• Business

    Τα κρίσιμα σημεία, το χρονοδιάγραμμα και οι υποψήφιοι στο μεγάλο ΣΔΙΤ για τα ευρυζωνικά δίκτυα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ένα ασφυκτικό, αν και όχι απαγορευτικό, χρονοδιάγραμμα έχει να αντιμετωπίσει το Ultra Fast Broadband (UFBB) έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για το οποίο χθες κατατέθηκε αρχική δήλωση ενδιαφέροντος από δέκα εταιρείες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

    Καθώς η δημόσια συμμετοχή θα προέλθει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ) το έργο για να μην απωλέσει τη χρηματοδότηση, έως 300 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο τέλος του 2023. Για την κατασκευή του έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται δύο χρόνια, άρα για να υπάρξουν ανάδοχοι, μένουν άλλα δύο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021. Τα 4 αυτά χρόνια είναι χρόνος επαρκής μόνον αν οι υποψήφιοι δεν επιδοθούν σε σκληρό πόλεμο προσφυγών και ενστάσεων και μόνον αν δεν εμφανιστούν τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια που ακόμα τίθενται στους παρόχους που υλοποιούν δίκτυα.

    Το πρώτο περίπου δίμηνο θα αναλωθεί από την επιτροπή του διαγωνισμού στην μελέτη των νομιμοποιητικών εγγράφων επί των οποίων δύναται να γίνουν ενστάσεις. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ποιοι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να συνεχίσουν στον ανταγωνιστικό διάλογο με την αναθέτουσα αρχή ώστε να διαμορφωθεί η τελική σύμβαση. Ακολουθεί η δεσμευτική οικονομική προσφορά.

    Οι ενδιαφερόμενοι που θα φθάσουν στο τελικό στάδιο των δεσμευτικών προσφορών θα κριθούν κυρίαρχα από το σε πόσες περισσότερες περιοχές (ή συνδέσεις) από τις ελάχιστες (60% επί του συνόλου) θα δώσουν τη δυνατότητα ταχύτητας σύνδεσης έως 1GB, ενώ ως προς το καθαρά οικονομικό σκέλος από το ύψος της δημόσιας συμμετοχής που θα ζητούν (θα προκριθούν όσοι ζητούν την μικρότερη δημόσια χρηματοδότηση).

    Η «βεντάλια» των κριτηρίων για τη συμμετοχή στη διαδικασία είχε τρία βασικά χαρακτηριστικά. Ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να είναι τηλεπικοινωνιακός πάροχος, ή να έχει στην ιδιοκτησία του δίκτυα ή να έχει κατασκευάσει δίκτυα. Με τον τρόπο αυτό ο διαγωνισμός πέτυχε να συγκεντρώσει ενδιαφέρον από 10 φορείς (ή το πιθανότερο 9) από διαφορετικές αγορές (τηλεπικοινωνίες, κατασκευές και ενέργεια).

    Από την τηλεπικοινωνιακή αγορά η συμμετοχή του ΟΤΕ ήταν αναμενόμενη καθώς από την αρχή είχε δηλώσει ότι εξετάζει τη συμμετοχή του. Η Vodafone και η Wind αρχικά ήταν διστακτικές, ωστόσο, φαίνεται ότι πείστηκαν να προσέλθουν στον ανταγωνιστικό διάλογο.

    Η συμμετοχή των Αβαξ, Ιντρακάτ και Μυτιληναίου ήταν επίσης αναμενόμενη με δεδομένο ότι διεθνώς οι τεχνικές εταιρείες αναλαμβάνουν τέτοια έργα που, εξάλλου, έχουν πολύ κατασκευαστικό αντικείμενο. Από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα επελέγη να συμμετέχει η Τέρνα Ενεργειακή και επίσης από το χώρο της ενέργειας αρχικό ενδιαφέρον εκδήλωσε η ΔΕΗ και η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

    Η μοναδική παρουσία από το εξωτερικό είναι αυτή της Oman Fiber Optic, εταιρεία κατασκευαστής οπτικών ινών από το Ομάν. Ωστόσο, χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Oman Fiber Optic δεν έχει καταθέσει τα αναγκαία νομιμοποιητικά έγγραφα. Αυτό θα επιβεβαιωθεί τυπικά όταν ανακοινωθεί ποιες εταιρείες θα περάσουν τελικά στον ανταγωνιστικό διάλογο.

    Για τον ΑΔΜΗΕ η συμμετοχή στη διαδικασία αποτελεί στρατηγική επιλογή. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών (2.500 χλμ.) σε όλη την Ελλάδα και στις αρχές του έτους ίδρυσε τη θυγατρική Grid Telecom η οποία παρέχει υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας από 10 έως 100 Gbps μέσω σύγχρονου δικτύου.

    Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ αναμενόταν. Της ΔΕΗ ήταν γνωστή αλλά όχι απολύτως σίγουρη. Όπως εκτιμάται ακόμα και αν η ΔΕΗ δεν αναδειχθεί ανάδοχος θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα από τη διάθεση του δικτύου της (ακόμα και τις κολώνες). Και αυτό γιατί ένα δεύτερο σκέλος της διαδικασίας για το UFBB είναι ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν διαθέτουν τα υφιστάμενα δίκτυά τους σε άλλους παρόχους στη χονδρική. Θεωρητικά το νέο προς υλοποίηση δίκτυο οπτικών ινών μπορεί να «πατήσει» πάνω στο εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ ή σε τμήμα του ή σε οποιοδήποτε άλλο δίκτυο εταιρείας που συμμετέχει στη διαδικασία για το UFBB.

    Αν όλοι οι υποψήφιοι καταθέσουν δεσμευτική προσφορά οι ανάδοχοι θα είναι από 3 έως 7. Το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots ανά ανάδοχο.

    Το UFBB είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) θα προσφέρει ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

    Να σημειωθεί ότι έργο σχεδιάστηκε και έφθασε έως το σημείο να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με επικεφαλής τον πρώην γενικό γραμματέα, Βασίλη Μαγκλάρα, και θα υλοποιηθεί με ευθύνη του νυν γενικού γραμματέα, Αντώνη Τζωρτζακάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ