• Real Estate

    Στις 18 Δεκεμβρίου κρίνεται το μέλλον της Ektasis: Τα assets που θα μπορούσαν να την σώσουν


    Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται για την εταιρεία real estate Ektasis η διαδικασία που, εκτός απρόοπτου, θα λάβει χώρα στις 18 Δεκεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αφορά την εξέταση της αίτησης των πιστωτριών τραπεζών, για την υπαγωγή της στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

    Εφόσον το αίτημα των, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank γίνει δεκτό από το αρμόδιο δικαστήριο, εντός ενός έτους θα πρέπει να εκποιηθεί το 90% του ενεργητικού της, χωρίς διορθωτικές παρεμβάσεις (ρύθμιση χρεών ή κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσής της).

    Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκκαθαριστή διαδικασία η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα «ρίξει» στη αγορά ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς σε αυτή τη περίπτωση το χαρτοφυλάκιο της Ektasis, την οποία το 2007 η ICAPσυμπεριέλαβε μεταξύ των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, θα πωληθεί ίσως και στο μισό της αξίας του.

    Η εταιρεία real estate με βασικό μέτοχο και επικεφαλής τον επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, θα απαντήσει στο αίτημα των τραπεζών με ένα νέο σχέδιο και με το επιχείρημα ότι 8 από τα συνολικά 29 ακίνητά της είναι οικόπεδα, ορισμένα σε πολύ καλές τοποθεσίες. Όπως σημειώνεται από την ίδια την εταιρεία αν αναπτυχθούν τα ακίνητα αυτά φθάνουν για να ικανοποιήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών της, στις Τράπεζες, το Δημόσιο και προμηθευτές, χωρίς να γίνει κανένα «κούρεμα».

    Μεταξύ των ακινήτων που δύναται να αξιοποιηθούν περιλαμβάνεται οικόπεδο στο Μαρούσι περί τα 16.900 τ.μ. επί των οδών Χειμάρας, Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και Γραβιάς, δύο όμορα οικόπεδα στη θέση Καλυφτάκη στην Κηφισιά στη συμβολή της της λεωφόρου Κύμης με την Εθνική Οδό, συνολικά περίπου 4.560 τ.μ. και επίσης στη Κηφισιά, στη θέση Νιοχώρι, δύο όμορα οικόπεδα, συνολικής έκτασης 2.650 τ.μ.

    Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Ektasis (2017) το σύνολο του ενεργητικού της είναι 132,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της 162,7 εκατ. με αποτέλεσμα η καθαρή της θέση να είναι αρνητική κατά το ποσό των 30 εκατ. ευρώ περίπου. Οι οφειλές που αναγνωρίζει έναντι των τριών τραπεζών είναι 116,5 εκατ. ευρώ (με βάση τα βιβλία των τραπεζών είναι υψηλότερες περίπου στα 119,3 εκατ. ευρώ).

    Για την Ektasis, από τους σημαντικότερους developer έως το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2008, που διέλυσε στην κυριολεξία το ελληνικό real estate, έχουν γίνει δύο αποτυχημένες απόπειρες να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης. Το τραγικό είναι ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αποτελέσει τελεσίδικα παρελθόν σε μια περίοδο που η αγορά των ακινήτων δείχνει σημάδια ζωής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι big business του real estate: Γιατί ο Άρης Καρυτινός της Εθνικής Πανγαία αγόρασε 23 νέα ακίνητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ακίνητα: «Δηλώστε και σώστε» – Τι πρέπει να κάνετε για την κατοχύρωση της περιουσίας σας



    ΣΧΟΛΙΑ