

    “Δώρο” 1 δισ. ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση

    Την ίδια στιγμή, το εφετείο της Ρώμης αποφάσισε την Τετάρτη υπέρ της Telecom Italia, σε μια νομική υπόθεση που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

    Βάσει απόφασης, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει 1 δισ. ευρώ στην Telecom Italia.

    Όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο την απόφαση του δικαστηρίου το ιταλικό κράτος καλείται να επιστρέψει περίπου 530 εκατ. ευρώ συν τους τόκους στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο για τέλη αδειοδότησης που κατέβαλε η εταιρεία και τα οποία στην πραγματικότητα δεν οφείλονταν.

    Η εταιρεία επιβεβαίωσε τη δικαστική απόφαση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι είναι «άμεσα εκτελεστή» και ότι θα κινηθούν διαδικασίες για την ανάκτηση των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

    Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, όμως, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωσή της, θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

    Πάντως, μετά από την δημοσίευση της είδηση, η μετοχή της Telecom Italia έκλεισε με άνοδο έως και 6,5%, ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Telecom Italia: «Πράσινο φως» για το mega deal 22 δισ. ευρώ με την KKR

    AstraZeneca: Επιτυχείς δοκιμές σε αντικαρκινικό φάρμακο – Αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής

    Noval Property: Νέος φωτοβολταϊκός σταθμός στο εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο



    ΣΧΟΛΙΑ