• Business

    Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας επένδυσης της Elval: Είστε πρωταθλητές και αφανής πυλώνας της βιομηχανίας, με μεγάλες προοπτικές

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας επένδυσης της ELVAL


    Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Ενέργειας  Γερασίμου Θωμά και των μετόχων της Viohalco των αδελφών Γιάννη και Μιχάλη Στασινόπουλου, εγκαινιάστηκε η νέα επένδυση για το νέο υπερσύγχρονο τετραπλό θερμό έλαστρο που κάνει την Elval το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο έλασης στην Ευρώπη.
    «Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης με έμφαση στη βαριά βιομηχανία αποτελεί στόχο της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο τομέας έδειξε αντοχή και ευελιξία στην κρίση.
    Αναφερόμενος στη βιομηχανία Elval, σημείωσε “αποτελεί ένα αφανή πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας, γιατί το προϊόν που παράγει η έλαση σήμερα είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν και γιατί η σεμνότητα των ιδιοκτητών τους κάνει να κρατούν χαμηλό προφίλ’.

    «Η ελληνική βιομηχανία υπάρχει και είναι εδώ σε αυτή τη βιομηχανία με τη μεγάλη ιστορία και τις ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές», σημείωσε. 
     
    Όπως σημείωσε ο κ. Μιχάλης Στασινοπουλος, τα προϊόντα της Εlval εξάγονται σε 80 χώρες και οι εξαγωγές της αποτελούν το 4% των εξαγωγών της χώρας ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 500 εκατ. Ευρώ.
    Τόνισε ότι η γραμμή παραγωγής αυτή αναβαθμίζει την εταιρεία, είναι μια ιστορική επένδυση που κατατάσσει την εταιρεία στους μεγαλύτερους στους κλάδους στην Ευρώπη. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία των εργαζομένων της, της Ομάδας στελεχών που μέσα από συνεχή έρευνα και ανάπτυξη δημιουργεί πρωτοποριακά προϊόντα.

    Ειδικότερα, σημείωσε: Το νέο έλαστρο είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη και η δυναμικότητα του που είναι ένα εκατομμύριο τόνους θέτει τις βάσεις τον διπλασιασμό της παραγωγής της. Η Elval στηρίζει τη μετάβαση σε μια νέα οικονομία φιλική στο περιβάλλον με λιγότερα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης.
    Όπως τόνισε, “Σε μια περίοδο με σημαντικές αβεβαιότητες η επένδυση της Elval αποδεικνύει ότι η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ζωντανή. Η βιομηχανία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια ούτε έρχεται σε σύγκρουση με άλλους τομείς της οικονομίας. Έχει όμως ανάγκη από ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και οι μεγάλες επενδύσεις της θα πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικές αποσβέσεων όπως συμβαίνει και με τις χώρες των ανταγωνιστών μας».

    Τι φέρνει η νέα επένδυση

    Η ELVALHALCOR με την ολοκλήρωση της νέας μεγάλης επένδυσης, που έχει ήδη μπει σε λειτουργία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη.

    Το συνολικό ύψος της ήταν 150 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη ναυαρχίδα των επενδύσεων της εταιρείας που ξεπερνούν το μισό δις ευρώ σε βάθος τετραετίας. Η εγκατάσταση νέου θερμού έλαστρου Tandem που ολοκληρώθηκε αύξησε σε πρώτη φάση την παραγωγή κατά 20% ενώ με την εγκατάσταση και του Ψυχρού ελάστρου η παραγωγική της δυναμικότητα θα διπλασιαστεί από το 2022.

    Η νέα επένδυση θα επιτρέπει στην ElvalHalcor να ενισχύσει τη παρουσία της σε τομείς όπως η συσκευασία, οι μεταφορές, οι αρχιτεκτονικές μεταφορές, πρωτίστως όμως στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπου όλο και περισσότερα τμήματα κατασκευάζονται με αλουμίνιο, αντικαθιστώντας το χάλυβα με στόχο την καλύτερη απόδοση και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

    Το νέο θερμό έλαστρο αλουμινίου, θα δώσει στην εταιρεία την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να μπορεί να προσαρμόσει το μείγμα προϊόντων της στη ζήτηση που παρουσιάζεται. Αυτή την παραπάνω ευελιξία την απαιτεί η σημερινή εποχή προκειμένου ευέλικτα να αλλάζει το μείγμα των παραγόμενων προϊόντων και να προσαρμόζεται εύκολα στις κυρίαρχες τάσεις της ζήτησης.

    Το νέο έλαστρο θα προσθέσει επιπλέον 5.000 τόνους το μήνα, ενώ συνολικά μπορεί να προσθέσει 60.000 τόνους το χρόνο, ανεβάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα ετησίως από 290.000 τόνους σταδιακά στους 360.000 τόνους. Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η επένδυση για το ψυχρό έλαστρο αλουμινίου επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, που θα λειτουργήσει από το 2022 και τότε η παραγωγική δυναμικότητα θα φτάσει τους 500.000 τόνους.

    Η ζήτηση στα προϊόντα της ElvalHalcor στη συσκευασία αυξάνεται καθώς το αλουμίνιο υποκαθιστά το πλαστικό. Σήμερα στην Ευρώπη η αγορά ανέρχεται στα 5 εκατ. τόνος και η ElvalHalcor κατέχει μερίδιο 7% με δυνατότητα  να αυξηθεί μέχρι το 10% με την ολοκλήρωσή των νέων επενδύσεων το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ