• Business

    Στο μάτι του κυκλώνα οι γερμανικές τράπεζες – Βαριά εκτεθειμένες στον κλάδο της ναυτιλίας


    Στο επίκεντρο της κρίσης που πλήττει την παγκόσμια ναυτιλία, και επιδεινώνεται ραγδαία λόγω της κατάρρευσης της νοτιοκορεατικής Hanjin Shipping, βρίσκονται οι γερμανικές τράπεζες, καθώς είναι βαριά εκτεθειμένες στον ναυτιλιακό κλάδο, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι γερμανικές τράπεζες διακρατούν το 25% των ναυτιλιακών δανείων παγκοσμίως, συνολικής αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τώρα προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια, καθώς οι προβλέψεις απωλειών από δάνεια βαραίνουν τους ισολογισμούς τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Nord/LB, η οποία για το πρώτο εξάμηνο του 2016 κατέγραψε προβλέψεις για απώλειες ύψους 1,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δάνεια, ενώ παράλληλα πούλησε δάνεια αξίας 1,5 δις δολαρίων στο fund KKR.

    Όπως παραδέχεται ο πρώην επικεφαλής του ναυτιλιακού τομέα της γερμανικής τράπεζας DVB, Dagfinn Lunde, στις καλές εποχές οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς χρήμα στους εφοπλιστές, με αποτέλεσμα σήμερα οι γερμανικές τράπεζες να διακρατούν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ναυτιλιακών χρεών, όταν το σύνολο των ναυτιλιακών χρεών παγκοσμίως υπολογίζεται σε περίπου 400 δις δολάρια.

    «Όταν οι τιμές κατέρρευσαν, έμειναν με τεράστια έκθεση σε τοξικό χρέος», προσθέτει ο Lunde.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ναυτιλιακού τομέα της Nord/LB, Oliver Faak, προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της Hanjin Shipping αποτελεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τις γερμανικές τράπεζες.

    «Για τους Γερμανούς εφοπλιστές, τα νέα για την Hanjin είναι άσχημα, καθώς γι’ αυτούς καταρρέει μια εταιρεία με την οποία μπορούσαν να ναυλώσουν τα πλοία τους», σημειώνει, ενώ παρατηρεί παράλληλα ότι οι προοπτικές για την αγορά των τάνκερ είναι ανησυχητικές.

    «Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν παραγγείλει τάνκερ που τώρα παραδίδονται. Η προσφορά αυξάνεται, αλλά η ζήτηση δεν έχει αλλάξει», επισημαίνει.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/pii-anigoun-sampanies-gia-tin-katarrefsi-tis-hanjin-shpping/75117



    ΣΧΟΛΙΑ