• Business

    Wall Disney: Ο Bob Iger επιστρέφει στη θέση του CEO – Άλμα 8% για τη μετοχή

    • NewsRoom
    Bob Iger, CEO Walt Disney

    Bob Iger, CEO Walt Disney


    Ο Bob Iger επιστρέφει στη θέση του CEO της Walt Disney, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αφού ο Bob Chapek  (ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Iger τον Φεβρουάριο του 2020 στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του κολοσσού της ψυχαγωγίας) δέχθηκε πυρά για την διαχείρισή του.

    «Με ένα απίστευτο αίσθημα ευγνωμοσύνης και ταπεινότητας – και, πρέπει να ομολογήσω, με λίγη έκπληξη – σας γράφω απόψε την είδηση ​​ότι επιστρέφω στην The Walt Disney Company ως Διευθύνων Σύμβουλος», έγραψε ο Iger σε ένα email του προς τους υπαλλήλους της Disney.

    Η επιστροφή του Iger έρχεται 11 μήνες μετά την αποχώρησή του από το ΔΣ της εταιρείας και λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Chapek ανακοίνωσε τα σχέδια της εταιρείας για μείωση των εξόδων, υπό το βάρος του διογκωμένου κόστους της υπηρεσίας Disney+.  Σε αυτά περιλαμβάνονταν πάγωμα προσλήψεων, περικοπές κόστους και απολύσεις σε όλη την εταιρεία

    H Walt Disney απογοήτευσε με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου που ανακοίνωσε, με τα κέρδη να είναι πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η υπηρεσία των θεματικών της πάρκων, η οποία ανέφερε αύξηση των εσόδων, απέδωσε λιγότερα από όσα είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

    Η επιστροφή του Iger, ο οποίος κατείχε στο παρελθόν τη θέση του CEO από το 2005 έως το 2020, έρχεται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη περίοδο για τον χώρο των πολυμέσων, με μειωμένα έσοδα από διαφημίσεις και μια σταθερή μείωση στους συνδρομητές της καλωδιακής τηλεόρασης.

    Η αγορά είδε με ανακούφιση την επιστροφή του Iger. Οι μετοχές της Disney, οι οποίες μέσα στο έτος έχουν υποχωρήσει περίπου 41%, σημειώνουν τη Δευτέρα άνοδο 2%. Η μετοχή έφτασε σε χαμηλό 52 εβδομάδων στις 9 Νοεμβρίου.

    Η επιστροφή του  Iger πάντως δεν θα είναι μόνιμη. Σύμφωνα με την Disney, θα εργαστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος για δύο χρόνια, «με εντολή από το Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει τη στρατηγική κατεύθυνση για ανανεωμένη ανάπτυξη και να συνεργαστεί στενά με το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη ενός διαδόχου που θα ηγείται της Εταιρείας όταν ολοκληρωθεί η θητεία του».

    Η εταιρεία ανέφερε πως ο Chapek παραιτήθηκε.  «Ευχαριστούμε τον Bob Chapek για την υπηρεσία του στη Disney κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης της πλοήγησης στην εταιρεία στις πρωτοφανείς προκλήσεις της πανδημίας», δήλωσε η Susan Arnold, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Disney.

    Διαβάστε επίσης:

    Merck: Εξαγορά της Imago BioSciences έναντι 1,35 δισ. δολάρια

    Celestyal Cruises: Εκπτώσεις έως και €881 το άτομο για κρουαζιέρες

    Lufthansa: Πρόκειται να προσλάβει 20.000 υπαλλήλους στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ