• Business

    Τα στοιχήματα του Ευάγγελου Μυτιληναίου σε ενέργεια, μεταλλουργία και ΑΠΕ – Ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ

    • NewsRoom
    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 66. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.


    Τα στοιχήματα για την χρονιά που έρχεται σε ενέργεια, μεταλλουργία, και άλλους τομείς, περιέγραψε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση σε αναλυτές, θίγοντας ταυτόχρονα μείζονα ζητήματα, όπως την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια μετασχηματισμού της ΔΕΗ, καθώς και να εξυγιανθεί η μεταλλουργική ΛΑΡΚΟ, για την οποία έκανε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται.

    Η παρουσίαση της Μυτιληναίος στην ετήσια ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να προστίθενται στο ρευστό των 200 εκατ. που υπάρχει στα ταμεία της εταιρείας και να χτίζουν μία γερή βάση για την εκτέλεση του επενδυτικού πλάνου.

    Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε  ορόσημο για την εταιρεία την έκδοση του ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι η πρώτη διεθνής ελληνική έκδοση με rating, που κατατάσσει την εταιρεία στη κορυφή των ελληνικών βιομηχανιών όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola 3Ε που έχουν διεθνή υποστήριξη από μεγάλα ξένα κεφάλαια.

    Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το 2020 θα είναι μια χρονιά προκλήσεων, με τη στρατηγική του ομίλου να βασίζεται στο τρίπτυχο ρευστότητα, διεθνές προφίλ, διαφοροποιημένο μίγμα δραστηριοτήτων.

    Ο επικεφαλής του ομίλου, έστειλε επίσης μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει, αλλά ούτε και βρίσκεται στον προγραμματισμό της εταιρείας project αλλαγής έδρας. Εάν γίνουν όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα φύγει τελείως από το τραπέζι το θέμα».
    «Βλέπουμε τις καινούριες πολιτικές της κυβέρνησης που είναι σε κάθε περίπτωση φιλικότερη στις επιχειρήσεις, αλλά παραμένει δυσβάστακτος ο φόρος προς τα στελέχη των εταιριών που είναι και ο βασικός λόγος που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό μεγάλες βιομηχανίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος άνοιξε τα χαρτιά για την ΔΕΠΑ λέγοντας ότι  «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ», ωστόσο επισήμανε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την οριστικοποίηση των όρων πώλησης.

    Για το θέμα της Λάρκο, ανέφερε: «Έχω μιλήσει τα τελευταία 20 χρόνια με 4 υπουργούς Οικονομικών (Παπαντωνίου, Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου και Στουρνάρα). Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να μιλήσω και με πέμπτο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Λάρκο.

    Επίσης αναφερόμενος στη ΔΕΗ αποκάλυψε πως είδε τον κ. Στάσση πριν 10 μέρες. «Ήθελα πρώτα να αναλάβει τα καθήκοντά του και μου ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ  που θα παρουσιάσει προφανώς το επόμενο διάστημα. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την ΔΕΗ δεν συμφέρει κανέναν η ΔΕΗ να καταρρεύσει».

    Επίσης ο κ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έδωσε μεγάλη έμφαση στη σημαντική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών δραστηριοτήτων, ανακοινώνοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η πώληση των πρώτων έτοιμων συνδεδεμένων και σε λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, που ανέπτυξε και υλοποίησε ο κλάδος κατασκευών  (ΜΕΤΚΑ EGN) και τα οποία θα πουληθούν έτοιμα με το κλειδί στο χέρι σε επενδυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ