• Business

    Ταμείο Ανάκαμψης: Μεγάλες ανατροπές για τα ενεργειακά έργα – Ποια μένουν εκτός

    Ανατροπή στα δημοτικά τέλη με εφαρμογή του κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» για τα απόβλητα

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα 112 έργα της ελληνικής πρότασης που θα ενταχθούν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τη σύνοψη της ελληνικής πρότασης (190 σελίδες)  με τα 112 συνολικά έργα και τις 58 μεταρρυθμίσεις, παρουσίασε χθες στο υπουργικό ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, και περιλάμβανε δύο εκπλήξεις στα ενεργειακά, αφού δύο έργα του ΑΔΜΗΕ και ένα του ΔΕΣΦΑ που αναμενόταν να ενταχθούν έμειναν…εκτός.

    Ειδικότερα, εκτός λίστας έμειναν δύο μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ, τα δύο έργα διασυνδέσεων, η διασύνδεση Αττικής Κρήτης και την 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που δεν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο  Ανάκαμψης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έμειναν εκτός γιατί τα έργα  αυτά  ούτως ή άλλως θα υλοποιηθούν και μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι που έχει ήδη γίνει σε μεγάλο ποσοστό.

    Η διασύνδεση Κρήτης Αττικής ύψους 1 δις. ευρώ έχει ήδη διασφαλίσει πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ έχει κινηθεί η διαδικασία για να χρηματοδοτηθούν είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από το ΕΣΠΑ ή από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αντίστοιχα στη διασύνδεση των Κυκλάδων το προς χρηματοδότηση υπόλοιπο φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

    Εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης έμεινε και ο αγωγός φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία, από το ΔΕΣΦΑ. Το έργο ωστόσο, που είναι ενταγμένο στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή, θα υλοποιηθεί κανονικά και ανάλογα με το κόστος της χρηματοδότησης θα επηρεαστεί και το ύψος των τελών χρήσης.

    Αντίθετα εντός της λίστας των έργων που πρόκειται να σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν, παραμένουν το καλώδιο για την 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς επίσης η αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου ΚΥΤ Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ, όπου το Φεβρουάριο είχε προκληθεί πυρκαγιά, βυθίζοντας σε μπλακ άουτ πολλές περιοχές.

    Εκτός Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έμεινα και τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια (PPA’s) μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανίας,  γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά ως προς το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο συναλλαγών στην αγορά.

    Στον αντίποδα εντός του Εθνικού Σχεδίου μπαίνουν η πρόταση για χρηματοδότηση με 200 εκατ ευρώ του ΕΛΑΠΕ που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αφορά ελλείμματα τα οποία πιθανόν να δημιουργηθούν από νέα έργα ΑΠΕ και όχι από τα παλιά.

    Εντός Σχεδίου βρίσκονται επίσης σειρά έργων,  απολιγνιτοποίησης και Εξοικονομώ έργα όπως:

    • Απολιγνιτοποίηση (300 εκατ. ευρώ).
    • Έξυπνοι μετρητές (200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω δανείων).
    • Εκσυγχρονισμός δικτύων, υπογειοποίηση. ( 300-400 εκατ. ευρώ )
    • «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για κατοικίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και δημόσια κτίρια



    ΣΧΟΛΙΑ