• Business

    Σαράντης: Στην αντεπίθεση μετά το «διαζύγιο» με την Estee Lauder

    Ο Γρηγόρης και ο Κυριάκος Σαράντης

    Ο Γρηγόρης και ο Κυριάκος Σαράντης


    Στην επόμενη ημέρα μετά το «διαζύγιο» με την Estee Lauder, τον ισχυρό παγκόσμιο παίχτη της βιομηχανίας καλλυντικών περνά ο Ομιλος Σαράντη.

    Η διοίκηση του Ομίλου Σαράντη όχι μόνο δεν ανησυχεί για το κενό κερδοφορίας που αφήνει το τέλος της συνεργασίας με την Estee Lauder αλλά ήδη προχωρά στα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της οικιακής φροντίδας.

    Παράλληλα εξετάζει νέες συμφωνίες στην αγορά των cosmetics με οίκους του εξωτερικού.

    Το στρατηγικό πλάνο του ομίλου κινείται σε τρεις άξονες:           

    1. Άμεση αντικατάσταση της κερδοφορίας που χάνει από το «διαζύγιο» με την Estee Lauder από την εξαγορά της  Stella Pack. Η πολωνική εταιρεία, τζιράρει περίπου 65 εκατ. ευρώ και  κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης. Η εξαγορά μέσω της θυγατρικής του ομίλου Sarantis Polska S.A., η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού στις χώρες δραστηριότητας της Stella Pack,  θα ενδυναμώσει το γεωγραφικό αποτύπωμα του ομίλου Σαράντης στην περιοχή που δραστηριοποιείται.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς με τις συνέργειες που θα προκύψουν ο όμιλος θα καλύψει το 120% της κερδοφορίας που είχε από το joint venture με την Estee Lauder.

    Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Σαράντης στο mononews.gr, η κερδοφορία EBITDA της πολωνικής εταιρείας είναι περίπου στα 8,5 εκατ. ευρώ.

    Με την πλήρη συγχώνευση και τις συνέργειες στο φουλ,  η λειτουργική κερδοφορία θα είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ καλύπτοντας κατά 120% το κενό από την πώληση της συμμετοχής του Ομίλου στο joint venture.

    Υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος και η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του φθινοπώρου τα EBITDA των 12,5 εκατ. ευρώ θα εγγραφούν στο 2023.

    2. Νέα εξαγορά:  Η διοίκηση του ομίλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά εταιρείας επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αφορά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του household με δραστηριότητες απολύτως συμβατές με αυτές του ομίλου. Η εξαγορά εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στους επόμενους μήνες και πριν το 2023. Εξάλλου, η ρευστότητα που αποκτά από την πώληση της συμμετοχής του δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσει το στρατηγικό πλάνο εξαγορών του.

    3. Νέες συμφωνίες στην αγορά των cosmetics με μάρκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που δεν αντιπροσωπεύονται.

    Η αποδέσμευση του ομίλου από την ELCA Cosmetics δίνει την ευκαιρία για νέες συμφωνίες με οίκους του εξωτερικού, που αποκλειόταν μέχρι  σήμερα λόγω των δεσμεύσεων της συγκεκριμένης συμφωνίας με τον αμερικανικό όμιλο.

    Οι πωλήσεις του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο αναπτύσσονται με ρυθμό 6% γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της αξίας και κατά ένα μέρος στον όγκο των πωλήσεων.

    Ο στόχος του ομίλου για φέτος είναι η διατήρηση των πωλήσεων περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και η διατήρηση του  περιθωρίου κέρδους.

    Διαβάστε επίσης

    efood: Από το delivery στο φυσικό κατάστημα και στο χονδρεμπόριο

    Σαράντης: Πούλησε τη συμμετοχή της στο joint venture με την Estee Lauder έναντι 55,2 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ