• Business

    Νέος γύρος μαζικών απολύσεων: Μετά τις Amazon και Microsoft ποιες εταιρείες ετοιμάζονται για περικοπές

    • NewsRoom

    Andy Jassy (Amazon), Satya Nadella (Microsoft), David Solomon (Goldman Sachs), Larry Fink(BlackRock)


    Τουλάχιστον 28.000 απολύσεις ετοιμάζουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon και Microsoft, με αρκετές εταιρείες, όχι μόνο από τον τεχνολογικό τομέα να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

    Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2023 κι ενώ έχει προηγηθεί ήδη ένα σκληρό «ξεκαθάρισμα» τους τελευταίους μήνες του 2022, πολλές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για «σκληρές αποφάσεις» υπό την απειλή μίας ύφεσης και στη σκιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

    Συνεχίζεται η σφαγή στη βιομηχανία των crypto

    Από την Coinbase μέχρι την crypto.com, οι εταιρείες κρυπτογράφησης παλεύουν να κόψουν τα κόστη τους ξεκινώντας από απολύσεις εργαζομένων.

    Η Coinbase Global Inc. δήλωσε ότι θα διώξει περίπου το 20% του προσωπικού της, περίπου 950 άτομα με στόχο να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 25% σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις μείωσης κόστους.  Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία είχε περίπου 4.700 υπαλλήλου. Η κατάρρευση του ανταγωνιστικού χρηματιστηρίου FTX έχει κλονίσει την βιομηχανία των crypto με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Μπράιαν Άρμστρονγκ να αναφέρεται  «στις συνέπειες από αδίστακτους παράγοντες του κλάδου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέους τριγμούς.

    Αντίστοιχα και η Crypto.com απολύει το 20% του προσωπικού της σε ένα δεύτερο γύρο μαζικών απολύσεων σε διάστημα έξι μηνών. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους όταν προσπάθησαν να μπουν στο σύστημα για εργαστούν και συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν πρόσβαση.

    Επιτόκια και αδύναμα αποτελέσματα οδηγούν σε απολύσεις

    Η Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες παρουσίασε την περασμένη Τρίτη τα χειρότερα αποτελέσματα τριμήνου την τελευταία δεκαετία. Ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε απολύσεις τουλάχιστον 3.200 εργαζομένων, ένας σχεδιασμός που έχει αποφασιστεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

    Η Vimeo, μία εταιρεία που έχει χάσει το 72% της αξίας των μετοχών της μέσα σ’ ένα χρόνο, θύμα της κατάρρευσης του τεχνολογικού κλάδου μέσα στο 2022, θα προχωρήσει σε απολύσεις τουλάχιστον του 11% του προσωπικού της.

    Ακόμα και τα McDonald’s, παρά τα σχέδια για νέα επέκταση έχει προειδοποιήσει ότι προετοιμάζεται για «σκληρές αποφάσεις» σχετικά με τους υπαλλήλους της. Το προσωπικό της εταιρείας αντιμετωπίζει σχέδια περικοπών ή αναδιοργάνωσης με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των απολύσεων.

    Σε μικρότερη κλίμακα, για απολύσεις ετοιμάζεται και ο μεγαλύτερος στον κόσμο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, η BlackRock. H εταιρεία απολύει 500 άτομα, περίπου το 3% του δυναμικού της εξαιτίας «του απροσδόκητου περιβάλλοντος της αγοράς», όπως ανέφερε σε εταιρικό μέιλ την Τετάρτη.

    Η περίπτωση των Amazon και Microsoft

    To 5% του δυναμικού της θα περικόψει η Microsoft, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τα εταιρικά της αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η εταιρεία θα καταγράψει την χαμηλότερη αύξηση εσόδων εδώ και έξι χρόνια.

    «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ταχεία επιτάχυνση. Νομίζω ότι θα περάσουμε σήμερα μια φάση όπου υπάρχει κάποια ομαλοποίηση της ζήτησης», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Σατία Ναντέλα.

    Αντίστοιχα και η Amazon ετοιμάζεται για νέο γύρο απολύσεων, ο οποίος θα επηρεάσει 18.000 εργαζόμενους. Η Amazon άρχισε να ειδοποιεί τους υπαλλήλους μέσω email νωρίς την Τετάρτη, με τις περικοπές να αφορούν προσωπικό από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Κίνα και τη  Κόστα Ρίκα.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Βγαίνει στις αγορές με senior preferred ομόλογο



    ΣΧΟΛΙΑ