• Business

    Tα funds εισβάλλουν σε κολοσσούς της Wall Street – Απολύσεις, περικοπές και εκνευρισμός στους CEOs

    Sundar Pichai (Alphabet), Bob Iger (Disney), Marc Benioff (Salesforce)


    Η bear market του προηγούμενου έτους άνοιξε το δρόμο στους activist investors να μπουν από το παράθυρο σε μεγάλες εταιρείες της Wall Street παρεμβαίνοντας στην διοίκηση και πιέζοντας για αλλαγές.

    Είναι σύνηθες για πολλά funds να αγοράζουν αγοράζοντας ένα πακέτο μετοχών με στόχο να ασκήσουν πιέσεις στη διοίκηση της εταιρείας. Οι activist investors υπόσχονται στους επενδυτές άνοδο της μετοχής εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές που προτείνουν.

    Η βουτιά στις μετοχές της τεχνολογίας το 2022 οδήγησε στην είσοδο των funds σε εταιρείες που μέχρι πρότινος έδειχναν απρόσιτες από αυτές τις πρακτικές όπως η Disney, η Google και η Salesforce. Και στις τρεις εταιρείες οι μετοχές τους κατέγραψαν βουτιά από 35% έως 50%, πολύ μεγαλύτερη από τη μέση πτώση του Nasdaq κατά 30%.

    Οι απαιτήσεις των activist investors

    Με τους μετόχους να βρίσκονται σε ανησυχία για τις χαμηλές επιδόσεις, η εισβολή των funds ως activist investors δεν κρίνεται απαραίτητα μία άσχημη εξέλιξη για πολλούς. Αντίθετη άποψη έχουν οι CEOs, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων και καλούνται να πάρουν σκληρές αποφάσεις.

    Η Google βρέθηκε πριν λίγο καιρό στο στόχαστρο του hedge fund TCI, του δισεκατομμυριούχου Κρίστοφερ Χον, για την απότομη βουτιά της σε σχέση με τις επιδόσεις άλλων τεχνολογικών εταιρειών.

    Το hedge fund επιτέθηκε στον CEO Sundar Pichai ζητώντας περικοπές σε προσωπικό και κόστη, ενώ ζήτησε να περιορίσει τις απώλειες από επενδύσεις που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα όπως η μονάδα αυτοκινούμενα οχήματα Waymo. To fund κατέχει μετοχές αξίας άνω των 6 δις δολαρίων της Alphabet, μητρική της Google.

    Πριν λίγες ημέρες η Google ανακοίνωσε 12.000 απολύσεις, με τον Pichai να προειδοποιεί τους υπαλλήλους και τα στελέχη ότι θα δουν τα bonus τους μειωμένα. Πολλοί είδαν τo TCI, πίσω από τις αποφάσεις της Google. To fund ανέφερε ότι η εταιρεία είναι σε καλό δρόμο, μετά τις απολύσεις, όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα με τι αλλαγές που πρέπει να κάνει. .

    Στην ίδια δύσκολη θέση βρίσκονται και οι CEOs των Salesforce και Disney, Marc Benioff και Bob Iger αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο των δικών τους activist investors.

    Εντάσεις με τη διοίκηση

    Στην περίπτωση της Disney, το fund Trian πιέζει για αλλαγές συν μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Ο συνιδρυτής της Trian, Nelson Peltz, επέκρινε τη Disney για τον σχεδιασμό διαδοχής και την αύξηση του κόστους στην υπηρεσία ροής της και πιέζει για μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι έχει την επιχειρησιακή τεχνογνωσία για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ζημιάς.

    Το αίτημα προκάλεσε την αντίδραση του CEO, Bob Iger, ο οποίος ανέφερε ότι ο Peltz δεν διαθέτει τις δεξιότητες και την εμπειρία για να βοηθήσει τον κολοσσό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Η συγκεκριμένη κόντρα είναι μεταξύ δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της Wall Street. O Bob Iger επέστρεψε από τη σύνταξη για να λύσει τα τεράστια προβλήματα της εταιρείας, η οποία απέτυχε να πετύχει τους στόχους της και ο Nelson Peltz έχει υπηρετήσει τον ρόλο του activist investor σε 11 διοικητικά συμβούλια κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

    Το τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της Salesforce, με το hedge fund Elliott να προχωράει σε μία αγορά μετοχών δισεκατομμυρίων την περασμένη Δευτέρα. Η Salesforce νωρίτερα μέσα στον μήνα ανακοίνωσε ότι θα κάνει περικοπές της τάξης του 10% στο προσωπικό της. Η χρηματιστηριακή της αξία έχει κάνει βουτιά από τα 300 δις δολάρια στα 151 δις δολάρια και πλέον η εταιρεία στην οποία εργάζονται περίπου 80.000 υπάλληλοι έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πιο προσεχτικές δαπάνες.

    Σε αντίθεση με τη Disney, το Elliott επέλεξε να μην αντιπαραταθεί με τον CEO, Marc Benioff, αναφέροντας ότι έχει αναπτύξει βαθύ σεβασμό για ότι έχει χτίσει.

    Το κύμα των activist investors αναμένεται να ενταθεί τον επόμενο καιρό, με τα funds να εκμεταλλεύονται τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών αλλά και την θετική αντίδραση των επενδυτών στην είδηση ότι αγοράζουν ένα μερίδιο σε μεγάλες εταιρείες.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος γύρος μαζικών απολύσεων: Μετά τις Amazon και Microsoft ποιες εταιρείες ετοιμάζονται για περικοπές



    ΣΧΟΛΙΑ