• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα ξενοδοχεία-ιγκλού στις Άλπεις είναι η επιτομή της απέριττης πολυτέλειας (pics)

    • Bloomberg


    Δεν ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστικό: ένα δωμάτιο ξενοδοχείου χωρίς παράθυρα, χωρίς θέρμανση και χωρίς μπάνιο και όλα αυτά σε τιμή πεντάστερου καταλύματος. Κι όμως, χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο ενθουσιάζονται με την ευκαιρία, πληρώνοντας πάνω από 500 δολάρια τη βραδιά για να μείνουν σε ξενοδοχεία-ιγκλού λαξευμένα από σωρούς χιονιού και πάγου πάνω από τις χιονοδρομικές περιοχές στις Άλπεις.

    Κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, έπεσα πάνω στο ξενοδοχείο-ιγκλού κοντά στο Γκστάαντ της Ελβετίας, όπου βρίσκεται στα 1.950 μέτρα, ακριβώς κάτω από το σταθμό συγκέντρωσης του Saanersloch. Υπάρχει ένα υπαίθριο μπαρ με θέα στις γύρω βουνοκορφές για τους διερχόμενους σκιέρ και μέσα ένα εστιατόριο όπου ο πάγος απλώνει μία χαλαρωτική μπλε λάμψη και τα ξύλινα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε έναν χώρο που χωρίζεται από τοίχους χαραγμένους από χιόνι.

    Τα πέντε «Χωριά Ιγκλού» (Iglu-Dorf στα Γερμανικά) είναι παρόμοια με τα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται κάθε χειμώνα στη Σκανδιναβία, αλλά είναι πολύ πιο προσιτά σε θέρετρα όπως το Νταβός και το Zermatt.

    Σε διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων κάθε φθινόπωρο, το χιόνι συσσωρεύεται πάνω από τεράστια μπαλόνια για να δημιουργηθεί η βασική δομή του ιγκλού. Μόλις μαζευτεί το χιόνι, τα μπαλόνια ξεφουσκώνουν και οι εργαζόμενοι μπαίνουν με αλυσοπρίονα, φτυάρια και λαξευτικά εργαλεία για να διαμορφώσουν τα δωμάτια και τα ενσωματωμένα έπιπλα, όπως κρεβάτια και πάγκους. Αργότερα, καλλιτέχνες χαράσσουν γλυπτά πάγου, με κάθε ξενοδοχείο να διαθέτει διαφορετικό θέμα όπως η αρχαία Ρώμη, η σκανδιναβική μυθολογία, ο James Bond ή τα πλάσματα της θάλασσας.

    Κάθε ένα από τα 11 δωμάτια του ξενοδοχείου στο Gstaad είναι το δικό του μικρότερο ιγκλού, το οποίο συνδέεται με ένα διάδρομο χιονιού με το εστιατόριο, μια σάουνα και ένα υπαίθριο τζακούζι. Για τα περισσότερα από τα δωμάτια, τα μπάνια βρίσκονται σε μια κοινή ξύλινη δομή στο τέλος του διαδρόμου. Τρία δωμάτια διαθέτουν ιδιωτικό μπάνιο, το ένα με το δικό του υδρομασάζ.

    Τα δωμάτια είναι άνετα, με ενσωματωμένα φώτα LED, δίνοντας στο χώρο μια φωτεινή και ευάερη αίσθηση, παρά την έλλειψη παραθύρων.

    Τα κρεβάτια είναι σκαλισμένα από κομμάτια πάγου και καλύπτονται με γούνινες κουβέρτες, ένα στρώμα με επένδυση, ανθεκτικά σλίπινγκ μπαγκ και άνετα μαξιλάρια.

    Οι θερμοκρασίες παραμένουν σταθερά σε ένα ή δύο βαθμούς κάτω ή πάνω από το μηδέν, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημος είναι ο καιρός έξω.

    “Το χιόνι προσφέρει πολύ καλή μόνωση”, λέει ο Marius Mosimann, διευθυντής του ξενοδοχείου στο Gstaad. “Αν έχει μείον 10 ή 20 έξω, όταν έρχεστε αισθάνεστε σαν να περπατάτε στο διαμέρισμά σας, ακόμα κι αν το θερμόμετρο δείχνει ότι είναι μηδέν βαθμοί Κελσίου”.

    Ακόμα κι έτσι, οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν για μία μόνο νύχτα για να ζήσουν την εμπειρία, καταλήγοντας σύντομα στη ζεστασιά των κρεβατιών και της κεντρικής θέρμανσης στις παρακάτω κοιλάδες (εκτός αν επιλέξετε το ενσωματωμένο, οι νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν να σηκωθείς από το κρεβάτι, να φορέσεις μία στολή χιονιού και μπότες και να περπατήσεις έναν διάδρομο – όχι και οι πιο χαλαρωτικές εμπειρίες).

    Το δείπνο για τους 40 επισκέπτες κάθε βράδυ σερβίρεται στο εστιατόριο, με δύο επιλογές μενού: fondue ή ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα.

    “Η κουζίνα μας είναι επίσης ένα ιγκλού, οπότε τα πράγματα είναι αρκετά σφιχτά”, λέει ο Mosimann.

    Οι επισκέπτες προτιμούν γενικά τα ρούχα του σκι, συχνά με καπέλα και μερικές φορές ακόμη και γάντια. Μετά από μια νύχτα κάτω από το χιόνι, σε ένα ορεινό εστιατόριο σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, σερβίρεται ένα ζεστό πρωινό.

    Τα ξενοδοχεία Iglu-Dorf βρίσκονται στο Νταβός, στο Γκστάαντ και στο Ζέρματ της Ελβετίας, στο Kühtai της Αυστρίας και στο Zugspitze της Γερμανίας.

    Κάθε ξενοδοχείο μπορεί να φιλοξενήσει από 32 έως 48 άτομα σε σουίτες, δίκλινα δωμάτια ή δωμάτια τύπου κοιτώνα.

    Όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν σάουνα, υδρομασάζ ή και τα δύο.

    Οι τιμές (με δείπνο και πρωινό) κυμαίνονται από 159 ελβετικά φράγκα (160 δολάρια) ανά άτομο σε δωμάτιο έξι ατόμων έως 539 φράγκα ανά άτομο σε σουίτα με ιδιωτικό μπάνιο και υδρομασάζ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Πώς το βασικό εισόδημα μπορεί να πολεμήσει τους οκτώ γίγαντες μίας προβληματικής οικονομίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν «φιλί ζωής» στα ναυπηγεία το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Στο 5,10% το ποσοστό της BlackRock στην Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ