• Business

    Taleb Rifai: Ο ΠΟΤ στο πλευρό του ελληνικού τουρισμού

    ITB Berlin 2015 Eröffnungsfeier Taleb Rifai, Generalsekretär, Welttourismusorganisation der Vereinten Nationen (UNWTO) ITB Berlin 2015 Opening Ceremony Taleb Rifai, Secretary-General, World Tourism Organization (UNWTO)


    Την στήριξή τους στην Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασαν γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Τaleb Rifai, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ 2016.

    Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, η αν. υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κα.Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε στο περίπτερο του ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της ITB, με τον Δήμαρχο του Βερολίνου, Μίκαελ Μούλερ (Michael Müller), την Ομοσπονδιακή Υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Iris Gleick, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Messe Berlin GmbH και της Έκθεσης Dr. Christian Göke, οι οποίοι και δήλωσαν τη στήριξη τους στην Ελλάδα.

    Πολύ σημαντική ήταν η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι ο οποίος τόνισε την αμέριστη και θερμή του υποστήριξη στην Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.

    FITUR_2016_RIFAI_KOUNTOURA_2

    Η αν.υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κα. Ελενα Κουντουρά και ο γ.γ. του ΠΟΤ κ.Taleb Rifai

    Η κα Κουντουρά μετέφερε στον κ. Ριφάι τα θετικά μηνύματα που δείχνουν αυξητική πορεία των κρατήσεων για την Ελλάδα φέτος, έχοντας ολοκληρώσει τον κύριο όγκο των επαφών με τους μεγαλύτερους tour operators στη Γερμανία και με την Γερμανική Ένωση Ταξιδίων DRV, και του παρουσίασε το πρόγραμμα των προωθητικών ενεργειών προβολής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές που υλοποιεί το Υπουργείο και ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο γ.γ. του ΠΟΤ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον ελληνικό τουρισμό και στην Ελλάδα που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς, που ενισχύει την διεθνή της απήχηση και που συνεχίζει να καταγράφει νέες υψηλές επιδόσεις. Δήλωσε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού που έδειξε το πιο ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης και που έστειλε ισχυρό μήνυμα πολιτισμού και αλληλεγγύης στη διεθνή κοινότητα.

    Η υπουργός συνοδευόμενη από τον γ.γ. επισκέφθηκαν το ελληνικό περίπτερο, συνομίλησαν με τους εκθέτες των νησιών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, και φωτογραφήθηκαν στα περίπτερα των προορισμών σε μία συμβολική κίνηση έμπρακτης υποστήριξης.

    unal

    Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας κ. Mahir Ünal

    Την προσδοκία οτι θα υπάρξει ανάκαμψη στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής από τη γερμανική αγορά, ικανή να σώσει τη φετινή σεζόν, διατηρεί ο τουριστικός κλάδος της Τουρκίας, έχοντας, όπως φαίνεται, εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά.

    Οι κρατήσεις από τη Γερμανία παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 40%, μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 12 γερμανοί τουρίστες.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός τουρισμού της Τουρκίας Mahir Ünal, στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΤΒ “το Μάρτιο παρατηρήθηκε ξεκάθαρη ανάκαμψη. Τον Απρίλιο και το Μάιο περιμένουμε ανάκαμψη σε σχέση με τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Δεν περιμένουμε συνολικά μείωση από τη γερμανική αγορά”.

    Τονίζοντας οτι η Τουρκία παραμένει ασφαλής προορισμός, ο υπουργός είπε οτι η χώρα του δεν επιθυμεί να κερδίσει τουρισμό με πολιτική μεγάλων εκπτώσεων, παρότι οι γερμανοί τουρ οπερέιτορ αναφέρουν οτι οι τιμές έχουν ήδη πέσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

    “Δεν επιθυμούμε να μας αντιμετωπίζουν ως φθηνό προορισμό. Θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο τιμών”, τόνισε, αρνούμενος οτι κατηγόρησε τους τουρ οπερέιτορ που συγκράτησαν τις κρατήσεις προκειμένου να δοκιμάσουν να μειώσουν τις τιμές.

    Ο κ. Ünal τόνισε οτι η χρηματοδότηση που έχει δρομολογήσει η Τουρκία ύψους 6.000 δολαρίων ΗΠΑ ανά πτήση τσάρτερ σε επιλεγμένα αεροδρόμια, αναμένεται να επεκταθεί πέρα της περιόδου του Απριλίου και του Μαϊου που είχε οριστεί αρχικά.

    Ο υπουργός άσκησε δρυμεία κριτική επίσης στην απόφαση της Ρωσίας να επιβάλλει την απαγόρευση των ταξιδίων προς την Τουρκία σε απάντηση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβριο. Η Ρωσία, είπε, έχει κάνει κακή διαχείριση στον τουρισμό, αντιμετωπίζοντάς τον ως εργαλείο επιβολής κυρώσεων.

    koundoura kai unal

    Εν τω μεταξύ την κοινή βούληση Ελλάδας- Τουρκίας να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τουρισμό επιβεβαίωσαν η αν. υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας κ. Mahir Ünal, υπογράφοντας την Κοινή Διακήρυξη για τη διμερή τουριστική συνεργασία με στόχο την αύξηση της ανταλλαγής των τουριστικών ροών, την ανάπτυξη και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού και την ενθάρρυνση των τουριστικών αγορών των δύο χωρών για κοινά τουριστικά πακέτα, πρωτοβουλίες και προγράμματα απευθυνόμενα σε τρίτες και μακρινές αγορές. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, προωθείται η συνεργασία στην  τουριστική επαγγελματική κατάρτιση, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ενθάρρυνση τουριστικών επενδύσεων.

    Η υπουργός τόνισε ότι παρότι οι δύο χώρες ανταγωνίζονται τουριστικά, η μεταξύ τους συνεργασία στον τουρισμό ανοίγει  νέες προοπτικές για την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες μπορούν να  συμβάλλουν καθοριστικά στην δημιουργία σταθερής και ισχυρούς εστίας φιλίας, ειρήνης και ευημερίας στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.  Η κα Κουντουρά επισήμανε ότι ο τουρισμός αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της διεθνούς κατανόησης και αλληλεγγύης και ενώνει τους λαούς.



    ΣΧΟΛΙΑ