• Business

    Tata Motors: Ζημιές στο τρίμηνο για την ιδιοκτήτρια της Jaguar

    • Bloomberg


    Η Tata Motors, η ιδιοκτήτρια της Jaguar Land Rover, ανακοίνωσε ζημιές στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών συνέχισε να πλήττει την παραγωγή της.

    Η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε ζημιές 15,16 δισ. ρουπίες (204 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι κερδών 29,06 δισ. ρουπιών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

    Η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε έλλειμμα 9 εκατ. στερλινών (12 εκατ. δολαρίων) προ φόρων για το τρίμηνο, έναντι κερδών 439 εκατ. στερλινών το ίδιο διάστημα του 2020, μετέδωσε το Bloomberg.

    Η κρίση που προκάλεσε η έλλειψη των ημιαγωγών πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το 2022 και θα βελτιωθεί σταδιακά, καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα εντός της βάσης εφοδιασμού, δήλωσε η Tata Motors. Η Jaguar Land Rover συνεργάζεται με προμηθευτές και κατασκευαστές chip για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη προμήθεια, πρόσθεσε η εταιρεία.

    Η JLR αναμένει βελτίωση των κερδών με θετικές ταμειακές ροές το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα δήλωση της. Η πολυτελής μονάδα βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της να επιτύχει κέρδη προ τόκων και φόρων 10% ή και περισσότερο έως το τέλος του έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου 2026.

    Η επιτυχία της Jaguar είναι ζωτικής σημασίας για την Tata Motors, η οποία έκλεισε εργοστάσια και αντιπροσωπείες πέρυσι αφού η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η Ινδία είχε ανακοινώσει περισσότερα από 41 εκατομμύρια κρούσματα Covid και σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους μέχρι τη Δευτέρα.

    Οι λιανικές πωλήσεις της JLR το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 37,6% σε 80.126 οχήματα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 6,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να στραφεί στην ηλεκτροκίνηση και να καταργήσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στη Jaguar έως το 2025.

    Η Land Rover θα αποκτήσει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο το 2024. Η Tesla βοηθά την JLR να τηρήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από αυτοκίνητα.

    Η τοπική επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της Tata Motors προσέλκυσε επενδύσεις από την TPG και άλλες εταιρείες τον Οκτώβριο.

    Η εταιρεία θα επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της, είχε επισημάνει ο CFO, P.B. Balaji, τον Οκτώβριο. Παράλληλα, στοχεύει το 20% των συνολικών πωλήσεων να είναι ηλεκτρικά οχήματα έως το 2026, ενώ σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 10 μοντέλα με μπαταρία μέχρι εκείνη τη περίοδο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ryanair: Ζημιές στο δ’ τρίμηνο και αβεβαιότητα για την ανάκαμψη των ταξιδιών



    ΣΧΟΛΙΑ