• Business

    Ταμείο Ανάκαμψης: Οι Τop 10+1 εταιρείες που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος

    Ευτύχης Βασιλάκης – Γιώργος Στάσσης – Μάνος Μανουσάκης – Γιώργος Περιστέρης – Μιχάλης Τσαμάζ – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος


    Τη λίστα με τους top 100 αποδέκτες των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης έβγαλε προ ολίγων ημερών το υπουργείο Οικονομικών. Στη λίστα συναντώνται  τόσο υπουργεία και φορείς αλλά και εταιρείες, οι οποίες θα λάβουν μεγάλα ποσά για να υλοποιήσουν σημαντικά έργα που έχουν αναλάβει, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ.

    Ο κατάλογος αφορά τους 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (με βάση τις αποφάσεις έγκρισης για τη λήψη της χρηματοδότησης). Ως τελικός αποδέκτης, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται η τελευταία οντότητα (νομικό ή φυσικό πρόσωπο) που λαμβάνει κεφάλαια ΤΑΑ, που δεν είναι ανάδοχος.

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπ. Οικονομικών αφορά τις αποφάσεις χρηματοδότησης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Τα κονδύλια μοιράζονται από τηλεπικοινωνίες, οδικά έργα και ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μέχρι τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την υγεία.

    ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ πρωταγωνιστούν

    Σύμφωνα με τον κατάλογο, στον ιδιωτικό τομέα, ο μεγαλύτερος αποδέκτης είναι ο ΑΔΜΗΕ, με 303 εκατ. ευρώ για έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς.

    Ακολουθεί η ΔΕΗ με 290 εκατ. ευρώ, αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή με 250 εκατ. ευρώ για δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ. Μέσα στις  εταιρείες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το ΤΑΑ είναι και η θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή, η ΤΕΡΝΑ Fiber, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για να τρέξει το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, αξίας 800 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί μαζί με την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom.

    Η Autohellas του Ευτύχη Βασιλάκη βρίσκεται μέσα στη δεκάδα, καθώς σύμφωνα με τον κατάλογο τα χρήματα ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, αλλά και η Ελληνικός Χρυσός, που επίσης δανειοδοτείται με 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στα μεταλλεία. Επίσης και η φαρμακευτική εταιρεία DEMO, τα κονδύλια ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

    Αμέσως επόμενη εταιρεία είναι ο ΟΤΕ με 94 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αποτελεί τον κορυφαίο ελληνικό πάροχο, που έχει ήδη αναλάβει να τρέξει μεγάλο όγκο έργων που αφορούν όλο το φάσμα τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας. Μάλιστα όπως κατά καιρούς δηλώνουν τα στελέχη του ομίλου αλλά και ο ίδιος ο CEO Μιχάλης Τσαμάζ, ο ΟΤΕ ως ένας από τους κύριους Systems Integrators για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ποιοι κλείνουν τη…δεκάδα

    Ο κατάλογος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι και η Attica Group, η οποία έχει στα σκαριά έργα για πράσινα πλοία, έχει λάβει περί τα 68 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τις 30/6, συνεχίζοντας και εκείνη το επενδυτικό της πρόγραμμα.

    Η Sunlight του Πάνου Γερμανού βρίσκεται δυο θέσεις πιο κάτω με δανειοδότηση 60 εκατ. ευρώ. Παίρνει όμως επιπλέον 37 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής της Sunlight Technosystems.

    Η Hellenic Open Fiber, εταιρεία οπτικών ινών της United Group και Nova είναι η επόμενη στη λίστα, καθώς έχει λάβει περί τα 50 εκατ. ευρώ, για έργα όπως το γρήγορο internet και 5G, την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH), και για τεχνολογίες νέας γενιάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρι Κρι: Η Beta ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 10,72 ευρώ

    ΔΕΛΤΑ: Αύξηση τζίρου κατά 15,8% και οριακά θετικά λειτουργικά αποτελέσματα το 2022

    Έλον Μασκ: 1 χρόνος από την εξαγορά του Twitter – Έτοιμοι να ανταγωνιστούμε YouTube και LinkedIn



    ΣΧΟΛΙΑ